1.2.15

Ημερολόγιο Συλλόγου Τριτέκνων Μεσσηνίας - «μια ακόμα συνεργασία για την ομορφιά ,τον σεβασμό ,την ελπίδα»

Για πέμπτη  συνεχή χρονιά ο Σύλλογος Τριτέκνων Μεσσηνίας παρουσιάζει ένα ακόμα ημερολόγιο με θέματα της Μεσσηνιακής γης. 
Αυτή τη φορά αφιερωμένο στην Αρχαία Μεσσήνη..
Το ημερολόγιο προλογίζει ο καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας κύριος Πέτρος Θέμελης ,ο πρόεδρος του Συλλόγου κύριος Χρήστος Κορομηλάς και η κυρία Διονυσία Χρυσομπόλη ,που έχει την φωτογράφιση και την επιμέλεια της έκδοσης.
Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Θέμελης  « Η αρχαία Μεσσήνη, ως ένα αρχαιολογικό
και οικολογικό πάρκο, έχει αποκτήσει τη δική της δυναμική και πληρότητα χάρη στις δυνατότητες που προσφέρουν τα μεγαλειώδη αρχαιολογικά κατάλοιπα μιας αρχαίας πόλης (ευανάγνωστης και παιδευτικής), το αλώβητο φυσικό περιβάλλον, οι ήπια δομημένοι σύγχρονοι οικισμοί που την περιβάλλουν, καθώς επίσης οι μακρόχρονες επενδύσεις χρόνου και κόπου των τελευταίων δεκαετιών με την οικονομική υποστήριξη του Ελληνικού Κράτους, των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και των χορηγών.
Η Αρχαία Μεσσήνη αποπνέει την αίσθηση μιας ιερής μονιμότητας απολαμβάνει το προνόμιο ενός πολύτιμου αγαθού που έχουμε επιλέξει να προστατεύουμε για πάντα.
H πολιτιστική κληρονομιά δεν έχει H πολιτιστική κληρονομιά δεν έχει μόνο ανάγκη προστασίας, πρέπει ταυτόχρονα να είναι προσιτή και κατανοητή στον ντόπιο και ξένο πληθυσμό όλων των ηλικιών, των κατηγοριών και των σωματικών δυνατοτήτων. Η
μεγαλύτερη πρόκληση είναι να κάνουμε τον κάθε πολίτη πνευματικά και
συναισθηματικά μέτοχο του πολιτιστικού αγαθού. Στο κέντρο των στόχων
μας σε σχέση με την έννοια της ορθής λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου
περιλαμβάνεται η κοινωνική διαδραστικότητα, η αμφίρροπη σχέση κοινού
και μνημείων. Η έκδοση του παρόντος ημερολογίου, που έχω την τιμή να
προλογίζω, αποτελεί λαμπρό δείγμα της κοινωνικής διαδραστικότητας, στο-
χεύει να καταστήσει και τους τρίτεκνους πολίτες μέτοχους του πολιτιστικού
αγαθού.»
ενώ ο Σύλλογος Τριτέκνων στέλνει το δικό του μήνυμα μέσω του φετινού ημερολογίου
«Ελλάδα... Όλα εδώ ξεκίνησαν κι εδώ θα καταλήξουν», είναι το φετινό μήνυμα του συλλόγου
μας μέσα από μια αποκαλυπτική φωτογράφηση της Αρχαίας Μεσσήνης που αποτελεί μνημείο
παγκόσμιας κληρονομιάς και παρακαταθήκη της Μεσσηνιακής γης. Αποτελεί μεγάλη τιμή για
εμάς να προλογίζει το φετινό ημερολόγιο ο καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας κύριος Πέτρος
Θέμελης καθώς χάρη στη μακροχρόνια εργασία του, η Αρχαία Μεσσήνη είναι ένα μνημείο που
αναγνωρίζεται παγκοσμίως κάνοντάς μας περήφανους για τον τόπο και την ιστορία μας.»,
ο κ. Κορομηλάς  ευχαριστεί τέλος τους χορηγούς , που βοήθησαν και φέτος και συνέβαλαν ουσιαστικά για  την έκδοσή του.
   Το βιβλιοπωλείο greekbook, το καφέ «ADELAΝTE» την επιχείρηση επεξεργασίας και εμπορίας καφέ «ΣΠΙΝΟΣ». Και βεβαίως την αγαπημένη φίλη
του Συλλόγου  Διονυσία Χρυσομπόλη που για πέμπτη συνεχή χρονιά εργάστηκε όπως κάθε χρόνο  αφιλοκερδώς για την έκδοση του ημερολογίου του συλλόγου παρουσιάζοντας όψεις της Μεσσηνίας με μεράκι και πραγματική αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Η κ. Χρυσομπόλη, περιγράφει γλαφυρά την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, παρουσιάζοντας την ως εμπειρία και όχι ως απλή περιήγηση , «Στη Μεσσήνη, ο επισκέπτης νιώθει το πέρασμα των αιώνων, ακούει τις ιστορίες των κατοίκων της, βλέπει πως εξακολουθεί δυναμικά να λειτουργεί συγχρονισμένη στο σήμερα.
Ολόγυρα αχλαδιές και βατομουριές, ελιές κι αμπέλια, φραγκοσυκιές και καρυδιές. Μέντες φυτρώνουν ανάμεσα στ’ αρχαία μονοπάτια, τριανταφυλλιές ξεπετάγονται ανάμεσα από τα μάρμαρα, λευκά περιστέρια κοσμούν τα κιονόκρανα, τα δύο γραφικά χωριά από ψηλά, η Αρσινόη και το Μαυρομάτι στέκουν εκεί σαν κοσμήματα στο στέμμα της, σαν ακοίμητοι φρουροί της αρχαίας πόλης.
Ο κύριος Θέμελης πάντα εκεί, να βγάζει ένα νέο κομμάτι στο φως, να βρίσκει τη φυσική του θέση, να συντονίζει την ομάδα του, να εξηγεί, να εξερευνεί, να γίνεται οδηγός σε αυτό το ταξίδι.
Η επίσκεψη στην πόλη δεν μπορεί να κρατήσει μια ώρα, αλλά μια μέρα. Οι ώρες περνούν σύντομα και από μια απλή εξερεύνηση γίνεται ένα μεγάλο ταξίδι.
Στις σκιές των δέντρων μπορείς να ξαποστάσεις, σύγχρονες κρήνες φέρνουν πόσιμο νερό από το ιερό βουνό τηςΙθώμης, το ηλιακό ρολόι και οι σκιές από τους κίονες μαρτυρούν τις ώρες. Ανεβαίνοντας υπάρχει το μικρό διώροφο μουσείο στις δυτικές παρυφές του χωριού Mαυρομάτι, με εκθέματα γλυπτά και επιγραφές στις τρείς αίθουσες και στα υπόστεγα.
Οι φωτογραφίες του φετινού ημερολογίου, είναι ένας χρήσιμος οδηγός του αρχαιολογικού χώρου, Η πραγματική όμως γνώση έρχεται όταν κάποιος βρεθεί εκεί.
Η πέμπτη έκδοση του ημερολογίου Τριτέκνων Μεσσηνίας, ένα ακόμα ταξίδι στις όψεις του τόπου μας, μια ακόμα συνεργασία για την ομορφιά, το σεβασμό, την ελπίδα.»

                                                                                                         Κορομηλάς Δ. Χρήστος
                                                                                                  Πρόεδρος του συλλόγου γονέων
τριών τέκνων νομού Μεσσηνίας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου