8.2.16

«ΕΦΥΓΕ»ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΊΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

Του: Αντώνη. Α. Αντωνόπουλου.

Απεβίωσε σήμερα ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος , ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες διανοούμενους μετά από  104 χρόνια ζωής και προσφοράς στα ελληνικά γράμματα.
Είχα την τιμή και τύχη να γνωρίσω τον πολύ σπουδαίο αυτό έλληνα διανοούμενο. Παραμονή πρωτοχρονιάς του 2002 καλεσμένοι και οι δύο του κοινού μας φίλου Γλύπτη και ζωγράφου Δημήτρη Ταλαγάνη. Αθόρυβος, απλός και προσιτός. Εύχαρης και ευγενής θυμάμαι σε μια γωνιά του σαλονιού ,είδε τον πρωτότοκο γιό μου Θανάση τότε σε ηλικία 6 ετών ,και ζήτησε να τον πάρει στην αγκαλιά του. Παρακολουθούσα επί ένα 20λεπτο την τεράστια αυτή πνευματική προσωπικότητα, να έχει γίνει… παιδί συνομιλώντας με τον μικρό. Ήταν ένα από τα ωραιότερα βράδια που πέρασα με έναν υπέροχο άνθρωπο, ένα σπουδαίο έλληνα .Αστείρευτος ο λόγος του, σε μάγευε, σε καθήλωνε.Ηταν η  απόλυτη προσωποποίηση της απλότητας. Γιατί όταν είσαι μεγάλος φαίνεται, δεν χρειάζεται να το δείχνεις. Ο Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος που «έφυγε» πλήρης ημερών έζησε όλα τα μεγάλα και σπουδαία, τα δύσκολα και τα οδυνηρά του τόπου μας .Σμυρνιός έζησε την καταστροφή, όπως και την κατοχή του 40,ηταν φίλος του Κωστή Παλαμά, του Σικελιανού και άλλων μεγάλων πνευματικών προσωπικοτήτων της πατρίδας μας.
Ο πνευματικός Δεσποτόπουλος «έφυγε» γεμάτος, πλούσιος σε γνώση και συναισθήματα ,σε βιώματα και σε στιγμές. Όπως πλουσιότατη είναι και η εθνική παρακαταθήκη που μας άφησε μέσα από το συγγραφικό και ακαδημαϊκό του έργο.
Αιωνία του η μνήμη…
«ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ» σπουδαίε Έλληνα…

                                         ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ
Ο Κωνσταντίνος Ι. Δεσποτόπουλος γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1913 και ήταν πανεπιστημιακός και ακαδημαϊκός, ο γηραιότερος εν ζωή πρώην υπουργός στην Ελλάδα από την εποχή της Μεταπολίτευσης.
Γεννήθηκε στη Σμύρνη και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών και έγινε διδάκτορας αυτού. Εξελέγη καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο πανεπιστήμιο Νανσύ στη Γαλλία. Σε νεαρή ηλικία συνδέθηκε με στενή φιλία με τους Παναγιώτη Κανελλόπουλο, Κωνσταντίνο Τσάτσο και Γεώργιο Καρτάλη. Στη διάρκεια της Κατοχής υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΕΑΜ. Το 1945 ανέλαβε την προεδρία του Ελληνό-σοβιετικού Συνδέσμου Νέων, με αποτέλεσμα το 1947 να απολυθεί από την θέση του στο πανεπιστήμιο και να εκτοπιστεί στην Μακρόνησο, όπου παρέμεινε μέχρι το 1950.
Το 1989 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου παιδείας στην κυβέρνηση Γρίβα και το 1990 στην κυβέρνηση Ζολώτα. Έχει τιμηθεί πλείστες φορές ενώ το 1984 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας το 1993 ανέλαβε πρόεδρος. Επίσης είναι επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και μέλος διαφόρων ξένων ακαδημιών. Έχει εκδώσει πάνω από 30 βιβλία σχετικά με φιλοσοφικά και ιστορικά θέματα.
Το 1990 προτάθηκε από τον Ενιαίο Συνασπισμό (όπου μετείχε και το ΚΚΕ) κατά την τέταρτη και πέμπτη ψηφοφορία για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έλαβε 21 ψήφους κατά την διαδικασία της ψηφοφορίας στην Βουλή, ερχόμενος πίσω από τους Κωνσταντίνο Καραμανλή (πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που τελικά εξελέγη) και Ιωάννη Αλευρά (πρόταση του ΠΑΣΟΚ). Στο δημοψήφισμα του 2015 τάχθηκε υπέρ του ”Ναι”.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου