15.10.18

Hλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Εφτασαν στους 2.400 το μήνα!

Σε νέο μπαράζ πλειστηριασμών υποθηκευμένων ακινήτων προχωρούν τους
τελευταίους μήνες οι τράπεζες προκειμένου να καλύψουν με εκποιήσεις ένα μέρος από τα ανεξόφλητα στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία μάλιστα έχουν καταγγελθεί εδώ και χρόνια.

Τους τελευταίους μήνες ο αριθμός των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ξεπέρασε πλέον τις 2.000 (2.409 έχουν οριστεί να διεξαχθούν τον τωρινό μήνα) ,και όπως εκτιμάται μέχρι στα τέλη του έτους θα διεξαχθούν πάνω από 5.000 πλειστηριασμοί ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων με επισπεύδουσες τις τράπεζες.

Μάλιστα στη σχετική λίστα του προγράμματος των πλειστηριασμών έχουν εγγραφεί ήδη για τους πρώτους μήνες του 2019 άλλοι 1.644 με εκποιήσεις ακινήτων.

Ωστόσο παρότι το "ηλεκτρονικό σφυρί", μέσω των συμβολαιογραφείων, έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός διενέργειας των πλειστηριασμών, αντικαθιστώντας τη διεξαγωγή τους από τα Ειρηνοδικεία εξ αιτίας των αντιδράσεων συλλογικοτήτων, τα αποτελέσματα για τις τράπεζες δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτικά όσον αφορά την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων από χρεοφειλέτες τους.

Από τους μέχρι σήμερα διεξαχθέντες ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων μόλις οι μισοί έχουν εκτελεστεί,ενώ οι υπόλοιποι είτε καταλήγουν άγονοι εξ αιτίας έλλειψης ενδιαφέροντος από πλευράς αγοραστών, είτε αναβάλλονται για το προσεχές μέλλον.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι ελάχιστα τελικά ακίνητα εκποιούνται σε υποψήφιους αγοραστές,καθώς από τα 10 ακίνητα που πωλούνται τα 8 αγοράζονται από τις ίδιες τις τράπεζες λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από αγοραστές.

Στόχος των τραπεζών είναι αφού τα διακρατήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα να δρομολογήσουν και πάλι την πώλησή τους ευελπιστώντας να διατεθούν σε αγοραστές με σχετικά υψηλές τιμές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου