16.10.17

ΒΙΝΤΕΟ - Επαναστατική ανακάλυψη της NASA: Παρατήρησαν τη σύγκρουση άστρων νετρίνων

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε από τη NASA και τη συνεργασία των ανιχνευτών LIGO – Virgo στην Ουάσινγκτον, ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά οι επιστήμονες παρατήρησαν τη σύγκρουση άστρων νετρίνων.
Η παρατήρηση έγινε δυνατή μετά και τη δυνατότητα εντοπισμού βαρυτικών κυμάτων από τους επιστήμονες.
Η πρώτη φορά που έγινε η παρατήρηση ήταν στις 17 Αυγούστου όταν και οι επιστήμονες ανακάλυψαν το σήμα, το ανέλυσαν και αυτό που βρήκαν είναι η σύγκρουση δύο αστέρων νετρίνων, 130.000.000 έτη φωτός μακριά.
Αυτό που είναι ξεχωριστό για τους ερευνητές είναι το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν ίχνη φωτός σε αυτήν τη σύγκρουση. Τα αστέρια νετρίνου είναι διαφορετικά από τις μαύρες τρύπες και είναι φτιαγμένα από νετρίνα. Eίναι πολύ πιο πυκνά, με 25 χιλιόμετρα διάμετρο και η σύγκρουση αυτών των άστρων υπό κατάρρευση παράγει βαριά στοιχεία, όπως ο χρυσός και η πλατίνα.
Είναι η πρώτη φορά που όχι μόνο εντοπίζονται ίχνη από σύγκρουση άστρων νετρίνων στο Σύμπαν αλλά και από το συνδυασμό των επιστημονικών πεδίων των βαρυτικών κυμάτων και των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.
Το νετρίνο είναι ένα υποατομικό σωματίδιο, που μοιάζει πολύ με το ηλεκτρόνιο, αλλά δεν έχει ηλεκτρικό φορτίο ενώ η μάζα του είναι πολύ μικρή. Επειδή εμφανίζουν πολύ μικρή αλληλεπίδραση με την ύλη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνευτούν.
Οι ανακοινώσεις έγιναν από εκπροσώπους των ανιχνευτών LIGO (ΗΠΑ) και Virgo (Ευρώπη), ενώ στις παρατηρήσεις συμμετείχαν και περίπου 70 αστεροσκοπεία από διάφορες χώρες.
Το σημαντικό γεγονός είναι ότι όλα τα δεδομένα της παρατήρησης αποτελούν τον καρπό της συνεργασίας όχι μόνο δεκάδων επιστημονικών οργανισμών, αλλά και διαφορετικών ερευνητικών πεδίων, κάτι που σηματοδοτεί, όπως είπαν οι ομιλητές της παρουσίασης, μία νέα εποχή στην αστρονομία.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και η Ελληνίδα αστροφυσικός, Βίκυ Καλογερά, ηγετικό στέλεχος του LIGO, η οποία ανέφερε ότι το συμβάν που παρατήρησαν «είναι πολύ σπάνιο. Ο μόνος τρόπος για να τα παρατηρήσουμε είναι το γεγονός ότι η συνεργασία των ανιχνευτών VIRGO – LIGO παρακολουθεί συνεχώς δεκάδες εκατομμύρια γαλαξίες».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου