1.9.14

Στην ιδιοκτησία του Δημοσίου από το 2015 τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο !


Γράφει η Αναστασία Χρ. Μήλιου *

Aπό το έτος 2015  τα ακίνητα όλων όσων δεν τα έχουν δηλώσει στα κατά τόπους κτηματολόγια θα αρχίσουν να περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου. Αυτά είναι όσα φέρονται με την ένδειξη  «αγνώστου ιδιοκτήτη» στα φύλλα του Κτηματολογίου.
Αυτό ισχύει για τα κτηματολόγια που άρχισαν να λειτουργούν την περίοδο 1997-1999 σε  340  περιοχές σε όλη την Ελλάδα και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία,  η προθεσμία δήλωσης –για τα παλαιά προγράμματα- είναι  12  χρόνια από την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου σε μία περιοχή για τους ιδιοκτήτες που κατοικούν στην Ελλάδα και 14  χρόνια για τους κατοίκους εξωτερικού.
Για την κτηματογράφηση που ξεκίνησε από το 2008,οι προθεσμίες είναι 5  χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και  7 χρόνια για τους κατοίκους εξωτερικού.
Η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος αυτή την στιγμή για να περιέλθει ένα ακίνητο που φέρεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη»,  στην κυριότητα κάποιου  είναι εφόσον είναι συνιδιοκτήτης και το ακίνητο έχει ήδη δηλωθεί από τον άλλο ιδιοκτήτη με την διαδικασία του προδήλου σφάλματος που γίνεται στο Κτηματολόγιο διαφορετικά, αν το ακίνητο φαίνεται να  είναι εξ ολοκλήρου αγνώστου ιδιοκτήτη, μέσω της δικαστικής οδού με αίτηση στο κατά τόπον αρμόδιο Πρωτοδικείο.
Σε περίπτωση που ένα ακίνητο περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου, οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν δικαστικά όχι για να επανακτήσουν το ακίνητό τους αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση.
Ο αριθμός των ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη» ανέρχεται σε 200.000, εκ των οποίων 160.000 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια, και 40.000 κτίρια, διαμερίσματα και καταστήματα.
Τα ακίνητα που κινδυνεύουν άμεσα, από το 2015, βρίσκονταισε20 περιοχές:
Αγία Τριάδα (Θεσ/νίκη), Μεθώνη, (Πιερία), Μέγας Αλέξανδρος (Δράμα), Άγιος Ανδρέας (Καβάλα), Άβατο (Ξάνθη), Εράσμιος (Ξάνθη), Αίγειρος (Ροδόπη), Πηγές (Καβάλα), Καλαμπάκι (Δράμα), Πευκοδάσος (Κιλκίς), Πολύκαστρο (Κιλκίς), Μεσιά (Κιλκίς), Φιλοθέη (Άρτα), Αγία Βαρβάρα (Ημαθία), Γλινός (Τρίκαλα), Μαρτίνο (Φθιώτιδα), Παράλιο Άστρος (Αρκαδία), Ασπρόχωμα (Μεσσηνία), Άστρος (Αρκαδία), Λαίικα (Μεσσηνία).
Από το 2016 εκπνέει η προθεσμία για άλλες 92 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, κάποιες εκ των οποίων σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Η Αναστασία Χρ. Μήλιου είναι Δικηγόρος Παρ’ Εφέταις

Τηλ. 6945-028153


fb: Αναστασία Μήλιου
 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου