9.5.20

Παράταση για τις ταμειακές μηχανές

Μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020 παρατείνετε η προθεσμία για την απόσυρση των ταμειακών μηχανών που δεν μπορούν να συνδεθούν online με το κεντρικό σύστημα του Taxis.
Η προθεσμία για αντικατάσταση των παλαιού τύπου ταμειακών μηχανών με καινούργιες έληγε στις 31 Μαΐου αλλά λόγω του κορονοϊού και του lockdown ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, υπέγραψε νέα απόφαση με την οποία δίνεται στις επιχειρήσεις χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος Ιουλίου προκειμένου να αντικαταστήσουν τις παλαιές ταμειακές μηχανές με σύγχρονες οι οποίες θα  συνδέονται με την ΑΑΔΕ.
Από την 1 Αυγούστου 2020 και μετά, η τυχόν έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από τις παλαιού τύπου ταμειακές μηχανές συνιστά για τον κάτοχο-χρήστη αυτού, παράβαση των σχετικών διατάξεων του ν. 4174/2013. Συγκεκριμένα όσοι δεν τις αντικαταστήσουν τις ταμειακές θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 500 ευρώ για κάθε έλεγχο.
Η σχετική διάταξη του ν. 4174/2013 προβλέπει ότι «όποιος εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή από εγκεκριμένο και μη δηλωμένο φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο».
Οι ταμειακές μηχανές θα μπορούν να συνδέονται ακόμη και ανά λεπτό της ώρας με το Taxis για να αποστέλλουν σε αυτό όλα τα δεδομένα των αποδείξεων που θα έχουν εκδοθεί. Κάθε εκδιδόμενη απόδειξη θα φέρει μοναδικό κωδικό απεικόνισης τύπου QR, που θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα, τη μοναδικότητα αλλά και την προέλευση της. Μέσω αυτού του κωδικού θα είναι δυνατό να επιβεβαιώνεται αν η απόδειξη που εκδόθηκε από την επιχείρηση είναι ίδια με αυτή που έχει καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά της βιβλία. Ουσιαστικά με τη διαβίβαση των στοιχείων των εκδιδόμενων αποδείξεων λιανικών συναλλαγών μιας επιχείρησης στο σύστημα TAXIS, θα γίνεται αυτόματη ενημέρωση των ηλεκτρονικά τηρούμενων φορολογικών βιβλίων της.
Τα χρονικά διαστήματα που θα γίνεται αυτόματη διασύνδεση των ταμειακών με το Τaxis για την αποστολή των δεδομένων των αποδείξεων που θα εκδίδονται είναι τα ακόλουθα:
Κάθε 1 λεπτό. Η συχνότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι 1.440 αποστολές το 24ωρο.
Κάθε 15 λεπτά. Η συχνότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι 96 αποστολές το 24ωρο.
Κάθε 1.440 λεπτά (δηλαδή κάθε 24 ώρες). Η συχνότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι 1 αποστολή το 24ωρο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου