28.9.16

Αραγε:Να υπάρχει ζωή στο φεγγάρι του Δία ;

Η NASA ανακοίνωσε ότι κάτω από το κέλυφος πάγου που καλύπτει την Ευρώπη, ένα από τα φεγγάρια του Δία, κρύβεται πιθανότατα ένας μεγάλος...
αλμυρός, πιθανώς φιλόξενος ωκεανός.
Σε συνέντευξη τύπου, ερευνητές της NASA και του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, παρουσίασαν νέες ενδείξεις για πίδακες υδρατμών που εκτινάσσονται σε ύψος εκατοντάδων χιλιομέτρων από ρωγμές στην παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου.
Οι πίδακες είχαν καταγραφεί για πρώτη φορά το 2013 από το Hubble , αλλά δεν είχαν παρατηρηθεί ξανά από τότε. Αύτη τη φορά το Hubble διέκρινε πίδακες υδρατμών παρατηρώντας την Ευρώπη με φόντο τον φωτεινό Δία.
Υπολογίζεται ότι ποσότητα νερού περίπου ίση με αυτή μιας ολυμπιακής πισίνας, εκτινάσσεται σε ύψος 200 χλμ. και ύστερα πέφτει πάλι στην επιφάνεια του πλανήτη. Πρόκειται όμως για ένα σποραδικό φαινόμενο που ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί το γιατί συμβαίνει.
Το τηλεσκόπιο κατέγραψε τους πίδακες τρεις φορές το 2014, κυρίως από τις νότιες πολικές περιοχές της Ευρώπης, εκεί όπου είχε παρατηρήσει στην αρχή της δεκαετίας αυξημένα επίπεδα υδρογόνου και οξυγόνου, των συστατικών δηλαδή στοιχείων του νερού.
«Εάν οι πίδακες είναι πραγματικοί, ενδεχομένως να μας κάνει ευκολότερη την πρόσβαση στον υπόγειο ωκεανό, χωρίς να χρειάζεται να τρυπήσουμε χιλιόμετρα πάγου», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Γουίλιαμ Σπαρκς από το επιστημονικό ινστιτούτο διαστημικών τηλεσκοπίων του Γκρίνμπελτ στο Μέριλαντ.
Η NASA σκοπεύει να εκτοξεύσει αποστολή το 2020, προκειμένου να εξακριβώσει το κατά πόσο μπορεί ο δορυφόρος να φιλοξενήσει ζωή. Σύμφωνα με τους ερευνητές η φασματική ανάλυση των υδρατμών θα επέτρεπε την ανίχνευση οργανικών ουσιών που σχετίζονται με την ύπαρξη ζωής.
Ο τεράστιος ωκεανός της Ευρώπης εικάζεται ότι περιέχει δύο φορές το νερό των ωκεανών της Γης.
Η Ευρώπη λοιπόν θεωρείται ένας από τους πλέον υποσχόμενους υποψήφιους για ύπαρξη ζωής στο ηλιακό μας σύστημα καθώς ίσως περιλαμβάνει τα τρία βασικά συστατικά για την ανάπτυξη της ζωής. Αυτά είναι η ενέργεια, που υπάρχει λόγω του βαρυτικού πεδίου που ασκεί ο Δίας, το υγρό νερό, του οποίου η ύπαρξη επιβεβαιώθηκε και τέλος, τα βασικά χημικά στοιχεία της ζωής, που πρόκειται να εξακριβωθεί αν υπάρχουν σε μελλοντική αποστολή.
Εκτός από την Ευρώπη ανάλογο ενδιαφέρον για την αναζήτηση μικροβιακής ζωής παρουσιάζει ο δορυφόρος του Δία, Γανυμήδης και ο δορυφόρος του Κρόνου που επίσης καλύπτεται από πάγο, Εγκέλαδος.


Α.Χ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου