27.4.15

Νεπάλ - 900 φορές μεγαλύτερος ο σεισμός από αυτόν της Κεφαλονιάς!

Σεισμικό ντόμινο από το Νεπάλ - 900 φορές μεγαλύτερος ο σεισμός από της Κεφαλονιάς!Απελπιστική χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας την κατάσταση στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, όπου και βρίσκεται μαζί με τον καθηγητή Δημήτρη Καρύδη.
Περιγράφοντας όσα είδε ανέφερε ότι μέσα στο Κατμαντού η κατάσταση διαφέρει πολύ από γειτονιά σε γειτονιά, καθώς άλλες είναι ισοπεδωμένες και άλλες δεν έχουν υποστεί καθόλου ζημιές.
Σε ό,τι αφορά τη σφοδρότητα του σεισμού ο Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι "το σεισμικό γεγονός ήταν 900 φορές μεγαλύτερο από αυτό στην Κεφαλονιά".
Συμφώνησε ακόμη με τις εκτιμήσεις που λένε ότι ήταν σαν να είχαμε 800 εκρήξεις στη Χιροσίμα, τονίζοντας ότι η ενέργεια που απελευθερώθηκε ήταν τεράστια.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκτίμησε ακόμη ότι λόγω της σεισμικής δραστηριότητας υπολογίζεται ότι τα Ιμαλάια "θα σηκωθούν τουλάχιστον ένα μέτρο". Σύμφωνα τέλος με τον Ευ. Λέκκα, το "σεισμικό ντόμινο" που έρχεται, δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα.
Σεισμικό ντόμινο από το Νεπάλ - 900 φορές μεγαλύτερος ο σεισμός από της Κεφαλονιάς!Εν τω μεταξύ, μακραίνει συνεχώς η λίστα των νεκρών από το χτύπημα του Εγκέλαδου στο Νεπάλ. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 3.218 και οι τραυματίες 6.538.
Για δεύτερη νύχτα χιλιάδες απελπισμένοι κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο σε σκηνές και αναζήτησαν λίγα από τα ελάχιστα διαθέσιμα τρόφιμα, την ώρα που οι αρχές πασχίζουν να προσφέρουν βοήθεια στους χιλιάδες τραυματίες και άστεγους.
Άρρωστοι και τραυματίες αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στην ύπαιθρο στην πρωτεύουσα Κατμαντού, καθώς ήταν αδύνατο να βρουν κλίνες στα νοσοκομεία της πόλης όπου επικρατεί χάος.
Είναι ενδεικτικό ότι χειρουργοί έστησαν ένα χώρο για εγχειρήσεις μέσα σε μια σκηνή στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Κατμαντού.
"Έχουμε κατακλυστεί με αιτήματα διάσωσης και βοήθειας από όλη τη χώρα", δήλωσε ο Ντιπάκ Πάντα, στέλεχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.
Στο Κατμαντού και γύρω από αυτό, οικογένειες, τα σπίτια των οποίων είτε ισοπεδώθηκαν ή υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν εν μέσω των συνεχιζόμενων μετασεισμών, έστρωσαν στρώματα στον δρόμο αλλά και σκηνές για να προστατευτούν από τη βροχή.
Σεισμικό ντόμινο από το Νεπάλ - 900 φορές μεγαλύτερος ο σεισμός από της Κεφαλονιάς!Ο κόσμος σχημάτισε ουρές για να πάρει το νερό που διανεμόταν από φορτηγά, ενώ τα λιγοστά καταστήματα που απέμεναν ανοικτά δεν είχαν σχεδόν τίποτε στα ράφια.
Την ίδια ώρα πλήθος κόσμου ζητούσε απεγνωσμένα φάρμακα σε ένα ανοικτό φαρμακείο.
Στα Ιμαλάια, εκατοντάδες ξένοι και ντόπιοι ορειβάτες παρέμειναν παγιδευμένοι μετά την τεράστια χιονοστιβάδα που διέλυσε τμήμα μιας κατασκήνωσης βάσης, στοιχίζοντας τη ζωή τουλάχιστον 18 ανθρώπων - το πιο πολύνεκρο δυστύχημα στο Έβερεστ μέχρι σήμερα.
Εξάλλου 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ινδία και τουλάχιστον 20 στο Θιβέτ, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Ο απολογισμός είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δυσκολεύονται να φθάσουν στις απομακρυσμένες περιοχές της φτωχής ορεινής χώρας των 28 εκατομμυρίων κατοίκων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου