3.3.15

«Σαρώνουν» ότι αποθεματικό υπάρχει για να πληρώσουν τις δόσεις του Μαρτίου


«Σαρώνουν» τα αποθεματικά για να πληρώσουν τις δόσεις του Μαρτίου

Σε αγώνα δρόμου για την εξεύρεση πηγών που θα ενισχύσουν την ρευστότητα του δημοσίου επιδίδεται η κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη να διαβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και δεν θα δημιουργηθεί πιστωτικό γεγονός.
Για το σκοπό αυτό ζητεί από οργανισμούς της γενικής κυβέρνησης να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στον κοινό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) όπου ήδη σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη υπάρχει ένα "μαξιλαράκι" 3- 4 δισ. ευρώ το οποίο θα αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή και των δόσεων προς το ΔΝΤ.
"Αυτές οι ιστορίες είναι υπερβολικές. Έχουμε διάφορα 'μαξιλάρια' συμπεριλαμβανομένων των 3-4 δισ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας", δήλωσε ο κ. Σταθάκης στην Daily Telegraph.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει με υπουργική απόφαση την αξιοποίηση 230 εκατ. ευρώ του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας μίλησε και για "μαξιλαράκι" 1,5 δισ. ευρώ από το "πράσινο" ταμείο δηλαδή από χρήματα που έχουν προέλθει από την νομιμοποίηση αυθαιρέτων.
"Υπάρχει τρίτος πόρος που μπορούμε να εξοικονομήσουμε να αντλήσουμε 1,5 δισ. από τα συνολικά 2-2,5 δισ. περίπου του 'πράσινου' ταμείου που είναι δεσμευμένα στο Παρακαταθηκών και Δανείων, 2 δισ. από τα διαθέσιμα των ταμείων", είπε στα Παραπολιτικά ο κ. Μπαλάφας.
Ωστόσο οι διοικήσεις των Ταμείων αντιδρούν στην μεταφορά των αποθεματικών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το ΙΚΑ δεν διαθέτει αποθεματικά, ενώ ο ΟΓΑ θα μπορούσε να συνεισφέρει 130 εκατ. ευρώ ωστόσο η εισήγηση του διοικητή του ταμείου είναι αρνητική. "Όχι" αναμένεται να πει και ο ΟΑΕΕ με τα διαθέσιμά του να μην ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ. Αρνητική είναι και η αρχική απόφαση του Δ.Σ του ΟΑΕΔ, απόφαση που όπως λέει η διοίκηση δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο ΟΑΕΔ θα μπορούσε να συνεισφέρει με σχεδόν 400 εκατ. ευρώ. "Όχι" απάντησε και το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ που αρνείται να μεταφέρει στον κοινό λογαριασμό διαθέσιμα ύψους 230 εκατ. ευρώ. "Όχι" και από το Δ.Σ του ΤΠΔΥ που δεν μπορεί να μεταφέρει διαθέσιμα 10 εκατ. ευρώ καθώς αυτά θα πάνε σε καταβολές εφάπαξ.
Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών διέψευσε πληροφορίες που έκαναν λόγο για αξιοποίηση των αποθεματικών των 40 δήμων.
Ερώτηση για την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους συναρμόδιους Υπουργούς κατέθεσαν και 17 βουλευτές της Ν.Δ με ερώτημα αν είναι σύννομη αυτή η απόφαση αλλά και τι καθυστερήσεις θα μπορούσε να προκαλέσει στην απόδοση επιδοτήσεων στους αγρότες.
Την ίδια στιγμή σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί και ο περιορισμός της χρηματοδότησης των νοσοκομείων. Το πρωί ξέσπασε άγρια κόντρα, στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και του Άδωνι Γεωργιάδη με αφορμή την απόφαση του Παναγιώτη Κουρουμπλή να μειώσει την χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία καλώντας τις διοικήσεις να αξιοποιήσουν τα αποθεματικά τους για τις τρέχουσες ανάγκες τους με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ να απαντά ότι αυτό δημιουργεί μαύρη τρύπα.

Πηγή: Mega

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου