Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Ο Σύλλογος Διπλωματούχων Πολιτικών Μηχανικών Ευβοίας για το Πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ΄οικον ΙΙ (β΄κύκλος)

Έπειτα από πολλούς μήνες αναμονής για την έναρξη του β΄ κύκλου του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ΄ οίκον ΙΙ και μετά από το συνεχή βομβαρδισμό με διαφημίσεις που υπέστησαν οι ιδιώτες, οι επαγγελματίες και οι συνάδελφοι μηχανικοί , όλοι περίμεναν ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά, δεδομένης της προηγούμενης εμπειρίας, και κανείς δεν φανταζόταν ότι θα αποκλείονταν από τη διαδικασία χιλιάδες εν δυνάμει ωφελούμενοι.

Το πόσο επλήγησαν η αξιοπιστία και ο επαγγελματισμός των συναδέλφων μηχανικών που ασχολήθηκαν με το πρόγραμμα, είτε αναλαμβάνοντας να εκδώσουν το Ενεργειακό Πιστοποιητικό, είτε σαν Σύμβουλοι Έργου κ.α, είναι τόσο προφανές που ίσως θα ήταν

περιττό να αναφερθεί άλλη μια φορά, μετά από τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες συναδέλφων. 

Η προτροπή λοιπόν από τα μέσα αλλά και ακολούθως η προσμονή των πολιτών να ενταχθούν στο πρόγραμμα δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες. 

Η ενεργειακή αναβάθμιση της κύριας κατοικίας τους μέσω αυτού του προγράμματος, είναι για πολλούς μονόδρομος. 

Δυστυχώς οι προσδοκίες αυτές κατέρρευσαν μέσα το πολύ σε 1 ώρα, τη στιγμή που υποψήφιοι ωφελούμενοι και συνάδελφοι είχαν ξοδέψει ώρες εργασίας και χρήμα, μήνες πριν, ώστε να πληρούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ένταξης (νομιμοποιήσεις κτιρίων, ενεργειακό πιστοποιητικό, ταύτιση φορολογικών δεδομένων κ.α) στο πρόγραμμα. Τελικά, δεν τους δόθηκε καν η ευκαιρία να υποβάλουν ολοκληρωμένη την αίτηση. 

Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία και μετά από παράπονα συναδέλφων, συλλέξαμε και σας αναφέρουμε κάποια από τα “κακώς κείμενα” της πλατφόρμας διαχείρισης του προγράμματος : 

1. Κατά τη διασταύρωση των στοιχείων ταυτότητας του ωφελούμενου και των στοιχείων του ακινήτου που γίνεται μέσω της ΑΑΔΕ, υπήρχε μεν μια δικαιολογημένη για τη συγκεκριμένη διαδικασία χρονοκαθυστέρηση που όμως πολλές φορές ‘κολλούσε’ τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με μόνη λύση την έξοδο και την νέα αλλά δύσκολη εκείνη την ώρα είσοδο σε αυτήν. 

2. Η πλατφόρμα που διαχειρίζεται τις υποβαλλόμενες αιτήσεις ενώ είναι η ίδια με εκείνη που χρησιμοποιήθηκε για το πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ’ όικον ΙΙ (Α΄κύκλος) που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018, (με μόνη διαφορά την επιλογή λήψης δανείου ή όχι), δεν παρουσίασε καμία βελτίωση στη λειτουργία της, παρά τα προβλήματα που είχαν αντιμετωπίσει και είχαν αναφερθεί από τους συναδέλφους τότε (Α΄κύκλος). 

3. Η επικοινωνία με την ειδική γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών (Help Desk) ήταν αδύνατη καθώς οι κλήσεις δεν έβρισκαν αποδέκτη. Επίσης δύσκολη και μάλλον αδύνατη ήταν και η επικοινωνία με ηλεκτρονικά μηνύματα (emails) μέσω της ειδικής φόρμας επικοινωνίας καθώς ελάχιστα έως κανένα από αυτά απαντήθηκαν. 

4. Μετά την εξάντληση των κονδυλίων (με δάνειο ή και χωρίς) δε δόθηκε “Αριθμός Καταχώρησης” (ή Αρ. Πρωτοκόλλου) στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν. Δεν υπάρχει καν η δυνατότητα να δει ο ωφελούμενος τα στοιχεία που έχουν συμπληρωθεί στην αίτησή του. 

Η μόνη δυνατότητα που υπάρχει είναι αυτή της ακύρωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ακόμα και αν αυξηθούν τα κονδύλια ανά περιφέρεια να μην μπορούν να υπάρχουν νέοι δικαιούχοι στον Β΄ κύκλο του προγράμματος. 

Προτεινόμενες Λύσεις 

1. Αύξηση της τελικής επιχορήγησης ανά περιφέρεια 

2. Βελτίωση της πλατφόρμας που διαχειρίζεται τις υποβαλλόμενες αιτήσεις, διορθώνοντας τις παθογένειες που έχουν αναφερθεί. 

3. Οι καθυστερήσεις που αφορούν στις απαραίτητες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και διαδικασίες της πλατφόρμας να μην διακόπτουν ή να «κολλάνε» την ολοκλήρωση της αίτησης. 

4. Να δοθεί επαρκής χρόνος για κάθε περιφέρεια κατά τον οποίο θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα και να γίνονται αιτήσεις. Όταν τα κονδύλια δεσμευτούν να δίνεται σε όλες τις αιτήσεις αρ. πρωτοκόλλου και η αίτηση να χαρακτηρίζεται ως επιλαχούσα. 

Άλλωστε πολλά από τα κονδύλια που δεσμεύονται με την αρχική αίτηση μπορεί τελικά να μην απορροφηθούν για πολλούς λόγους όπως είναι η μη λήψη δανείου, η μη προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, η αδυναμία συνέχισης-ολοκλήρωσης του προγράμματος. 

Αυτό θα δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς ‘ εν δυνάμει δικαιούχους’ (επιλαχόντες) να ενταχθούν οριστικά στο πρόγραμμα. Με εκτίμηση εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου Διπλωματούχων Πολιτικών Μηχανικών Ευβοίας, 


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΡΕΛΑΣ

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΟΥΛΙΩΤΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...