20.10.14

ΠΥΛΟΣ - ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ «ΘΟΔΩΡΗ & ΠΑΝΟΥ ΒΛΑΧΟΔΗΜΗΤΡΗ»

Σε μία ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα, απονεμήθηκαν, για όγδοη συνεχή χρονιά, τα Βραβεία Θοδωρή και Πάνου Βλαχοδημήτρη, την Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014, στο Ινστιτούτο Πυρινικής και Σωματιδιακής Φυσικής, στην Πύλο.

Η κ. Βάσιλική Βλαχοδημήτρη τίμησε τους τρεις αριστούχους μαθητές της Γ’ Λυκείου του Δήμου Πύλου-Νέστορος, οι οποίοι διακρίθηκαν με τις επιδόσεις τους στις Πανελλήνιες εξετάσεις κατά το σχολικό έτος 2013-2014, καταφέρνοντας έτσι να εισαχθούν με επιτυχία στην σχολή της προτίμησής στους.

Ο θεσμός των βραβείων εδραιώθηκε και πραγματοποιείται από την κα Βλαχοδημήτρη, σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου-Νέστορος, με στόχο την επιβράβευση της προσπάθειας των νέων παιδιών, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και τη θύμηση των δύο σπουδαίων ανθρώπων των γραμμάτων, του πνεύματος και της φιλοσοφίας, του Θοδωρή και του Πάνου Βλαχοδημήτρη.

Στην όμορφη και σεμνή εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου, ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριος Καφαντάρης, επεσήμανε στην ομιλία του πως ο χαρακτήρας των βραβείων είναι κατά βάση συμβολικός, υπογραμμίζοντας :«Στο πρόσωπο των μαθητών τιμάται το μεγαλείο της εκπαίδευσης και της επιστημονικής κατάρτισης σε συνδυασμό με την προαγωγή του ήθους και των πανανθρώπινων ιδεών.» και συνέχισε «ορμώμενος από τον συμπατριώτη μας Θοδωρή Βλαχοδημήτρη για το σθένος του και την προσήλωσή του στα ανθρωπιστικά ιδεώδη, θα σας προτρέψω να είστε πιστοί ακόλουθοι του ήθους και της ανθρωπιάς.»

Στη συνέχεια η κα Μαργαρίτα Γιαννούτσου, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αμβούργου, καθηγήτρια του Ελληνοαμερικάνικου Πανεπιστημίου Αθηνών, στην ομιλία της για τη ζωή και το έργο του ποιητή και στοχαστή Θοδωρή Βλαχοδημήτρη, αλλά και για το μεγάλο συγγραφικό έργο-κληρονομιά που μας έχει κληροδοτήσει, ανέφερε μεταξύ άλλων : «Κοιτώντας απέξω, η πορεία του Βλαχοδημήτρη ήταν περιπετειώδες, ακανθώδες, δύσκολη, διχασμένη, ανηφορική και φυσικά ποτέ δεν ήταν ευθύγραμμη… Πως όμως η πορεία ενός πρωτοπόρου, ενός ανθρώπου που τολμάει να πάει πρώτος, θα μπορούσε να είναι και διαφορετική… Ο Βλαχοδημήτρης πίστευε ότι οι άνθρωποι καλούμαστε όχι στον άλλον κόσμο αλλά εδώ πάνω στη Γή, μαζί, να χτίσουμε τη Γή της απαγγελίας, με γνώμονα το τι μας υπαγορεύει η σοφία της ψυχής μας, η δύναμη του μυαλού μας και η έγνοια για τον άνθρωπο δίπλα μας. Γιατί είναι αλήθεια ότι παρά την τεθλασμένη πορεία της ζωής του, η ψυχή του είχε μια πορεία και έναν προορισμό εντελώς ευθύγραμμο. Ο άνθρωπος σε μία κοινωνία αλληλεγγύης, αγάπης και αξιοπρέπειας. Άλλωστε, όπως έλεγε και ο ίδιος, “όποιος με αγάπη μιλάει, με αγάπη πληρώνεται”.»

Ιδιαίτερη συγκίνηση επικράτησε κατά την απαγγελία των ποιημάτων του Βλαχοδημήτρη από τον ηθοποιό, κ. Νίκο Καλογερόπουλο. Μερικές από τις συλλογές ποιημάτων από τις οποίες απαγγέλθηκαν αποσπάσματα ήταν τα «Νέα από την πόλη του Νέστορα», τα «Λυρικά Υπομνήματα» και «ο άλλος δρόμος». Στη συνέχεια ο κ. Καλογερόπουλος ευχήθηκε στα παιδιά καλή σταδιοδρομία σημειώνοντας: «Τα νέα μας παιδιά είναι τα καλύτερα παλικάρια μας.»

Οι πρωτεύσαντες μαθητές που βραβεύτηκαν ήταν ο Σαράντης Παπαχρηστοφίλου, από το Γενικό Λύκειο της Χώρας, με βαθμό πρόσβασης 19,28 , ο Γύφτος Ραφαήλ, από το Γενικό Λύκειο της Χώαρς, με βαθμό πρόσβασης 18,91 ,  και η Αναστασία Σάκουλα, από το Γενικό Λύκειο της Πύλου, με βαθμό πρόσβασης 18,53. Τα βραβεία που απονεμήθηκαν, στους φοιτητές πλέον, από την κα Βάσω Βλαχοδημήτρη, συνοδεύονταν και από ένα βιβλιάριο τραπέζης με συμβολικό χρηματικό ποσό.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου