23.8.14

Ο Σαμαράς ο… νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας;

Σαμαράς
Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σκέφτεται να αναλάβει ο πρωθυπουργός, μετά τη μετακίνηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βηματοδότη», η εν λόγω πρόταση που έπεσε στο τραπέζι από στενούς συνεργάτες του δεν βρήκε σύμφωνο τον πρωθυπουργό, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών του, ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως ο ίδιος το ξανασκέφτεται.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θα ήθελε να αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που επί της ουσίας απώλεσε την θέση του Επιτρόπου στην Κομισιόν μετά την αντικατάσταση της κυρίας Μαρίας Δαμανάκη από τον κ. Αβραμόπουλο.
Όμως στην περίπτωση αυτή, ο κ. Σαμαράς θα έχει παραχωρήσει στον κυβερνητικό του εταίρο τα δύο υπουργεία που χειρίζονται τα λεγόμενα εθνικά θέματα, δεδομένου ότι ο κ. Βενιζέλος εκτός από αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι και υπουργός Εξωτερικών.
Παραλλήλως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να μην οριστεί υπουργός Εθνικής Άμυνας η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ως η οποία θα επιθυμούσε μια τέτοια εξέλιξη ως αντάλλαγμα για την άρνηση του πρωθυπουργού να την ορίσει επίτροπο της Ελλάδας στην Κομισιόν. Οι μνηστήρες για τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας από το κόμμα της ΝΔ είναι πολλοί, του κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου, περιλαμβανομένου. Συνεργάτης του πρωθυπουργού στον οποίο θέσαμε το ερώτημα αν η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Πολιτισμού είναι ισχυρή μας απάντησε σιβυλλικά με ένα ερώτημα: «Πάλι ο Πάνος;», αποκλείοντας επί της ουσίας το ενδεχόμενο ο κ. Παναγιωτόπουλος να διαδεχθεί τον κ. Αβραμόπουλο.
Για λόγους που συνδέονται με πιθανές πολιτικές εξελίξεις είναι μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο να επιλεγεί ένα εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο για το υπουργείο Άμυνας, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι οι στρατιωτικοί -πρώην αρχηγοί Γενικών Επιτελείων- οι οποίοι έχουν υπουργοποιηθεί, όπως οι κύριοι Φράγκος, Χηνοφώτης και Ελευσινιώτης.
Με γνώμονα τη διατήρηση των πολιτικών ισορροπιών και την αποφυγή αναταράξεων με τον κ. Βενιζέλο -που μπορεί να θεωρήσει ότι απομειώνονται οι κυβερνητικές θέσεις που κατέχουν στελέχη του, εφ’ όσον υπουργοποιηθεί πρόσωπο από τη ΝΔ- το πιθανότερο ενδεχόμενο αυτή την ώρα είναι να αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της κυβέρνησης κατέχει χαρτοφυλάκιο σχετιζόμενο με τα εθνικά θέματα: Συνέβη προσφάτως στην πρώτη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου που κράτησε και το υπουργείο Εξωτερικών και στο παρελθόν, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε κρατήσει για τον εαυτό του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου