27.7.16

Σας «κλέβουν» το Wi-Fi; Πώς θα το καταλάβετε σε 4 βήματα

Σας «κλέβουν» το Wi-Fi; Πώς θα το καταλάβετε σε 4 βήματα
Αν κάνετε ό,τι μπορείτε για να βελτιώσετε το ασύρματο δίκτυο στο σπίτι σας, ίσως, να είστε περίεργοι για το ποιος θα μπορούσε να κάνει χρήση του, ταυτόχρονα με εσάς, με αποτέλεσμα οι ταχύτητες να επιβραδύνονται.

Σας προτείνουμε μερικές λύσεις για να ανακαλύψετε αν κάποιος μη εξουσιοδοτημένος χρήστης συνδέεται στο Wi-Fi σας. Σύμφωνα με το ired.gr, ανάλογα με το επίπεδο του ενδιαφέροντός σας αλλά και της τεχνικής σας ικανότητας, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να εντοπίσετε τους «εισβολείς».
Ελέγξτε την κεντρική σελίδα διαχείρισης τουrouterσας
Ένας τρόπος για να δείτε ποιες συσκευές συνδέονται στο δίκτυο Wi-Fi είναι να συνδεθείτε με την κεντρική σελίδα διαχείρισης του router σας και να ελέγξετε το DHCP Client Table, το DHCP Client List ή τη λίστα των συνδεδεμένων συσκευών. Από εκεί, θα είστε σε θέση να δείτε όλους τους υπολογιστές, smartphones, tablets και οποιεσδήποτε άλλες συσκευές που συνδέονται ασύρματα με το router σας.
Χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή για να σκανάρετε το δίκτυο
Αν είστε φανατικοί με τα apps, τότε μπορείτε να κατεβάσετε μια εφαρμογή που θα κάνει τη «βρόμικη» δουλειά για εσάς. Υπάρχουν μια σειρά από apps που θα σαρώσουν τα δίκτυό σας για να εντοπίσουν τις συνδεδεμένες συσκευές. Ο κατασκευαστής του router μπορεί να έχει το δικό του app, όπως το Genie της Netgear, το Linksys Connect, το AirPort Utility for iOS της Apple.
Φυσικά, υπάρχουν και πολλά προγράμματα από τρίτους κατασκευαστές που κάνουν ακριβώς την ίδια εργασία: το NirSoft Wireless Network, το Watcher, το Who’s on my WiFi για Windows ή το Fing network scanner για Android και iOS.
Πώς να χειριστείτε τη λίστα που θα έχετε στα χέρια σας;
Μόλις εμφανιστεί η λίστα με τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυό σας, μπορείτε να προσδιορίσετε ποιες είναι οι δικές σας και να διαπιστώσετε αν συμβαίνει κάτι ύποπτο. Στη λίστα, λογικά, θα υπάρχει ο υπολογιστής σας, το smartphone και το tablet σας, τα οποία θα εμφανίζονται με το όνομα του κατασκευαστή ή τα ονόματα που τα έχετε «βαπτίσει».
Αν δεν είστε σε θέση να ξεχωρίσετε ποια από τα ονόματα των συσκευών είναι τα δικά σας, μπορείτε να απενεργοποιήσετε το Wi-Fi σε καθένα από τα δικά σας gadgets για να σιγουρευτείτε για την ονομασία τους. Αν κάποια από τις συσκευές δεν σας ανήκει, τότε κάποιος έχει, σίγουρα, εισέλθει στο Wi-Fi σας χωρίς να σας ρωτήσει. Επειδή, ο χρήστης μπορεί να συνδέεται σποραδικά, ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε τον έλεγχο αρκετές φορές για να βεβαιωθείτε για το ποια συσκευή ευθύνεται για την επιβράδυνση του ασύρματου δικτύου.
Τι απομένει να κάνετε
Αν εντοπίσετε μη εξουσιοδοτημένες συσκευές συνδεδεμένες στο δίκτυό σας, αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασης αμέσως ή θέστε ένα password σε περίπτωση που το δίκτυο είναι ξεκλείδωτο. Στη συνέχεια, θα κάνετε περιοδικούς ελέγχους για να σιγουρευτείτε ότι οι μόνες συνδεδεμένες συσκευές είναι οι δικές σας. Εάν κάποιος καταφέρει και πάλι να συνδεθεί, τότε θα πρέπει να επαναφέρετε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις στο router σας και να ρυθμίσετε τη σύνδεσή σας από την αρχή.
Εάν συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα με την ταχύτητα, πιθανώς, έχετε άλλα προβλήματα που θα πρέπει να επιλύσετε. Θα πρέπει να ελέγξετε τη ταχύτητα του δικτύου με Ethernet και Wi-Fi και εφόσον η δεύτερη είναι πολύ χαμηλότερη από την πρώτη, να αντικαταστήσετε το router με ένα καινούριο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου