25.6.16

Οι Σαρακατσαναίοι ανταμώνουν στο Περτούλι

Οι Σαρακατσαναίοι ανταμώνουν στο Περτούλι
Σε ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, τα περτουλιώτικα λιβάδια σε υψόμετρο 1.150 μέτρων στα Τρίκαλα, φιλοξενούν και φέτος το Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, το οποίο φτάνει αισίως στο 36ο έτος του.
Οι Σαρακατσαναίοι αποδεικνύουν πόσο στενή υπήρξε η σχέση τους με τα υψίπεδα της ελληνικής φύσης όπου διατηρήθηκε προφυλαγμένη η φλόγα της ελευθερίας και ο πόθος της αναγέννησης της ελληνικής φυλής.

Το Αντάμωμα ξεκίνησε την Παρασκευή και κατά την τριήμερη διάρκειά του θα πραγματοποιηθεί μία σειρά εκδηλώσεων με επίκεντρο τη σαρακατσάνικη παράδοση.

Το Σάββατο έλαβε χώρα το Βιωματικό Καραβάνι της Σαρακατσάνικης Ζωής, το οποίο αναπαριστά ένα εποχικό γεγονός από τη ζωή των Σαρακατσάνων, ένα έθιμο βίωμα που ήταν άλλοτε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Το Καραβάνι ξεκίνησε στις 6:00 το απόγευμα από το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, με τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα λειβάδια όπου θα κονέψουν και θα στηθούν οι τσατούρες.

Τέλος, την Κυριακή, ημέρα αποκορύφωσης των εκδηλώσεων, θα παρουσιαστούν δρώμενα του παραδοσιακού κύκλου της σαρακατσάνικης ζωής, καθώς και παιγνίδια και χοροί από τους συλλόγους Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Σκοπίων και Βουλγαρίας.

 
thessalianews

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου