26.8.16

Κραυγή αγωνίας στις αλυσίδες καφέ

Οι ιδιοκτήτες καφέ που ανήκουν σε αλυσίδες εκφράζουν την απόγνωσή τους

Με χαρτί και μολύβι είναι αυτό τον καιρό οι επιχειρηματίες του καφέ. Δεν είναι μόνο η αύξηση του ΦΠΑ, δεν είναι οι υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές, αλλά κυρίως η αύξηση στην τιμή της βασικής τους πρώτης ύλης, του καφέ. 

Ανάλογα την μορφή του προϊόντος (και της μορφής που το χρησιμοποιούν) καλούνται να πληρώσουν ένα νέο φόρο καφέ, έναν «ΕΝΦΙΑ» που φτάνει και στο διπλασιασμό της τιμής.

 Στα κοινωνικά δίκτυα κάποιοι εντέχνως τον έχουν χαρακτηρίσει τον “ΕΝΦΙΑ του νέου, του εργαζόμενου και του φοιτητή” εξαιτίας του γεγονότος ότι το καφεδάκι αποτελεί το βασικό πυλώνα της νεανικής διασκέδασης. Οι ιδιοκτήτες καφέ που ανήκουν σε αλυσίδες εκφράζουν την απόγνωσή τους γιατί έχουν να επιλέξουν το “μικρότερο κακό” είτε να απορροφήσουν και αυτή την αύξηση – και να ροκανιστεί η όποια μικρή κερδοφορία έχουν- είτε να την ρίξουν στην κατανάλωση και να χάσουν πελατεία. Με την δεύτερη λύση η επαγωγική κίνηση θα είναι η απολύσεις προσωπικού.

Ιδιοκτήτης καφέ μας είπε χαρακτηριστικά «Με κάνουν είτε κλέφτη – είτε πρέπει να κλέβω το κράτος είτε να καταδικάσω τον εαυτό μου σε συρρίκνωση, με απολύσεις και μιζέρια. Γιατί τι τους έκανα;».

Μακάρι να μπορούσε κάποιος υπεύθυνος να δώσει μια ουσιαστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Μέχρι τότε, και οι επιχειρηματίες καφέ θα παλεύουν για την επιβίωση. Και αν λειτουργούν κάποιο franchise, τότε με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούν στο κλείσιμο και την εξαθλίωση. Και μαζί τους και πάνω από 9000 εργαζόμενοι του κλάδου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου