24.5.15

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ Α’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διοργάνωση του Α’ Πανελληνίου Συνεδρίου στην Πύλο με θέμα «Η προσφορά της Πύλου στον πολιτισμό από την αρχαιότητα έως σήμερα», που ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής 22 Μαίου και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 23 Μαίου 2015, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ινστιτούτου Δημόκριτος, στην Πύλο. Τη διημερίδα διοργάνωσε ο Δήμος Πύλου-Νέστορος σε συνεργασία με το Σύλλογο Κυριών Πύλου και την αρωγή των χορηγών της περιοχής.

Στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτριος Καφαντάρης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες,  ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο Πανοσιολογιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κκ. Χρυσόστομος και η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κα Ελένη Αλειφέρη. Οι πολίτες του Δήμου Πύλου-Νέστορος τίμησαν με την παρουσία τους το εν λόγω συνέδριο και παρακολούθησαν με απτόητο ενδιαφέρον, τους εισηγητές, οι οποίοι ανέλυσαν διάφορες θεματικές από την αρχαιότητα εως τη σύγχρονη εποχή,  με αναφορές στον πολιτισμό, την τέχνη, την ιστορία, τη θρησκεία και τη λαογραφια. Μετά το πέρας των εισηγήσεων πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τη συμμετοχή των πολιτών.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του, αναφερθηκε εν συντομία στην ιστρική διαδρομή του Δήμου Πύλου-Νέστορος, καθώς και στη συμβολή της στην πολιτισμική πορεία τόσο της χώρας μας όσο και του υπόλοιπου κόσμου, ενώ δεσμεύτηκε, να καθιερωθεί το συνέδριο ως θεσμός, με τη συγκεκριμένη θεματολογία, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σημαντικότητα της προαγωγής του πολιτισμού στην περιοχή μας.

Στοιχείο πρωτοτυπίας στο συνέδριο παρουσίασε η κα Διαμαντοπούλου-Κουτσουμπού, η οποία ανέφερε ότι, κατα τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, επέπλεε εικόνα, ως άνθρωπος, στα κύματα και έφερε την επιγραφή Παναγία Συλιβριανή, σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του  ιστορικού Νικόλαου Σπυλιάδη.

Στους ομιλητές της διημερίδας συμμετείχαν ο Καθηγητής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ κ. Αναστάσιος Νικήτας, ο Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας και Παλαιογραφίας του ΕΚΠΑ κ. Φώτιος Δημητρακόπουλος, ο Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αθανάσιος Χρήστου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Βασιλειος Κωνσταντινόπουλος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων κ. Δημήτριος Πανομήτρος, η Λέκτορας Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κα Θεώνη Κολλυροπούλου, η Διδάκτωρ Φιλοσοφιας του ΕΚΠΑ κα Αικατερίνη Διαμαντοπούλου-Κουτσουμπού, η Διδάκτωρ Φιλολογίας κα Μεταξία Παπαδοπούλου, ο Φιλόλογος κ. Μανώλης Στεργιούλης και ο Λαογράφος κ. Κωνσταντίνος Μπαλαφούτης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου