30.10.14

ΕΡΕΥΝΑ - «Σερφάρισμα» μέσω κινητού: Πόσο επικίνδυνο είναι για τα παιδιά;


«Σερφάρισμα» μέσω κινητού: Πόσο επικίνδυνο είναι για τα παιδιά;

Η νέα έρευνα του EU Kids Online, Online on the Mobile, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με έρευνα του προγράμματος Net Children Go Mobile, εξετάζει τις ενδεχόμενες ριψοκίνδυνες εμπειρίες για τα παιδιά που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων.
Η έρευνα του EU Kids Online που πραγματοποιήθηκε το 2010 σε 25.000 παιδιά κατέδειξε ότι τους αρέσει να σερφάρουν στο διαδίκτυο εν κινήσει. Έκτοτε, έχει υπάρξει μια δραματική αύξηση σε παιδιά ηλικίας μεταξύ εννέα και δεκαέξι ετών, τα οποία χρησιμοποιούν «έξυπνα» κινητά τηλέφώνα για να σερφάρουν στο διαδίκτυο.
Σήμερα, το 28% των παιδιών στην Ευρώπη, ηλικίας 9 έως 12 ετών, πλοηγούνται στο διαδίκτυο μέσω «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων. Το 2010, τα παιδιά που χρησιμοποιούσαν τέτοιου τύπου κινητά τηλέφωνα, προέρχονταν συνήθως από πιο προνομιούχα κοινωνικά στρώματα. Όμως, το τεχνολογικό χάσμα μεταξύ πλουσιότερων και φτωχώτερων παιδιών φαίνεται να μειώνεται σταδιακά. Η πλειονότητα των παιδιών ηλικίας 13 έως 16 ετών στην Ευρώπη χρησιμοποιεί πλέον «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.
Σύγκριση μεταξύ «έξυπνων» και παλαιότερων μοντέλων κινητών τηλεφώνων
Η νέα έκθεση του EU Kids Online, δείχνει ότι όσα παιδιά κάνουν χρήση «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωπα με περισσότερες ριψοκίνδυνες εμπειρίες συγκριτικά με όσα χρησιμοποιούν ένα κινητό τηλέφωνο παλαιού τύπου, ή έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από εγκατεστημένο υπολογιστή ή laptop.
Η Δρ. Λίζα Τσαλίκη, Επ. Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη για το πρόγραμμα στην Ελλάδα, εξηγεί: «Τα παιδιά που είναι κάτοχοι «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων έχουν πλέον πιο συχνή πρόσβαση στο διαδίκτυο και εκτελούν ένα διευρυμένο φάσμα δραστηριοτήτων. Παράλληλα με την ενδεχόμενη έκθεση σε ριψοκίνδυνες εμπειρίες, πρέπει να σημειωθεί ότι τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα και με μεγαλύτερες ευκαιρίες».
Ο ρόλος της γονικής διαμεσολάβησης
Η νέα έρευνα υπογραμμίζει ότι τα μικρότερα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να έρθουν αντιμέτωπα με πιθανές ριψοκίνδυνες εμπειρίες από ό,τι τα μεγαλύτερα. Επίσης, τα παιδιά ηλικίας 9 έως 10 ετών που έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ μέσω «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους εμπειρίες από εκείνα που δεν είναι κάτοχοι των συγκεκριμένων τηλεφώνων.
«Η πιθανή έκθεση σε ριψοκίνδυνες εμπειρίες ποικίλλει ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα «έξυπνα» μέσα εισάγουν για παράδειγμα, νέες εφαρμογές και δεδομένα γεωγραφικής θέσης, θα ήταν χρήσιμο οι γονείς, κυρίως των μικρότερων παιδιών, να ρυθμίζουν και να συμμετέχουν ενεργά στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου των παιδιών τους» επισημαίνει η κ. Λίζα Τσαλίκη.
Η έκθεση Online on the Mobile βασίζεται στην έρευνα του EU Kids Online το 2010 σε περισσότερα από 25,000 παιδιά σε 25 χώρες καθώς και στην έρευνα του προγράμματος Net Children Go Mobile, το οποίο διερευνά την ανάπτυξη της πρόσβασης στο διαδίκτυο, μέσω κινητού τηλεφώνου, σε επτά χώρες-Βέλγιο, Δανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Τα δυο ερευνητικά προγράμματα αποτυπώνουν, από κοινού, μια εικόνα της σταδιακής αλλαγής στη διαδικτυακή πρόσβαση των παιδιών από το 2010.
Η έρευνα συνιστά να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη εύχρηστων συσκευών ελέγχου από προγραμματιστές λογισμικού, εταιρείες τεχνολογίας καθώς και παρόχους υπηρεσιών, τις οποίες οι γονείς να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν για να υποστηρίξουν την ασφαλή πρόσβαση των παιδιών τους στο διαδίκτυο μέσω κινητών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου