14.10.18

Newsweek: Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνει η σεξουαλική κακοποίηση στη Μόρια

Σε άρθρο που δημοσίευσε το Newsweek, γίνεται εκτενείς αναφορά για την κατάσταση που βιώνουν γυναίκες και παιδιά στη Μόρια της Λέσβου. Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων της Ελλάδας.
Όπως αναφέρει, όταν πέσει η νύχτα στη Μόρια, οι μητέρες που ζουν εκεί, λένε πως μένουν ξάγρυπνες μέσα στις σκηνές τους από φόβο για την ασφάλεια των οικογενειών τους, καθώς δεν είναι λίγες οι αναφορές για εκτεταμένη βία και σεξουαλική κακοποίηση σε παιδιά και γυναίκες σε όλη την έκταση της Μόριας.
Από τα μέσα Μαΐου, οι περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης έχουν εκτοξευθεί στα στρατόπεδα προσφύγων και σε μια μη προστατευμένη περιοχή όπου εκατοντάδες οικογένειες ζουν σε σκηνές έξω από την Μόρια.
Ο ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Δρ. Ντέκλαν Μπάρι, δήλωσε στο Newsweek ότι από τα μέσα Μαΐου, ο οργανισμός έχει κατά μέσο όρο μία αναφερθείσα περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης την εβδομάδα.
Ο κ. Μπάρι δήλωσε ότι οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν γυναίκες, άνδρες και παιδιά στο στρατόπεδο προσφύγων, αλλά σχεδόν οι μισές, αφορούσαν αγόρια και κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών, με τουλάχιστον δύο περιστατικά που αφορούσαν παιδιά ηλικίας πέντε ετών.
Ορισμένα από τα αναφερθέντα περιστατικά κακοποίησης παιδιών αφορούσαν διαπεραστικό βιασμό, ενώ άλλοι εμπλέκονταν σε «ακατάλληλη σεξουαλική επαφή».
Σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, ένας πατέρας και μόλις είχε αφήσει τη σκηνή του για να πάει πάρει φαγητό και επιστρέφοντας βρήκε το παιδί του κακοποιημένο σεξουαλικά, σημειώνει ο κ.Μπάρι.
Η αποκάλυψη έρχεται μετά την πρόσφατη ανησυχία των ΓΧΣ ότι μεγάλος αριθμός παιδιών και εφήβων στην Μόρια έχει προσπαθήσει να αυτοκτονήσει ή να αυτοτραυματιστεί. Ο κ. Μπάρι, τονίζει πως οι περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης είναι πολύ περισσότερες από αυτές που καταγγέλλονται.

«Οι γυναίκες και τα παιδιά εδώ ζουν φοβισμένοι»
Οι ελληνικές αρχές έχουν αποτύχει να προστατέψουν τους σχεδόν 8.500 ανθρώπους που ζουν στη Μόρια, με τις γυναίκες και τα παιδιά να νιώθουν φοβισμένοι, ακόμα και για να πάνε σε μια από τις ελάχιστες φορητές τουαλέτες που είναι διαθέσιμες τη νύχτα.
«Είναι πολύ κακό. Η Μόρια δεν είναι ασφαλής», δήλωσε στο Newsweek μια 32χρονη Αφγανίδα μητέρα που κατέφυγε στην Ελλάδα από το Ιράν με το σύζυγό της και το μωρό της.
Η μητέρα, της οποίας το όνομα δεν αναφέρεται για να προστατεύσει την ταυτότητά της, δήλωσε ότι η οικογένειά της ζει με φόβο αφού ακούει ιστορίες παιδιών που έχουν απαχθεί και κακοποιηθεί.
«Έχω ακούσει άνδρες να πηγαίνουν στη ζούγκλα, να πίνουν, να πετάνε πέτρες και να κλέβουν αγόρια και κορίτσια», είπε.
Ένας 21χρονος άνδρας που κοντά στη σκηνή, αισθάνθηκε υποχρεωμένος να συμμετάσχει στη συνομιλία μετά από τα σχόλια της μητέρας, λέγοντας πως «συμβαίνει συχνά και όχι μόνο βιασμοί».
Ο 21χρονος, ο οποίος επίσης εγκατέλειψε το Ιράν ως πρόσφυγας του Αφγανιστάν, δήλωσε ότι έχει επίσης ακούσει για παιδιά ηλικίας 12 ετών και 13 ετών που κάνουν σεξουαλικές πράξεις για χρήματα.
Είπε ότι έχει ακούσει τους άνδρες από ένα τμήμα που βρίσκεται στη νότια πλευρά του στρατοπέδου, να μιλούν για τέτοιες συναλλαγές. «Το ακούω συχνά από αυτούς, να περιγράφουν το πως έφεραν κορίτσια στη σκηνή», σημείωσε και πρόσθεσε, «όταν είσαι εδώ αρκετό καιρό, τότε ξέρεις».
Μία μητέρα που είχε ζήσει στην Μόρια για τρεις μήνες μαζί με το σύζυγό της και τρία παιδιά δήλωσε στο Newsweek ότι και αυτή φοβόταν την περιοχή μετά από καταγγελίες μιας άλλης Αφγανική οικογένειας που ήξεραν για τις κακοποίησης παιδιών.
Η μητέρα τόνισε ότι «από τη Μόρια το μόνο πράγμα που καταλάβαμε είναι ότι θα πεθαίναμε εκεί. Δεν βλέπαμε καμία ελπίδα».
Ο Barry δήλωσε στο Newsweek ότι κάθε φορά που γίνεται αναφορά για σεξουαλική κακοποίηση στους ΓΧΣ, ο οργανισμός αναφέρει το περιστατικό στην αστυνομία, αναλαμβάνει να πάει το θύμα στο νοσοκομείο για θεραπεία και παρέχει ψυχολογική υποστήριξη στους επιζώντες και τις οικογένειές τους.
Ο ιατρικός συντονιστής των ΓΧΣ λέει ότι αποδίδει μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις συστηματικές αποτυχίες που επέτρεψαν στην Μόρια να γίνει ένας υπερπληθυσμένος και επικίνδυνος τόπος στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια.
Η αμφιλεγόμενη συμφωνία προοριζόταν να λειτουργήσει ως πρόγραμμα «ένα προς ένα» που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να στείλει έναν παράνομο αιτούντα άσυλο πίσω στην Τουρκία για κάθε συριακό πρόσφυγα που επανεγκαταστάθηκε στην Ευρώπη.
Το σχέδιο αυτό, λέει ο κ. Barry, έχει αποτύχει σε μεγάλο βαθμό, με χιλιάδες αιτούντες άσυλο να φτάνουν στις ακτές της Λέσβου, παρά το γεγονός ότι το νησί έχει λίγο χώρο για να τους φιλοξενήσει.
«Είναι ένα τοξικό χάος», είπε ο Barry. «Είναι μια συμφωνία που κρατά τους ανθρώπους σε περιορισμό στο νησί, και δεν εμποδίζει περισσότερους ανθρώπους να φτάσουν».
Στη Μόρια, τα παιδιά αποτελούν το περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού σχεδόν 8.500 ατόμων.
Πριν από ένα μήνα, ο περιφερειακός κυβερνήτης του Βόρειου Αιγαίου, Χριστίνα Καλογήρου, απείλησε να κλείσει τη Μόρια, παρέχοντας στους κυβερνητικούς αξιωματούχους προθεσμία 30 ημερών για να αντιμετωπίσει επιτέλους τις «επικίνδυνες» συνθήκες διαβίωσης που αποκαλύφθηκαν στο στρατόπεδο από επιθεωρητές δημόσιας υγείας.
Ωστόσο, με την πάροδο της προθεσμίας, λίγα έχουν αλλάξει στο στρατόπεδο, με υπερπληθυσμό, υγειονομικά θέματα, και την ασφάλεια που εξακολουθούν να πλήττουν τους κουρασμένους κατοίκους της Μόρια.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου