Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Συνεδρίαση της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας

“Συζήτηση για την τροποποίηση του εκλογικού συστήματος στις ΠΕΔ – Β’ φάση συντήρησης αγροτικής οδοποιίας – Εκπομπή περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών από χθες στη Φωκίδα”.

Στα γραφεία της Π.Ε.Δ., στη Λαμία, συνεδρίασε την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019 το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, με βασικό θέμα τη συζήτηση επί των δρομολογούμενων αλλαγών του

εκλογικού συστήματος για τις ΠΕΔ. 


Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ., κ. Λουκάς Υπερήφανος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών αρχικά συνεχάρη τα Μέλη του ΔΣ, που επανεκλέχθηκαν στους Δήμους τους, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο κλίμα συνεργασίας που επικρατεί στην Π.Ε.Δ., το οποίο αποδεδειγμένα αποδίδει καρπούς. «Με συναίνεση και αγαστή συνεργασία έχουμε πετύχει πολλά και στο ίδιο μοτίβο εύχομαι να συνεχίσει και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια δυνατή Π.Ε.Δ., μια Π.Ε.Δ. με βαρύτητα και κύρος. Ήταν ύψιστη τιμή για μένα να διατελέσω Πρόεδρος σε μια τόσο αποτελεσματική περίοδο και ευχαριστώ που συνδράματε με όλες σας τις δυνάμεις και χωρίς προσωπικές ατζέντες για να πετύχουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Υπερήφανος. 

Σε σχέση με το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε την τροποποίηση του εκλογικού συστήματος στις Π.Ε.Δ., ο Πρόεδρος επεσήμανε: «Το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται ήδη την τροποποίηση του Π.Δ. 75/2011, όπου περιγράφεται το σύστημα εκλογής των οργάνων των Π.Ε.Δ.. Η ΚΕΔΕ με τη σειρά της έχει υποβάλλει τις προτάσεις της. 

Έχουμε συγκεντρώσει όλες τις προτεινόμενες αλλαγές κι επί αυτών σας καλώ να τοποθετηθούμε με υπευθυνότητα. Πριν ωστόσο ξεκινήσει η ανάλυση θα ήθελα να πω ότι παρότι το εκλογικό σύστημα αλλάζει ριζικά, είμαι πεπεισμένος ότι, αν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο υιοθετήσει τη συνεργατική κουλτούρα του υπάρχοντος, βάσει της οποίας το 99% των αποφάσεων είναι ομόφωνες, η Π.Ε.Δ. θα συνεχίσει να είναι ενωμένη, αποδοτική και δυνατή, όπως είναι σήμερα». 

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόταση του Υπουργείου να δίδεται η δυνατότητα σε δύο ή περισσότερους συνδυασμούς των Δημοτικών Συμβουλίων να καταρτίσουν κοινό συνδυασμό για την εκλογή εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση των Π.Ε.Δ., με την οποία τα Μέλη του Δ.Σ. διαφώνησαν καθώς, όπως υποστήριξαν, φαλκιδεύεται η αναλογική εκπροσώπηση των συνδυασμών. Μάλιστα τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της πρότασης της ΚΕΔΕ, που προβλέπει τη μη ύπαρξη κοινών ψηφοδελτίων παρά μόνο στην περίπτωση των συμπραττουσών παρατάξεων. 

Στη συνέχεια ετέθη το θέμα της εκκίνησης της Β’ φάσης των έργων συντήρησης αγροτικής οδοποιίας για τους Δήμους, χρηματοδότηση η οποία αποτελεί κατάκτηση της Π.Ε.Δ. και εφαρμόστηκε πιλοτικά στη Στερεά Ελλάδα, με συνολικό προϋπολογισμό 8,2 εκ. € για τρία έτη. 

Επί αυτού ο Πρόεδρος ανέφερε πως η Π.Ε.Δ. βρίσκεται ήδη επαφή με την Περιφέρεια για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση της επόμενης φάσης, ενώ παράλληλα θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με την υλοποίηση της Α’ φάσης από τους Δήμους. 

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχος Δωρίδας, κ. Καπεντζώνης αναφέρθηκε σε μια ακόμη επιτυχία της, που αφορά στην εκπομπή περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών σε όλο το εύρος της Περιφέρειας και είπε χαρακτηριστικά: 

«Θα ήθελα να ενημερώσω το Σώμα, ότι από χθές οι νότιες περιοχές της Φωκίδας λαμβάνουν το σήμα των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια πολύ ευχάριστη και ουσιαστική εξέλιξη για εμάς και τους δημότες μας. Πλέον μπορούμε κι εμείς να ενημερωνόμαστε για θέματα τις Περιφέρειάς μας και όχι για θέματα της Πελοποννήσου ή της Αττικής. 

Θέλω να θυμίσω ότι το θέμα το ανέδειξε αποκλειστικά η Π.Ε.Δ. και θέλω να συγχαρώ προσωπικά τον Πρόεδρο, ο οποίος κίνησε γη και ουρανό και τελικά κατάφερε δώσει μια οριστική λύση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...