2.10.14

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Βιωματικές Eκδηλώσεις Oδικής Aσφάλειας

Στο πλαίσιο της επιστημονικής και ερευνητικής ενασχόλησης μου με το αντικείμενο της Οδικής Ασφάλειας θα διοργανωθεί με πρωτοβουλία μου στην Καλαμάτα το διάστημα 10-11 Οκτωβρίου 2014 διήμερο Βιωματικών Εκδηλώσεων Οδικής Ασφάλειας. Η διοργάνωση αυτή θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς”, του Δήμου Καλαμάτας και του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Βασικός στόχος των εκδηλώσεων είναι η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τη σημασία της οδικής ασφάλειας, δεδομένου πως οι αιτίες των οδικών ατυχημάτων είναι γνωστές και μπορούν να αποφευχθούν. Φέρνοντας σε επαφή τους κατοίκους της πόλης και επιδεικνύοντας τον εξοπλισμό βιωματικής εκπαίδευσης που διαθέτει το Ι.Ο.ΑΣ., προσομοιάζοντας τις ανωτέρω αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, προσδοκάται πως θα υπάρξει ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ θα ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες στην καλύτερη εφαρμογή των κανόνων οδικής ασφάλειας στην καθημερινή τους ζωή.

Ο εξοπλισμός βιωματικής εκπαίδευσης ο οποίος θα επιδειχθεί, περιλαμβάνει:

- Προσομοιωτή ανατροπής οχήματος, ο οποίος αποτελείται από ένα όχημα το οποίο περιστρέφεται κατά το διαμήκη άξονά του, με στόχο να βιώσουν οι επιβάτες, οι οποίοι είναι δεμένοι με τις ζώνες ασφαλείας τους, τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα τους και την έντονη δυσφορία που προκαλεί η ανατροπή ενός οχήματος λόγω τροχαίου ατυχήματος, αλλά και την αξία της χρήσης ζώνης ασφαλείας.











- Προσομοιωτή πρόσκρουσης, ο οποίος αποτελείται από ένα κάθισμα το οποίο γλιστρά επάνω σε κεκλιμένες ράγες και στη συνέχεια σταματά απότομα. Ο προσομοιωτής σκοπό έχει να καταδείξει στον εκπαιδευόμενο, ο οποίος είναι δεμένος με τη ζώνη ασφαλείας, τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα του σε ενδεχόμενη πρόσκρουση, ακόμα και με χαμηλή ταχύτητα.







 

- Ειδικά γυαλιά προσομοίωσης κατανάλωσης αλκοόλ.










- Συσκευή Μέτρησης Χρόνου Αντίδρασης & Απόστασης Ακινητοποίησης η οποία μετρά των χρόνο αντίδρασης των χρηστών καθώς και την απόσταση ακινητοποίησης που προκύπτει σε διαφορετικές τιμές ταχύτητας και διαφορετικές συνθήκες ολισθηρότητας οδοστρώματος.











- «Ζυγαριά» συσχέτισης βάρους-ταχύτητας, η οποία υπολογίζει το βάρος ενός ανθρώπου κατά την περίπτωση σύγκρουσης, αναλογικά με την ταχύτητα του οχήματος στο οποίο επιβαίνει.









Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 16:00-21:00 και το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 10:00-14:00 στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας και θα επιτρέπεται ελεύθερη προσέλευση του κοινού.

Παναγιώτης Παπαντωνίου
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ
Τηλ. 6972014255
e-mail: ppapant@teemail.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου