«Εξαρτημένοι» από το διαδίκτυο εμφανίζονται χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότεροι Ελληνες, καθώς, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία των 31 Γραμμών Βοηθείας του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου, Insafe το ποσοστό της υπερβολικής χρήσης του Ιντερνετ στην Ελλάδα για το πρώτο εννιάμηνο του 2015 ανήλθε σε 40%.
Παρατηρείται μάλιστα αύξηση σε ποσοστό 9% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ενώ ανεβασμένος είναι και ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ο οποίος ανέρχεται στο 7% από 5% το προηγούμενο διάστημα.

Η ιδιωτικότητα online καταλαμβάνει τη 2η θέση με 25%, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης των 9 μονάδων, γεγονός που δείχνει την άγνοια των χρηστών του Διαδικτύου -και ειδικά των νέων- να προστατεύσουν τα προσωπικά τους δεδομένα, σημειώνουν οι υπεύθυνοι του δικτύου.
Στην 3η θέση παραμένει ο διαδικτυακός εκφοβισμός με ποσοστό 16%, σημειώνοντας όμως μείωση σε σχέση με το 19% του προηγούμενου εξαμήνου. Τα αντίστοιχα ποσοστά στον ευρωπαΐκό μέσο όρο ανέρχονται σε 13% για την ιδιωτικότητα (ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το 12%) και 15% για το διαδικτυακό εκφοβισμό που δείχνει μια σημαντική μείωση σε σχέση με το 21% του προηγούμενου εξαμήνου.

«Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών έχει έμπρακτα αποτελέσματα, προάγοντας παράλληλα το διαδικτυακό πολιτισμό και τις ηθικές αξίες που πρέπει να διέπουν τη συμπεριφορά μας online» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση. Οι αναφορές για τη σεξουαλικότητα και τις σχέσεις online εμφανίζονται επίσης αυξημένες καθώς το ποσοστό ανέβηκε στο 11% από 9% το β’ μισό του 2014. Αντιθέτως, οι αναφορές για grooming, sexting, σεξουαλική παρενόχληση, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμό και αυτοκτονία παραμένουν σε μονοψήφια νούμερα.

Η συντριπτική πλειονότητα των αναφορών είναι τηλεφωνικές με ποσοστό 77% έναντι 19% των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και 3% του chat. Επιπλέον, το 70% των αναφορών αυτών προέρχονται από το γυναικείο φύλο και 30% από το ανδρικό, ενώ στα ποσοστά αυτά μόνο ένα 9% είναι ανήλικοι, ένα 15% είναι εκπαιδευτικοί και ένα 74% είναι γονείς.
Αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για όλες τις χώρες υπάρχουν στη διεύθυνση: http://helplines.bik-net.eu.



  ethnos.gr