25.7.14

Μακελειό στη Γάζα: Σκότωσαν γυναίκες και παιδιά σε σχολείο


Μακελειό στη Γάζα: Σκότωσαν γυναίκες και παιδιά σε σχολείο

Μια νέα αιματηρή επίθεση εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου βομβαρδίστηκε ένα σχολείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προσφέροντας καταφύγιο σε δεκάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους και παιδιά.
Τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και σχεδόν 200 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες υγείας, ενώ στα θύματα περιλαμβάνονται και εργαζόμενοι της υπηρεσίας UNRWA των Ηνωμένων Εθνών.
Για μία ακόμη φορά από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους και πανικού αμέσως μετά το νέο βομβαρδισμό σε περιοχή με άμαχους πολίτες.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το σχολείο που λειτουργούσε υπό την αιγίδα της UNRWA βομβαρδίστηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές. «Βρισκόμασταν μέσα στο σχολείο. Κάποιοι ήταν στις τάξεις και κάποιοι άλλοι έξω στην αυλή και ξαφνικά μας χτύπησαν τέσσερις οβίδες», είπε η Σομπέγια αλ Καφάρμα, μια γυναίκα που γλίτωσε με ελαφρά τραύματα. «Φύγαμε από τα σπίτια μας όταν μας είπαν να τα εκκενώσουμε, πήγαμε σε αυτό το σχολείο αλλά και πάλι μας βομβάρδισαν», συνέχισε.
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ έκανε λόγο για «φρικτή σφαγή» και «τεράστιο έγκλημα πολέμου», προειδοποιώντας ότι «το Ισραήλ θα πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα» για τον βομβαρδισμό του σχολείου.
Φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Ρόιτερς είπε ότι είδε λίμνες αίματος στο πάτωμα, πάνω στα θρανία και στην αυλή του σχολείου.
Ο διευθυντής του νοσοκομείου του Μπέιτ Χανούν, Αϊμάν Χαμντάν, είπε ότι θα θύματα έχουν μεταφερθεί σε πολλά διαφορετικά κέντρα νοσηλείας γιατί «μια τέτοια σφαγή» δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από ένα ιατρικό κέντρο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εργαζόμενοι του ΟΗΕ σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό του σχολείου της UNRWA, επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος καταδίκασε «έντονα» την επίθεση αυτή. «Υπάρχουν πολλοί νεκροί, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά, καθώς και εργαζόμενοι στον ΟΗΕ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Μάλιστα δήλωσε σοκαρισμένος από την επίθεση αυτή, «οι συνθήκες της οποίας δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες» και απηύθηνε νέα «έκκληση προς όλες τις πλευρές να σέβονται τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τους διεθνείς ανθρωπιστικούς κανόνες, να σέβονται τη ζωή των αμάχων, το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ και όλες τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις».
Η επίθεση εναντίον του σχολείου «υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να τερματιστούν οι δολοφονίες και να τερματιστούν ήδη από τώρα», πρόσθεσε ο Μπαν.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φάρχαν Χακ υπογράμμισε από την πλευρά του ότι ο οργανισμός δεν έχει καταφέρει να εξακριβώσει ακόμη τον ακριβή αριθμό των θυμάτων. Εξάλλου πρόσθεσε ότι: «Δεν γνωρίζουμε ποιος επιτέθηκε στο σχολείο».
Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει την υπόθεση, επισημαίνοντας ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το σχολείο να επλήγη από ρουκέτα που εκτόξευσε η Χαμάς.
Τη βαθιά θλίψη των ΗΠΑ για τον βομβαρδισμό του σχολείου του ΟΗΕ, εξέφρασε η εκπρόσωπος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.
«Είμαστε συντετριμμένοι και ανήσυχοι για αυτό το τραγικό επεισόδιο», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, από το Κάιρο όπου ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προσπαθεί να διαπραγματευτεί μια εκεχειρία στη Μέση Ανατολή. «Καλούμε για άλλη μια φορά όλες τις πλευρές να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την προστασία των πολιτών», τόνισε, επισημαίνοντας ότι ο βομβαρδισμός του σχολείου «υπογραμμίζει την ανάγκη» για μια βιώσιμη εκεχειρία στην περιοχή, το συντομότερο δυνατόν.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου