20.10.14

Ασυνείδητοι πυροβόλησαν και σκότωσαν προστατευόμενο είδος γύπα στην Ολύτσικα



Όρνιο, είδος προστατευόμενο, βρέθηκε χτυπημένο από λαθροθήρες στις 9 Οκτωβρίου 2014, στο βουνό Τόμαρος (Ολύτσικα), νότια των Ιωαννίνων.
Ο νεαρός γύπας είχε αρχίσει το παρθενικό του ταξίδι από την Κροατία, διασχίζοντας μια μεγάλη απόσταση για να προσγειωθεί στην Ελλάδα και να βρει τελικά το θάνατο από σκάγια ασυνείδητων λαθροθήρων. Η Δασική Υπηρεσία έχει ήδη ξεκινήσει σχετική έρευνα για το περιστατικό.
Τον γύπα περισυνέλεξε νεκρό το Δασαρχείο Ιωαννίνων μετά από τον εντοπισμό του από δασοφύλακα. Η ακτινογραφία έδειξε ότι το ζώο έφερε πολλαπλά τραύματα από 15 σκάγια πυροβόλου κυνηγετικού όπλου.
Στο Όρνιο είχε τοποθετηθεί δαχτυλίδι στο νησί Cres της Κροατίας τον περασμένο Μάιο προκειμένου να καταγραφούν οι μετακινήσεις του από Κροάτες επιστήμονες. Το νεαρό Όρνιο πραγματοποιούσε το πρώτο του ταξίδι ύστερα από την εγκατάλειψη της φωλιάς του, φέτος τον Αύγουστο. Συνηθίζεται νεαρά άτομα του είδους, κατά την ενηλικίωσή τους να μετακινούνται στα Βαλκάνια με αρκετά από αυτά να επισκέπτονται τη χώρα μας.
Τα Όρνια παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες στην κοινωνία καθώς επιτελούν τον κρίσιμο ρόλο του καθαριστή της υπαίθρου από τα νεκρά ζώα αποτρέποντας τη διάδοση των ασθενειών. Ο σπουδαίος αυτός ρόλος οδήγησε τις κυβερνήσεις της Κύπρου, της Κροατίας, της Βουλγαρίας και άλλων γειτονικών χωρών να υλοποιήσουν προγράμματα ενδυνάμωσης του πληθυσμού των Όρνιων (των οποίων ο πληθυσμός είχε μειωθεί και εκεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες), προκειμένου να αποκαταστήσουν τη δωρεάν αυτή υπηρεσία.
Στην Ελλάδα ο πληθυσμός των Όρνιων, που παλαιότερα ήταν σε μεγάλη αφθονία, κατέρρευσε μετά τη δεκαετία του 1990 στην ηπειρωτική χώρα, κατατάσσοντας το είδος στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, ως «τρωτό». Ανάμεσα στις κύριες αιτίες μείωσης είναι η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, η μείωση της διαθέσιμης τροφής λόγω εγκατάλειψης της εκτατικής κτηνοτροφίας και οι συγκρούσεις με τις ανεμογεννήτριες. Η λαθροθηρία έρχεται να προστεθεί στις απειλές που αντιμετωπίζει το είδος για την επιβίωσή του στη χώρα μας.
Η θλιβερή πρακτική της λαθροθηρίας είναι προϊόν άγνοιας και αδιαφορίας κάποιων ανθρώπων και για την αποτροπή παρόμοιων ενεργειών κρίνεται απαραίτητη η συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων ανάλογα με την αρμοδιότητά τους για την ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και την επιβολή του νόμου.
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καταδικάζει απερίφραστα τη λαθροθηρία και καλεί την Πολιτεία να επιδείξει μηδενική ανοχή σε αντίστοιχα περιβαλλοντικά εγκλήματα. Ο καθένας μας μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της λαθροθηρίας, αναφέροντας ανάλογα περιστατικά στις αρμόδιες αρχές καλώντας στο 1591, την ειδική γραμμή του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

pamepreveza.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου