25.1.17

Το πείραμα Πρωτέας αποκάλυψε τα «μυστικά» της Σαντορίνης


Έξι ηφαιστειακούς κώνους, ενεργά αλλά ανεξερεύνητα σεισμικά ρήγματα αλλά και ένα υποθαλάσσιο όρος ύφους 300 μέτρων ...αποκάλυψε η έρευνα Αμερικανών, Βρετανών και Ελλήνων επιστημόνων στον βυθό της Σαντορίνης.
Με το πείραμα Πρωτέας επιχειρήθηκε μέσα σε 26 ημέρες να γίνει για πρώτη φορά στην ιστορία πλήρης καταγραφή του υποθαλάσσιου χώρου του νησιού των Κυκλάδων.

Οι έρευνες έγιναν το Δεκέμβριο του 2013, όμως τώρα έρχονται στο φως τα αποτελέσματα ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το άγνωστο ενεργό σεισμικό ρήγμα που θεωρείται υπεύθυνο για τον μεγάλο σεισμό του 1956 στην Αμοργό.

Σε δεύτερο χρόνο από την έρευνα θα προκύψει μια τρισδιάστατη απεικόνιση σε βάθος 12 χιλιομέτρων των μαγματικών θαλάμων τόσο του ηφαιστείου της Σαντορίνης, όσο και του γειτονικού Κολούμπου, το οποίο θεωρείται ακόμη πιο επικίνδυνο, καθώς είναι επτά φορές πιο ενεργό από εκείνο της Σαντορίνης. Το ηφαίστειο αυτό μάλιστα φάνηκε να ξυπνάει την περίοδο 2011-2012 δίνοντας μια σειρά σεισμικών δονήσεων...

Όπως εξηγεί στο Εθνος η επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών οι επιστήμονες διάλεξαν τη Σαντορίνη καθώς είναι το ηφαίστειο που έδωσε τη μεγαλύτερη έκρηξη στην ιστορία τα τελευταία 10.000, η οποία θεωρείται ότι άλλαξε την ανθρώπινη ιστορία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα.

Πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου