21.2.19

Η έλλειψη πρόληψης και η μη υγιεινή ζωή "ρίχνει" το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα

Από την 3η στη 12η θέση με τους μακροβιότερους λαούς της Ευρώπης έπεσε η Ελλάδα, παρόλο που το διάστημα 1990- 2016, αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων από τα 77,2 στα 81,5 έτη.
Πού οφείλεται όμως αυτή η υποχώρηση στην κατάταξη; Τα κράτη που μας προσπέρασαν επένδυσαν σε πολιτικές πρόληψης και αγωγής υγείας προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ιωάννη Τούντα, οι τρέχουσες έρευνες του 2019 δείχνουν πως η Ελλάδα πλέον κατατάσσεται ακόμα πιο χαμηλά, στην 18η θέση!
«Η πρόληψη στην Ελλάδα είναι υποβαθμισμένη στη συνείδηση των πολιτών, στην πρακτική των ιατρών και στις επιλογές της πολιτείας» υπογράμμισε ο κ.Τούντας σε πρόσφατη διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.
Προσδόκιμο ζωής σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
2016
Στην Ελλάδα ήταν τα  78,9 έτη για τους άνδρες και τα 84 έτη για τις γυναίκες. Στις χώρες της Ε.Ε ήταν τα 81 έτη με τις Ισπανία (83,5 έτη), Ιταλία (83,4 έτη) και Γαλλία (82,7 έτη) να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις.
2015
Στην Ελλάδα καταγράφεται η πρώτη υποχώρηση. Το προσδώκιμο ζωής για τους άνδρες είναι στα 78,5 έτη και τα 83,7 έτη για τις γυναίκες.
Πώς αύξησαν οι άλλες χώρες το προσδόκιμο ζωής 
Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής που εμφάνισαν οι υπόλοιπες χώρες δεν οφείλεται μόνο στα βελτιωμένα συστήματα υγείας, αλλά κυρίως στην έμφαση σε παράγοντες, όπως η στροφή στην υγιεινή ζωή που βασίζεται σε σωστή διατροφή, σωματική άσκηση και μείωση του καπνίσματος, σύμφωνα με τον καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ. Υπογράμμισε μάλιστα ότι δραστικό ρόλο έπαιξε και η θέσπιση ισχυρής πολιτικής για την πρόληψη και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Αιτίες θανάτου στην Ελλάδα 
40,3% από νοσήματα του κυκλοφοριακού συστήματος
25,6% από νεοπλάσματα
Προδιαθεσικοί παράγοντες
25% υπέρταση
19,3% κάπνισμα
11,6% υψηλή χοληστερόλη
8,3% παχυσαρκία
5% ελλιπής σωματική άσκηση
Διατροφή και άσκηση στην Ελλάδα
9% δεν καταναλώνει καμία μερίδα λαχανικών την ημέρα
15% δεν καταναλώνουν κανένα φρούτο
40% δεν ασκείται
Μόνο το 41% έχει κανονικό βάρος
25,8% συστηματικοί καπνιστές
12,7% ηλικίας 16-24 καπνίζουν καθημερινά
7,1% καπνίζει περιστασιακά
Την ίδια στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο έχει γίνει σαφές ότι η προαγωγή υγείας, η οποία επικεντρώνεται στην εκπαίδευση του πληθυσμού για σωστή αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας του και στην τροποποίηση των παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά (φτώχεια, περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, ανεργία) είναι μονόδρομος. Στην Ελλάδα αδυνατούμε να εφαρμόσουμε ακόμα και τον ψηφισμένο εδώ μια δεκαετία νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου