22.4.18

Μαθητές από το Πεταλίδι παρουσίασαν στην Κομοτηνή παράσταση για τον ποντιακό Ελληνισμό

Στην Κομοτηνή βρέθηκαν την Παρασκευή έντεκα μαθητές και δύο καθηγητές από το Λύκειο Πεταλιδίου, προκειμένου να παρουσιάσουν τη θεατρική παράσταση «Την πατρίδα μ’ έχασα», με θέμα τη Γενοκτονία των Ποντίων. 
 Η εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία ανήκει στη διεύθυνση του Λυκείου Πεταλιδίου, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πεταλιδίου, τον Σύλλογο Γυναικών Πεταλιδίου και την υποστήριξη του Δήμου Μεσσήνης.
Χίλια χιλιόμετρα διένυσαν οι μαθητές από τη Μεσσηνία, αποδεικνύοντας ότι οι μνήμες του ποντιακού Ελληνισμού διατηρούνται ζωντανές σε όλη τη χώρα.
Η παράσταση ανέβηκε το πρωί της Παρασκευής στο αμφιθέατρο του μουσικού σχολείου Κομοτηνής, την οποία παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι μαθητές του σχολείου, αλλά ήταν ανοιχτή και στο κοινό. 
Στην αίθουσα μεταξύ άλλων βρέθηκαν η αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου Χρύσα Μαυρίδου και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας Στέλιος Νικολάου.
Το πρόγραμμα της παράστασης αναφερόταν στην γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού στην περιοχή του Πόντου, που πραγματοποιήθηκε από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1924. Στη μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική αλήθεια, μαθητές κι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να κάνουν αυτό το ταξίδι ζωής. Η παράσταση αποτελούταν από θεατρικό και χορευτικό μέρος και συνοδεύτηκε από οπτικοακουστικό υλικό. Μαρτυρίες προσφύγων συνδυασμένες με τις αναμνήσεις και τη ζωή τους στον Πόντο συνέθεσαν τον βασικό κορμό της παράστασης, ο οποίος πλαισιώθηκε από τους ποντιακούς χορούς, οι οποίοι αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των Ελλήνων του Πόντου. 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου