Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντιωτών

Πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Αντιωτών / Κέντρο Διάσωσης της Σφυριχτής Γλώσσας του χωριού Αντια με θέματα: 1)Οικονομικός Απολογισμός 2)Απολογισμός πεπραγμένων 3)Διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου 






ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

Το διοικητικό συμβούλιο σας προσκαλεί και σας παρακαλεί  να μετέχετε στην Γενική συνέλευση του Συλλόγου μας που θα πραγματοποιηθεί στις  19 Αυγούστου και ώρα 19,30 στην αίθουσα του Συλλόγου (πρώην δημοτικό σχολείο )στα Αντιά .

Αν δεν υπάρξει απαρτία ως ορίζει το καταστατικό    η Γενική Συνέλευση θα γίνει στης 25  Αυγούστου ημέρα  Κυριακή  και ώρα 19 ,00 μ.μ στην Αίθουσα του Συλλόγου (πρώην δημοτικό σχολείο ) στα Αντιά .

Θέματα:

1)Οικονομικός Απολογισμός .

2)Απολογισμός πεπραγμένων 

3)Διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου για την περίοδο  Αύγουστος 2019- Αύγουστος 2024.                                                                        

Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη προκειμένου να ακουστούν διαφορετικές απόψεις να και να ενισχυθεί με την παρουσία σας το κύρος του συλλόγου μας. 
Παρακαλούνται τα μέλη μας να επιδιώξουν να φέρουν νέα μέλη και να δηλώσουν συμμετοχή στο νέο διοικητικό Συμβούλιο. Δηλώσεις συμμετοχής  στον Πρόεδρο του Συλλόγου στο τηλ. 6973327121

Αντιά 6/8/2019
Ο Πρόεδρος Παναγιώτης Τζαναβάρης
Η Γραμματέας Φανή Σταυρουλάκη

...............................................

Σε ενημερωτική επιστολή ο Πρόεδρος του Συλλόγου κος Παναγιώτης Τζαναβάρης αναφέρει:

ΠΡΟΣ:  

Μέλη  του Συλλόγου                                                                                                       

1)Τμήμα  Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς  Υπουργείου Πολιτισμού

2)Εκλεγμένο Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας Κον Φάνη  Σπανό

3)Δήμαρχο Καρύστου Κον Ελευθέριο Ραβιόλο
                                                                                        
Αγαπητά μέλη του Συλλόγου Απανταχού Αντιωτών (και εμπλεκόμενοι φορείς  .)
Έχει περάσει πολύ καιρός από την τελευταία μας επικοινωνία διότι τον Αύγουστο του 2018 προβλήματα υγείας  της συζύγου  μου και άλλων μελών του συλλόγου ακύρωσαν την καθιερωμένη γενική συνέλευση που κάνουμε κάθε 27 Αυγούστου στο χωριό μας.
Όπως όλοι γνωρίζετε η σημαντική μείωση των κατοίκων του χωριού και η ηλικία των περισσοτέρων δεν μας επιτρέπουν  την επανάληψη κάποιων εκδηλώσεων  που διοργανώναμε στο παρελθόν.

Όποτε επιβάλετε να γίνουν γίνουν  κάποιες φιλοξενίες λόγω κάποιων επισκέψεων  καλύπτονται με χρόνο και υλικά αγαθά  πάντα από τα ίδια και ελάχιστα άτομα  τα οποία βοηθούν παρ όλο που έχουν προσωπικές δυσκολίες.                                           

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η ελαχιστοποίηση των εσόδων  του συλλόγου μας που αδυνατούν   να καλύψουν έκτακτες λειτουργικές  δαπάνες. Παρ όλες τις δυσκολίες ο σύλλογος μας μέχρι σήμερα  παραμένει ενεργός έχοντας στο ενεργητικό του  σημαντικές δράσεις .                                                                          

Δεν διοργανώνουμε πανηγύρια όπως είθισται να κάνουν οι άλλοι σύλλογοι της περιοχής αλλά μέσω της σφυριχτής γλώσσας προβάλουμε συνεχώς το χωριό μας και την ευρύτερη περιοχή σε Ελληνικό  και παγκόσμιο επίπεδο .                                           

Όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να το υποβαθμίσουν για να μην έρχεται στην επιφάνεια η μετριότητα τους  η σφυριχτή γλώσσα η σφυριχτή γλώσσα είναι αδιαμφισβήτητα το μοναδικό πολιτιστικό στοιχείο της  περιοχής που είναι πάντα επίκαιρο και  προκαλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον  .                                       

Στο συνημμένο πολυσέλιδο κείμενο  θα διαβάσετε τις σημαντικότερες δράσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα  κατά την διάρκεια των 8 χρόνων .Παρ όλο που δήμος Καρύστου  χρηματοδοτεί κάθε χρόνο  περίπου  με 70 χιλιάδες ευρώ τον οργανισμό Ανεμοπύλες για δράσεις τοπικού ενδιαφέροντος, η μόνη  χρηματική  επιχορήγηση προς τον σύλλογο μας  που προβάλει την περιοχή και την Ελλάδα διεθνώς είναι :

Επί δημαρχίας κυρίου Μανώλη φιλοξενία 2 ημερών και μεταφορά στα Αντιά 8 επισκεπτών κατά την πρώτη διεθνή συνάντηση  και επί δημαρχίας κυρίου Ραβιόλου φιλοξενία 2 ημερών  και μεταφορά στα Αντιά 6 ατόμων . Για να πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι δράσεις έχουν δαπανηθεί  πολλές χιλιάδες ευρώ και όπως γνωρίζετε από τις γενικές συνελεύσεις δεν τα έχει ξοδέψει ο Σύλλογος ,άρα από κάποια τσέπη  έχουν βγει .    Ο νοών νοήτο .

Για πολλούς και διαφόρους λόγους όμως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί  και αν σύντομα δεν βρεθούν οι πόροι που να καλύπτουν τα απαιτούμενα έξοδα  για την συμμετοχή  μας σε εθνικές η διεθνείς διοργανώσεις καθώς και την δημιουργία  δράσεων, και προϋποθέσεων που να διασφαλίζουν την διάσωση της σφυριχτής γλώσσας  ,ο σύλλογος θα ατονήσει και πολύ σύντομα δεν θα έχει λόγο ύπαρξης, με αποτέλεσμα ότι επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα θα χαθεί οριστικά .

Για αυτό τον λόγο παρακαλώ  το Υπουργείο Πολιτισμού να ολοκληρωθεί σύντομα  η εκκρεμούσα διαδικασία της κατοχύρωσης της σφυριχτής γλώσσας στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
   Την νέα ηγεσία του Δήμου Καρύστου και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας που εξελέγησαν και αναλαμβάνουν καθήκοντα άμεσα ,να  αναλάβουν ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογεί ούτως  ώστε να δημιουργηθούν  οι προϋποθέσεις  για μία ειλικρινή και μόνιμη συνεργασία και χρηματοδότηση προκειμένου να καταστεί δυνατό να αποκτηθούν τα μέσα  για την  καταγραφή ,τη δημιουργία αρχείων  την άμεση εκπαίδευση νέων δάσκαλων  για να διασφαλιστεί η συνέχεια , διότι  τώρα είμαι ο μοναδικός και ο χρόνος είναι αμείλικτος .
Η ανάληψη ευθυνών για το μέλλον του Συλλόγου και της Σφυριχτής Γλώσσας αφορά και τα μέλη του Συλλόγου μας και κυρίως του νέου Δ.Σ που θα προκύψει από τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Αυγούστου 2019.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου
Παναγιώτης Τζαναβάρης

.........................................................................

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ  ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΝΤΙΩΤΩΝ

1)--27/8/2010 μετά από πρόταση του Παναγιώτη Τζαναβάρη ,γίνετε η πρώτη  γενική συνέλευση κατά την οποία  35 ιδρυτικά μέλη συν αποφάσισαν την δημιουργία  του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Αντιωτών με σκοπό την σύσφιξη των σχέσεων των μελών και την διάσωση των ηθών των εθίμων και της Σφυριχτής γλώσσας που αποτελεί αδιάσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού.
Παράλληλα εξέλεξαν το προσωρινό Διοικητικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Παναγιώτη Τζαναβάρη με αρμοδιότητα την νομική κατοχύρωση του συλλόγου και την διεξαγωγή εκλογών για την αναδείξει κανονικού διοικητικού συμβουλίου
                                                         2011
2)—Απρίλιος 2011 παραλαβή του εγκεκριμένου καταστατικού .

6)--- Πάσχα 2011 αναβίωση της συνεστίασης στο προάυλιο του Αγίου Βασιλείου στης 15 της Λαμπρής .


3)---27 Αυγούστου 2011 διεξαγωγή των πρώτων εκλογών και την ανάδειξη του πρώτου Διοικητικού συμβουλίου όπου εξελέγησαν οι:Παναγιώτης Τζαναβάρης Πρόεδρος Μαρία Γιαννακάρη Αντιπρόεδρος Παν.Μυλωνάς Γραμματέας Κ. Αποστόλου Ταμίας και μέλη: Μαρία Κεφαλά Αναστάσιος Μπουμπαλος Κων/νος Σκοπελήτης .

4)---Μετά από αίτημα μας στο τοπικό συμβούλιο με την σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου  μας παραχωρήθηκε η αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου για την στέγαση του συλλόγου και την δημιουργία Κέντρου Μελέτης της Σφυριχτής Γλώσσας.

 7)---συνεχείς επαφές με τον Δήμαρχο Καρύστου προκειμένου να υπάρξει μια κοινή προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης της σφυριχτής Γλώσσας  χωρίς ιδιαιτέρα αποτελέσματα .                                                                                                                           
                                                   2012
8)---Ιούνιος 2012 η πρώτη συνάντηση στο Δημαρχείο Καρύστου με τον Γάλλο καθηγητή Gerard Pusheu που ασχολείται με την σφυριχτή Γλώσσα των Πυρηναίων ,με θέμα την συνεργασία για την διάσωση της σφυριχτής Γλώσσας .
9)---27/8/2012 Γενική συνέλευση μελών

                                                      2013
 5)---13/1/2013 Αναβίωση της πρωτοχρονιάς παλιό κατά την οποία μέλη του Συλλόγου ψάλου τα κάλαντα σε όλα τα σπίτια του χωριού και κατόπιν ακολουθεί το κόψιμο της πίτας και φαγοπότι με παραδοσιακά εδέσματα και γλέντι μέχρι πρωίας με την συμμετοχή των μελών και φίλων  .

19)---Μάρτιος 2013  λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τους νέους της περιοχής οΠρόεδρος  Παν. Τζαναβάρης εγπεδέυει τους δύο πρώτους σφυριχτές στην σφυριχτή γλώσσα στην Σύρο .Τους Ιωάννη Ξανθάκη και Κων/τίνο Ηπιώτη .
1)10 Αυγούστου 2013 τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων στο χωριό από τους Αθανάσιο και Παναγιώτη Τζαναβάρη και τον Κώστα Αποστόλου

10)---25/8/2013 Διοργάνωση και πραγματοποίηση του Πρώτου  Φεστιβάλ Σφυριχτής Γλώσσας που πραγματοποιήθηκε στο μπούρτζι της Καρύστου με την συμμετοχή σφυριχτών του Χωριού όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
Απονομή τιμητικής διάκρισης από τον πρόεδρο στον Κο Παναγιώτη Κεφαλά και απονομή επαίνων στους συμμετέχοντες.

1)27/8/2013 Γενική συνέλευση μελών
                                                      2014
1)13/1/2014 δεύτερη αναβίωση της πρωτοχρονιάς και κοπή της πίτας

11)----Αύγουστος 2014 διοργάνωση  πρώτης γιορτής της Κουρκουμπίνας που σημείωσε  μεγάλη επιτυχία και είχε μεγάλη συμμετοχή                                  

12) ---23-24 Αυγούστου 2014 με πρωτοβουλία και προσωπική ευθύνη ο πρόεδρος διοργανώνει την Πρώτη Διεθνή Συνάντηση Μελέτης και Διάσωσης της Σφυριχτής Γλώσσας  με την συμμετοχή Γλωσσολόγων από την Ακαδημία Αθηνών ,από δύο πανεπιστήμια  της Αγγλίας ,από το Γέυλ της Αμερικής το πανεπιστήμιο του Πω της Γαλλίας ,σφυριχτές από την Γαλλία και ο πρωτεργάτης της διάσωσης της σφ. Γλώσσας στην Γαλλία Gerard Pysheu.
Στης 23 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα στα Αντιά η οποία μαγνητοσκοπήθηκε προκειμένου να αναρτηθεί στην πλατφόρμα του SOAS University of London.
Στης 24 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ανοικτή συγκέντρωση στο Δημοτικό σχολείο της Καρύστου με την συμμετοχή 450 ατόμων όπου έγιναν ομιλίες προβολές ,επίδειξη ικανοτήτων των σφυριχτών και σφυριχτοί διάλογοι  από σφυριχτές έλληνες και Γάλλους.

2) ---27/8 /2014 Γενική συνέλευση μελών

 13)---Οκτώβριος 2014 Συμμετοχή του Προέδρου και άλλων Αντιωτών στο γύρισμα ντοκιμαντέρ για την σφυριχτή γλώσσα  από εταιρία παραγωγής της Αυστραλίας .
                                           2015
10)---13/1/2015  Ιανουάριος 2015 δεν γίνετε κοπή πίτας λόγο δυσμενών καιρικών συνθηκών

14)---Απρίλιος 2015 ,πρώτη συνάντηση του Προέδρου με τον Εικαστικό τέχνης Κώστα Ιωαννίδη  ο οποίος μετατρέπει την σφυριχτή γλώσσα από μέσο επικοινωνίας σε μέσο έκφρασης της τέχνης .                                                 15)---5 Ιουνίου έως 24 Ιουλίου 2015 παρουσίαση της Σφυριχτής Γλώσσας στο φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.  Η παρουσίαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας με τον Εικαστικό τέχνης  Κο Κώστα Ιωαννίδη που είχε και την πρωτοβουλία της παρουσίασης καθώς και την Συμμετοχή των Π. Τζαναβάρη και Γιάννη Αποστόλου . περιλάμβανε ένα απόσπασμα από το έργο του borhes……….με θέμα την Aπώλεια .Το έργο ήτα ένας σφυριχτός  ηχογραφημένος διάλογο που  επαναλαμβανόταν  από δύο ηχεία και παράλληλα σε δε δύο μόνιτορ με υπότιτλους στα Ελληνικά και Αγγλικά γινόταν γραπτή προβολή του κειμένου .

16)---Ιούλιος 2015 Παρουσίαση της Σφυριχτής Γλώσσας από τον Πρόεδρο στο κέντρο Πολιτισμού της Σύρου στα πλαίσια ενός Διαπανεπιστημιακού Σεμιναρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παράδοσης.

17)---Δημοσιεύονται συνεχώς  δελτία τύπου με τις δράσεις του Συλλόγου στον Ευβοϊκό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Έχουν δοθεί συνεντεύξεις σε εθνικές εφημερίδες όπως στο ένθετο της  Καθημερινής  Ταξίδια με την Όλγα Χαραμή , στην εφημερίδα  Παραπολιτικά με την  Φαναριώτη καθώς και στον τηλεοπτικό σταθμό Σταρ Κεντρικής Ελλάδος και στον ραδιοφωνικό σταθμό 984 στα F M με τον δημοσιογράφο Κο Αποστολίδη .

 18)---Δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα  του συλλόγου (sfyria.com)  την οποία ενημερώνουμε συνεχώς καθώς και σελίδα στο F/B <Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Αντιωτών >.

19)---1—20 Αυγούστου 2015 πραγματοποιείτε η πρώτη  παράδοση 17 μαθημάτων σφυριχτής  Γλώσσας σε μαθητές διαφόρων ηλικιών από όπου προέκυψαν τέσσερις νέοι καταπληκτικοί σφυριχτές .Τα μαθήματα οργανώθηκαν και παραδόθηκαν από τον Πρόεδρο Παναγιώτη Τζαναβάρη στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου Καρύστου. Τα έξοδα της διοργάνωσης και της μετακίνησης καλύφτηκαν από τον πρόεδρο και δάσκαλο .

20) -- 27/8/2015 Γενική συνέλευση και εκλογές από τις οποίες εξελέγει το νέο Δ.Σ και αποτελείτε από τους :  Παναγιώτη Τζαναβάρη Πρόεδρο ,Μαρία Γιαννακάρη Αντιπρόεδρο, Βασίλειο Κουφό Γραμματέα ,Κώστα Αποστόλου Ταμία ,και Γιάννη Αποστόλου ,Μαρία Κεφαλά και Κώστας Σκοπελίτης μέλη.

 21)---Οκτώβριος 2015 ανάρτηση  στο SOAS University of London των εργασιών της Ημερίδας της Πρώτης Διεθνούς Συνάντησης Μελέτης  και Δάσωσης της Σφυριχτής Γλώσσας  που έγινε στα Αντιά 23/8/2014 και θα είναι στην διάθεση των ενδιαφερομένων για κάθε επιστημονική χρήση .

                                                   2016

--- Ιανουάριος 2016 δεν γίνετε κοπή πίτας λόγο δυσμενών καιρικών συνθηκών

 22)---22 Μαρτίου 2016 η Σφυριχτή Γλώσσα  πέρασε τον Ατλαντικό .Μετά από αίτημα του Onassis Foundation New York στον Εικαστικό τέχνης Κο Κώστα Ιωαννίδη για μία ηχητική κάλυψη της έκθεσης των Αρχαιολογικών ευρημάτων του Δίον ,προέκυψε η παρουσίαση της σφυριχτής γλώσσας στο Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης .
Το θέμα που παρουσιάστηκε ήταν Νάρκισσος και Ηχώ και προβλήθηκε  μέσα από ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στο Αρχαιολογικό πάρκο του Δίον .  Συντελεστές της παραγωγής ήταν ο Κώστας Ιωαννίδης η Δέσποινα Κονταργύρη  και οι σφυριχτές  : Παναγιώτης Τζαναβάρης Κώστας Γιαννακάρης Παναγιώτης Μπουρνουσούζης και Γιάννης Αποστόλου. Η παρουσίαση συνεχιζόταν καθ όλη την διάρκεια της έκθεσης που διήρκεσε επί δύο μήνες.

23)-  --15-25 Μαΐου  2016  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Τζαναβάρης  και η σύζυγος του προσκεκλημένοι του συλλόγου Singular deUs  του Pau της Γαλλίας επισκεφτήκαν την περιοχή των Πυρηναίων  όπου επίσης χρησιμοποιούν την σφυριχτή Γλώσσα και είχαν μία ένθερμη φιλοξενία .Κατά την διάρκεια της επίσκεψης επισκέφτηκαν το Collage la Reunce  καθώς και το L Univercite de Pau όπου ο Πρόεδρος παρουσίασε την Σφυριχτή Γλώσσα του Χωριού Αντιά και έδωσε συνεντεύξεις σε Γαλλικές εφημερίδες στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων  και έγινε προβολή των παρουσιάσεων από τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια .η επίσκεψη ήταν πολύ εποικοδομητική διότι εδραιώθηκε η καλή συνεργασία που είδη υπάρχει  και έγινε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων .

24)--- 3-4 Ιουλίου 2016  μετά από πολύμηνες προσπάθειες και προετοιμασίες του Προέδρου Παναγιώτη Τζαναβάρη επισκέφτηκε το χωριό το τηλεοπτικό συνεργείο της κρατικής Γαλλικής τηλεόρασης προκειμένου να πραγματοποιήσει γυρίσματα με θέμα την Σφυριχτή Γλώσσα.
Στα γυρίσματα συμμετείχαν οι Αντιώτες Γιάννης Αποστόλου ,Γιάννης Τσίπας,                Κώστας Γιαννακάρης, Παναγιώτης Τζαναβάρης ,δύο από τους νέους μαθητές του Π. Τζαναβάρη Παναγιώτης Μπουρνουσούζης από τον Αετό και Αναστάσης  από τα Πηγαδάκια καθώς και ο Παναγιώτης  .
Η προβολή έγινε  στης 8 Οκτωβρίου από το Γαλλικό κανάλι 3 και 22 , 25 Νοεμβρίου 2016 από  το κανάλι 5και τα δύο κανάλια είναι πανευρωπαϊκής εμβέλειας οπότε τα παρακολουθούν  τουλάχιστον 150 εκατομμύρια τηλεθεατές.

 25)---27/8/2016  Γενική Συνέλευση Μελών.
                                             2017
26) -- Τον Ιούνιο ο δημοσιογράφος του BBC Eliot Stein επισκέφτηκε τα Αντιά όπου έκανε ρεπορτάζ και δημοσίευσε ένα μικρό video  καθώς και μία σειρά άρθρων με θέμα την Σφυριχτή Γλώσσα .

27) --- Στις 29 Αυγούστου μετά από πολυήμερες συνομιλίες με τον Πρόεδρο του συλλόγου Απανταχού Αντιωτών και του Κέντρου Μελέτης και Διάσωσης της Σφυριχτής Γλώσσας  Παναγιώτη Τζαναβάρη ,επισκέφτηκε το χωριό ο διακεκριμένος δημοσιογράφος  κος Prambas  ανταποκριτής  του Αμερικάνικου τηλεοπτικού  σταθμού BPS.
Το εν λόγω ρεπορτάζ που ήταν διαρκείας 8,5 λεπτών παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού .                                                                     Ο πρόεδρος  και οι συνεργάτες του παρουσίασαν την ιστορία της Σφυριχτής Γλώσσας, τις προσπάθειες  που έχουν γίνει σε προσωπικό επίπεδο από τον ίδιο με αποτέλεσμα να αναφερόμαστε πλέων για μία γλώσσα που διασώθηκε. Επίσης τονίστηκε η αδιαφορία που δείχνουν το υπουργείο πολιτισμού και ο Δήμος της περιοχής ο οποίος εμφανίζετε μόνο όταν αντιληφτεί μικρόφωνο και κάμερα, προσπαθώντας να ιδιοποιηθεί το θετικό  αποτέλεσμα που προκύπτει από τον χρόνο και το χρήμα που διέθεσαν άλλοι.

28)  ----21 και 22 Νοεμβρίου 2017 Μετά από πολύμηνες προετοιμασίες  είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε για πρώτη φορά στα Αντιά τηλεοπτικό συνεργείο από την Ιαπωνία, το οποίο έκανε  μία ξεχωριστή παραγωγή για το μεγάλο Ιαπωνικό κανάλι Japan Voice .
Στης 21 έγιναν γυρίσματα τεσσάρων ωρών , με θέμα την Σφυριχτή Γλώσσα όπου  συμμετείχαν , ο Πρόεδρος του Συλλόγου Π. Τζαναβάρης ο Πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Κωνσταντίνος Γιαννακάρης,  ο Παναγιώτης Μπουρνουσούζης  ο Γιάννης Τσίπας και ο Γιάννης Αποστόλου .
Η Τετάρτη 22 Νοεμβρίου ήταν για το Χωριό Αντιά μία ξεχωριστή ημέρα γεμάτη ζωή και πλημμυρισμένη από Ιαπωνική κουλτούρα,  αφού  η παραγωγή αποφάσισε να κάνει ένα εορταστικό κλείσιμο του  οδοιπορικού της στην Ελλάδα  στο χωριό που επικοινωνεί σφυριχτά, τα Αντιά .
Για τον σκοπό αυτό οι Ιάπωνες έκαναν κάτι πολύ πρωτότυπο. Διέθεσαν χρόνο και χρήμα όπου σε συνδυασμό  με τις στοχευμένες ενέργειες   που έγιναν  και την βοήθεια  των μελών του Συλλόγου Απανταχού Αντιωτών, συγκεντρώθηκαν στα Αντιά πάνω από 120 άτομα όπου συμμετείχαν στην  αποχαιρετιστήρια γιορτή που είχε διοργανωθεί.                               
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρασκευή του Iαπωνικού εδέσματος Tackoyaki  καθώς και ένα κωμικό θεατρικό δρώμενο το οποίο στην συνέχεια επανέλαβαν  μικροί και μεγάλοι   από το κοινό .                                             Στην συνέχεια οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον πλούσιο μπουφέ προκειμένου  να γευτούν τα Tackoyaki  και ντόπια προϊόντα, όλα προσφορά των Ιαπώνων φίλων μας ,εκτός από τους υπέροχους λουκουμάδες της Κυριακούλας Γιαννακάρη  και τις ζηλευτές τηγανίτες της Ασημίνας Σκοπελίτη και Ευαγγελίας Γιαννακάρη που ήταν δική τους προσφορά .
Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν στους συντελεστές της εκδήλωσης αναμνηστικά δώρα με τοπικά προϊόντα  που επιμελήθηκε και προσέφερε το αξιέπαινο μέλος του συλλόγου κυρία Μαρία Τσαπέπα.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Π. Τζαναβάρης και ο Πρόεδρος του τοπικού  Συμβουλίου Κ. Γιαννακάρης, ευχαρίστησαν θερμά το καστ της παραγωγής και όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της πετυχημένης εκδήλωσης ,καθώς και όλους αυτούς που τίμησαν  την εκδήλωση με την παρουσία τους στέλνοντας παράλληλα από τα Αντιά ένα εγκάρδιο μήνυμα αγάπης στον Ιαπωνικό λαό .
Παράλληλα με τους Ιάπωνες στης 22 Νοεμβρίου ήταν στα Αντιά και το τηλεοπτικό κανάλι STAR κεντρικής Ελλάδος  το οποίο κατέγραψε την εκδήλωση και παράλληλα πήρε συνέντευξη από τον Πρόεδρο του Τοπικού και τον Πρόεδρο του Συλλόγου  σχετική με την Σφυριχτή Γλώσσα , καθώς και από τους Ιάπωνες συναδέλφους τους .
2018

29) ---  15 Ιανουαρίου με την μεσολάβηση του επίτιμου μέλους μας Κου Κώστα Ιωαννίδη δόθηκε από τον Πρόεδρο Παναγιώτη Τζαναβάρη 45λεπτη συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό της ομογένειας της Νέας Υόρκης  .
Μέσα στα πλαίσια της προώθησης της Σφυριχτής Γλώσσας ο Πρόεδρος του συλλόγου Απανταχού Αντιωτών πραγματοποίησε σημαντικές συναντήσεις στην Αθήνα και στην περιφέρεια  .

30)  ---   Στης 5/2/2018 συνάντησε τον Εικαστικό Τέχνης, Κο Γιώργο Τσιντανέλη και την σύζυγο του Santra Pons Careras ζωγράφο που είναι υπεύθυνοι του κέντρου Viv Arte Nature με έδρα το Γιαννίτσι της νότιας Εύβοιας.
Κατά την συνάντηση  αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν για την επικείμενη συνεργασία στην  δράση ,<<Μεσόγειος: Καινοτόμες Γέφυρες .(Τέχνη Πολιτισμός Τουρισμός ) που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο Γιαννίτσι 22 έως 24 Ιουνίου 2018 .
Στο τριήμερο των παρουσιάσεων θα περιλαμβάνονται και δρώμενα με την Σφυριχτή Γλώσσα  και θα μετέχουν σφυριχτές από τα Αντιά και από την Τενερίφη των Καναρίων Νήσων .

31) ---   Στης  8/2/2018 είχε  μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον σκηνοθέτη και Ακαδημαϊκό Phillip Warnel  την Κα Μυρτώ Φαρμάκη όπου υπό την σκιά της Ακροπόλεως  ο Κος Τζαναβάρης τους έκανε μια εκτενή ενημέρωση για την Σφυριχτή Γλώσσα προκειμένου να έχουν ίδια άποψη όταν ωριμάσουν οι συνθήκες για το γύρισμα ταινίας με την Σφυριχτή Γλώσσα.

32) ---  Στης 9/2/2018 είχε συνάντηση στην Χαλκίδα με τον αντι περιφερειάρχη Ευβοίας Κο Σπανό προκειμένου να δρομολογηθεί μία ειλικρινή συνεργασία και να δημιουργηθεί ένα κοινό πλάνο που θα διασφαλίζει την διάσωση της Σφυριχτής Γλώσσας  .
του αναφέρθηκε επίσης ότι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί δι ιδίων εξόδων 5 νέοι σφυριχτές και η Σφυριχτή Γλώσσα του χωριού Αντιά είναι πλέων ευρέως γνωστή στην Αυστραλία, Ασία, Αμερική ,και Ευρώπη οφείλετε στις χρονοβόρες και μεγάλου κόστους προσπάθειες του  Προέδρου Παναγιώτη Τζαναβάρη και θα ήταν μεγάλο λάθος να μείνουν αναξιοποίητες.    

33) --- 22-23 Ιουνίου σε συνεργασία με την GRECO ARTE  και την συμμετοχή 2 σφυριχτών από την Τενερίφη (Ισπανία) πραγματοποιήθηκε στο Γιαννίτση Ευβοίας μία δράση που περιελάμβανε απαγγελία ποιημάτων στα Ελληνικά και στα Ισπανικά με την συνοδεία μουσικής , αναδεικνύοντας την δυνατότητα που έχει η Σφυριχτή Γλώσσα και ως ένα μέσο έκφρασης της τέχνης          .

2019  
34) ---11 Απριλίου μετά από πρόσκληση  της εταιρίας ανάπτυξης της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας   ο πρόεδρος Παναγιώτης Τζαναβάρης    μίλησε στο Συνέδριο έργου και Εργαστήριο Διαβούλευσης στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg ANTRION 5 SENSES.    Στην παρουσίαση του ο Πρόεδρος   ανέδειξε την δυνατότητα που έχει η σφυριχτή γλώσσα να γίνει σημείο αναγνωσιμότητας τουριστικού προορισμού μέσα από την αίσθηση της ακοής .                              
35)---- Μάιος .Συνεχίζονται οι επαφές  με το υπουργείο πολιτισμού που είχαν παγώσει για δύο χρόνια λόγω συνεχών αλλαγών στο τμήμα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς .
 36)----   Ακυρώθηκε λόγω αδιαφορίας περιφέρειας δήμου και ξενοδόχων το αίτημα του  που εκκρεμούσε από τον Ιανουάριο για την προβολή της σφυριχτής γλώσσας και της περιοχής .
37)  --- Στις 21 Ιουνίου  σε συνεργασία με την GRECO ARTE  στην δράση γέφυρες φιλίας και πολιτισμού πραγματοποιήθηκε στην Χαλκίδα  η (Δεύτερη διεθνή Συνάντηση Μελέτης και Διάσωσης της Σφυριχτής Γλώσσας) με την συμμετοχή Σφυριχτών από τα Κανάρια Νησιά τα Περινοία της Γαλλίας η αρμόδια της Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Μαρόκο  και την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Πρόεδρος Παναγιώτης Τζαναβάρης.

38 )--- Παρασκευή 21/6 συμμετείχαν όλοι οι σφυριχτές σε παράσταση  ήχου και φώς που δόθηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Ερέτρειας.

39 ) ---- Σάββατο 22 Ιουνίου επίσκεψη στα Αντιά του Γαλλικού τηλεοπτικοί καναλιού France 5  στο οποίο έδωσαν συνέντευξη ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παναγιώτης Τζαναβάρης και ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κώστας Γιαννακάρης.

40) --- Κυριακή 23 Ιουνίου  επισκέφτηκαν τα Αντιά   όλοι οι σύνεδροι οι οποίοι πλαισιωθήκαν και από του σφυριχτές Γιάννη Αποστόλου τον πρόεδρο του τοπικού Κώστα Γιαννακάρη τον Παναγιώτη Μπουρνοσούζη και την Κούλα Γιαννακάρη.

41) --- 10 Ιουλίου μετά από αίτημα σφυριχτών φίλων και εθελοντή δημοσιογράφου εστάλει από τον Πρόεδρο στην Γαλλία υλικό για να συμπεριληφθεί σε ντοκιμαντέρ που θα αφορά την Σφυριχτή Γλώσσα .

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΟΤΙ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ              .                  1 ) μείωση μελών και εσόδων  .                                                                                             .                 2)Αδυναμία συνέχισης χρηματοδότησης από τον Πρόεδρο για την συμμετοχή του σε εκδηλώσεις εκπροσωπήσεις και άλλες δράσεις του Συλλόγου.           .   3) Αδιαφορία από τους αρμόδιους φορείς(κυρίως από τον Δήμο )  και περιορισμένη αντίληψη της σημαντικότητας ενός μοναδικού στοιχείου της Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας .                                                                                 .            4)Παντελής έλλειψη χρηματοδότησης του Συλλόγου με αποτέλεσμα την διακοπή των μαθημάτων που χρηματοδοτούσε ο Πρόεδρος, και την αδυναμία πλέων δημιουργίας εκδηλώσεων  την συμμετοχή των μελών μας σε συναντήσεις που μας καλούν στο εσωτερικό και το εξωτερικό με αποτέλεσμα την απομόνωση ,επίσης λόγω έλειψες πόρων τα μέλη μας αδυνατούν να ανταποκρίνονται στα αιτήματα μεγάλων μέσων ενημέρωσης με αποτέλεσμα να χάνονται ευκαιρίες της προβολής της σφυριχτής Γλώσσας και της περιοχής γενικότερα .
5) Αν δεν αλλάξουν  τα δεδομένα άμεσα και αν δεν αναλάβουμε ο καθένας τις ευθύνες του , ο Σύλλογος θα οδηγηθεί στην αδράνεια και την διάλυση με αποτέλεσμα να χαθούν τα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα με την προσωπική πρωτοβουλία .


Ο Πρόεδρος Παναγιώτης Τζαναβάρης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...