Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Κομματική Οργάνωση Καρύστου του ΚΚΕ: Καμιά αναμονή! Αγώνας για το σήμερα και το αύριο των παιδιών μας

Κάλεσμα αγώνα για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και τα προβλήματα μεταφοράς μαθητών - Δικαίωμα στη σύγχρονη δωρεάν παιδεία! 

Μαθητή, γονέα, εκπαιδευτικέ 
Τα σχολεία άνοιξαν άλλη μια φορά με τεράστια προβλήματα! Παρά τις δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης ΝΔ και της Υπουργού Παιδείας συνεχίζει η ίδια απαράδεκτη κατάσταση που βιώναμε και επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Μεγάλες ελλείψεις καθηγητών! Στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Καρύστου απουσιάζει το 30% με 40% των καθηγητών ενώ στο ΕΠΑΛ λείπει πάνω από το 50% με 2 ολιγομελή τμήματα ειδικοτήτων να μην έχουν εγκριθεί ακόμη. Η κατάσταση αυτή οδηγεί στο να χάνει κάθε μαθητής 15 με 20 από τις 35 διδακτικές ώρες κάθε εβδομάδα! 

Σημαντικές ελλείψεις και στα Δημοτικά! Τα ολοήμερα τμήματα δε λειτουργούν παρά το γεγονός πως υπάρχει ζήτηση και στα δύο Δημοτικά της Καρύστου. Δάσκαλοι ειδικοτήτων (γυμναστής, θεατρική αγωγή, μουσική), αναγκαίοι για τη σωστή διαπαιδαγώγηση νέων παιδιών, δεν έχουν προσληφθεί και η Διεύθυνση 1βάθμιας αντί να διεκδικήσει προσλήψεις καλεί τους δασκάλους να συγχωνεύσουν τμήματα και να κάνουν περισσότερες ώρες χωρίς μάλιστα υπερωρίες για να απασχοληθούν τα παιδιά ως τη λήξη του ωραρίου για να κουκουλωθεί το πρόβλημα! 

Αποκορύφωμα είναι η κατάσταση με την Ε τάξη του 1ου Δημοτικού όπου πέρσι άλλαξε 3 δασκάλους και φέτος καλύπτεται προσωρινά με τη δασκάλα του ολοήμερου. 

Μεγάλο είναι το πρόβλημα και με τη μεταφορά μαθητών καθώς ο διαγωνισμός με ευθύνη της Περιφέρειας αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβρη! Παιδιά Δημοτικού δε μεταφέρονται ούτε από τα γύρω χωριά της Καρύστου μετακυλώντας το κόστος μεταφοράς τους στους γονείς. Χαρακτηριστικό είναι πως η Περιφέρεια έχει αφήσει εκτός διαγωνισμού τη μεταφορά 5 μαθητών από τους Καλλιανούς! 

Τα προβλήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στα πολλές φορές ακαταλαβίστικα, με ελλείψεις και λάθη σχολικά βιβλία. Στα μεγάλα έξοδα των γονιών για αναλώσιμα, φροντιστήρια ξένων γλωσσών ή προετοιμασίας για τις εξετάσεις, δραστηριότητες (αθλητισμός, μουσική κλπ), ακόμη και για τη στήριξη μαθητών με ιδιαίτερες ανάγκες εκπαιδευτικής στήριξης. Στα προβλήματα των χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που είναι με μια βαλίτσα στο χέρι και περιμένουν πότε, που και αν θα διοριστούν. 

Δε μπορεί να θεωρείται δεδομένη αυτή η κατάσταση! 

Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να παρέχεται ολοκληρωμένη μόρφωση, αθλητική και καλλιτεχνική αγωγή στους νέους της περιοχής και της χώρας μας από δημόσια και δωρεάν σχολεία, από μόνιμους, πλήρως καταρτισμένους εκπαιδευτικούς και άλλους ειδικούς. Υπάρχει και η επιστημονική γνώση και τα τεχνικά μέσα. Αρκεί όλα αυτά να μη θεωρούνται κόστος! 

Η κατάσταση της παιδείας είναι η άλλη όψη της «δίκαιης ανάπτυξης» που έγινε «ανάπτυξη για όλους». Η στήριξη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας απαιτεί, ανάμεσα στα άλλα και δραστικές περικοπές σε κοινωνικές παροχές όπως η δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους. Έτσι εξηγούνται από τη μία οι fast track διαδικασίες για την έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό και από την άλλη η μη έγκαιρη εξασφάλιση δασκάλων και μεταφοράς μαθητών στα σχολεία. 

Καμιά αναμονή! Αγώνας για το σήμερα και το αύριο των παιδιών μας! 

Τώρα απαιτείται να οργανωθεί η διεκδίκηση προς την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και το Δήμο από τους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών, από τα μαθητικά συμβούλια των μαθητών για: 
  • Άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών. 
  • Να λυθεί τώρα το πρόβλημα της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών από κάθε χωριό προς τα σχολεία
  • Χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη αναγκών των σχολείων ώστε να προχωρά απρόσκοπτα το διδακτικό έργο. 
Κομματική Οργάνωση Καρύστου του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...