10.2.16

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ανεπάρκεια της Ελλάδας στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης


Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ανεπάρκεια της Ελλάδας στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης

Δεν θα έπρεπε να είμαστε εδώ και να γεμίζουμε το κενό που έπρεπε να καλύπτουν οι ελληνικές αρχές στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης″ ήταν η διαπίστωση που έκανε μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, συμπληρώνοντας ότι, λόγω των Ευρωπαϊκών πολιτικών, πρόσφυγες και μετανάστες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν λαθροδιακινητές, βάζοντας έτσι τη ζωή τους σε κίνδυνο. ″Δεν περιμέναμε ότι θα έπρεπε να φροντίσουμε στην Ελλάδα για τις συνθήκες υγιεινής των νεοεισερχομένων προσφύγων και μεταναστών και για την παροχή πληροφοριών ανέφερε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας με θέμα «Προσφυγική Κρίση: η αποτυχία των πολιτικών διαχείρισης και η επόμενη μέρα» η Constance Thiesen από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.
      Όπως σημείωσε, το 2015, γιατροί της οργάνωσης παρείχαν ιατρικές υπηρεσίες σε 44.000 ανθρώπους οι οποίοι υπέφεραν από αρρώστιες που προέκυψαν κατά το ταξίδι της προσφυγιάς και από τις συνθήκες που αναγκάζονταν να ζουν, αφού πολλές φορές, κοιμούνταν έξω. Υπογράμμισε δε, ότι από τον περασμένο Νοέμβριο που επιτρέπεται η διέλευση από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ μόνο σε πρόσφυγες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία, επαναπροωθούνται από τη γειτονική χώρα άνθρωποι που έχουν υποστεί βία κατά την προσπάθειά τους να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
      Η Constance Thiesen χαρακτήρισε απαράδεκτη και την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά υποδοχής, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν πολλοί χώροι υποδοχής ενώ φαγητό και νερό παρέχεται μόνο από τις ΜΚΟ και τους εθελοντές.
      ″Διαπιστώνουμε επίσης, ότι συλλαμβάνονται άνθρωποι που προέρχονται από το Μαγκρέμπ, οι οποίοι κρατούνται κάτω από ακατάλληλες συνθήκες στα αστυνομικά τμήματα, χωρίς να καταλαβαίνουν οι ίδιοι τον λόγο με αποτέλεσμα να έχουμε απόπειρες αυτοκτονίας″ είπε το μέλος από τους από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.
      Τον τζίρο των λαθροδιακινητών, από τον περασμένο Απρίλιο, υπολόγισε ο Αντώνης Ρήγας από τους ΓΧΣ, δηλώνοντας ότι ανέρχεται σε πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ ημερησίως για την μεταφορά ανθρώπων από την Ελλάδα μέχρι την Σερβία.
      ″Όλοι συζητάνε για την ασφάλεια των συνόρων και όχι για την ασφάλεια των ανθρώπων που προέχει″ είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, βάζοντας και ακόμη μία παράμετρο στα σχέδια για μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών.
      ″Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αιτηθούν άσυλο αλλά τι θα γίνει με αυτούς στους οποίους το αίτημα απορρίπτεται ή με αυτούς που δεν θέλουν να αιτηθούν άσυλο στην Ελλάδα″, διερωτήθηκε.
      Σύμφωνα, πάντως, με την Γεωργία Σπυροπούλου από τη Διεθνή Αμνηστία, το 2015 είχαμε 856.000 θαλάσσιες αφίξεις ανθρώπων στην χώρα μας, εκ των οποίων το 55% προέρχονταν από τη Συρία.
      ″Και όλοι αυτοί″, όπως συμπλήρωσε ο Αμίρ Καρίμι από το Κίνημα Αλληλεγγύης Προσφύγων σε Θεσσαλονίκη - Ειδομένη, ″αισθάνονται... τυχεροί που κατάφεραν να ξεφύγουν από μία ζοφερή πραγματικότητα όπου έβλεπαν δίπλα τους πτώματα και το μόνο που ήθελαν πολλές φορές, ήταν απλά να τους ακούσουν...."

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου