31.3.15

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΡΕΤΡΟ - ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Του Αντώνη. Α. Αντωνόπουλου


Το τελευταίο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της περιόδου 1978-79 ειχε κατακτήσει η ΑΕΚ με τον αείμνηστο Ούγγρο Φέρεντς Πούσκας, τον Ούγγρο  στο πάγκο της, τον Θωμά Μαύρο 1ο σκόρερ με 31 γκολ και στην ενδεκάδα της παίκτες ποιότητας και βεληνεκούς όπως οι Μίμης Δομάζος, Ντούσαν Μπάγιεβιτς, Νίκος Χρηστίδης ,Μίμης Παπαϊωάννου, Χρήστος Αρδίζογλου, Λάκης Νικολάου, Απόστολος Τόσκας, ο Ουρουγουανός Βιέρα και ο Τάκης Νικολούδης.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 1979 η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των Ανδρών με γκολ του Τάκη Νικολούδη κερδίζει 1-0 την τότε Σοβιετική Ένωση στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, διασφαλίζοντας μια θέση για πρώτη φορά στις κορυφαίες ομάδες της γηραιάς Ηπείρου. Η πρόκριση της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Ιταλίας με τον αείμνηστο Αλκέτα Παναγούλια στο πάγκο της ,ήταν ο καλύτερος οιωνός για το 1ο επαγγελματικό πρωτάθλημα της χώρας μας που έκανε τα πρώτα του βήματα. Η γεωγραφία του 1ου επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου είχε σχεδόν ιδανική αναλογία με τον αντίστοιχο χάρτη της χώρας. Τέσσερις ομάδες από την Αθήνα(ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Πανιώνιος, Απόλλων Αθηνών),δύο από τον Πειραιά (Ολυμπιακός και Εθνικός),τρεις ομάδες από την Θεσσαλονίκη (ΠΑΟΚ, Άρης και Ηρακλής),Δόξα Δράμας, Καβάλα και Καστοριά, Παναχαϊκή και Κόρινθος από την Πελοπόννησο, η Λάρισα από την Θεσσαλία, ο ΟΦΗ από την Κρήτη, η Ρόδος από τα Δωδεκάνησα και ο ΠΑΣ Γιάννενα  από την Ήπειρο. Την πρώτη 20ετία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου πέντε ομάδες κατέκτησαν τους τίτλους των επαγγελματικών πρωταθλημάτων,Ολυμπιακός(8),Παναθηναίκός(6),ΑΕΚ(4),ΠΑΟΚ(1)Λάρισα(1).


ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 1979-80.

Το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της χώρας είχε ιδιαίτερο ανταγωνισμό και ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Κρίθηκε σε αγώνα μπαράζ της ομάδας του Ολυμπιακού και της κραταιής τότε ομάδας του Άρη Θεσσαλονίκης. Μετά από 34 αγωνιστικές οι δύο ομάδες ισοβάθμησαν και ο αγώνας μπαράζ έγινε στις 25 Μάιου 1980 στο βόλο. Πρώτη πρωταθλήτρια ομάδα στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου της Ελλάδας αναδείχθηκε αυτή του Ολυμπιακού που με γκολ των Κουσουλάκη στο 47΄και Αλστρομ στο 54΄.Σε αγώνα μπαράζ όμως κρίθηκε και η 3η θέση του 1ου επαγγελματικού πρωταθλήματος ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, που ισοβάθμησαν με 45 βαθμούς στην κανονική αγωνιστική περίοδο. Ο αγώνας μπαράζ έγινε στο στάδιο «Καραϊσκάκης» Ο Παναθηναϊκός επικράτησε της ΑΕΚ με γκολ του Ορε στο 60΄και κατέκτησε την 3η θέση .
Πρώτος σκόρερ του επαγγελματικού πρωταθλήματος αναδείχτηκε ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς της ΑΕΚ με 25 γκολ.

Το Κύπελλο κατέκτησε η Καστοριά η οποία επικράτησε στο τελικό του Ηρακλή Θεσσαλονίκης με 5-2.

Το 1ο επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της χώρας σημαδεύτηκε όμως και με μια δωροδοκία. Έγινε από την ομάδα του Ηρακλή που μαζί με την ομάδα της Ρόδου υποβιβάστηκε στην Β΄ Εθνική κατηγορία. Η ομάδα του Ηρακλή κρίθηκε ένοχη για την δωροδοκία του ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Φιλώτα Πέλλιου.
Τέλος ο πρωταθλητής Ολυμπιακός Πειραιώς ξεκίνησε στο πάγκο του με τον Γιουγκοσλάβο Τόζα Βεσελίνοβιτς και ολοκλήρωσε την σαιζόν με τον αείμνηστο Πολωνό Κάζιμιρ Γκόρσκι.
Για τους Πειραιώτες αγωνίστηκαν και στέφτηκαν πρωταθλητές οι ποδοσφαιριστές:
Αρβανίτης,Κυράστας,Παπαδόπουλος,
Βαμβακούλας,Νικολούδης,Περόνε,Κουσουλάκης,
Κρητικόπουλος,Γαλάκος,Αλστρομ,Μίχος,Καραβίτης,
Περσίας,Γκαβασιάδης,Γκρέγκορι,Αθανασόπουλος,
Κοκολάκης,Λεμονής,Ξανθόπουλος,Καλτσάς,Λοσάντα,
Κατσαβάκης,Τσακμακίδης.
 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου