Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Κατερίνα Μπατζελή: Έχουμε μία Περιφέρεια που συνεχώς απεμπολεί τον θεσμικό της ρόλο

«Έχουμε μία Περιφέρεια που συνεχώς απεμπολεί τον θεσμικό της ρόλο, δεν διεκδικεί ενίσχυση πολιτικών και πόρων για την Αυτοδιοίκηση. Η Περιφερειακή Αρχή διαχειρίζεται την ατολμία της, την απομόνωση της και τις χρηματοδοτήσεις εκ των έκτατων αναγκών και καιρικών φαινομένων » δήλωσε η επικεφαλής της παράταξης κα Κατερίνα Μπατζελή.

Σε ένα ακόμη Περιφερειακό Συμβούλιο που συγκλήθηκε με Τηλεδιάσκεψη, η παράταξη μας «πατρίδα μου η Στερεά», τονίστηκαν :


1. ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ-ΑΝΕΡΓΙΑ 

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για μια ακόμη φορά απεμπολεί τον ρόλο που πρέπει να έχει η Αυτοδιοίκηση, με την διεκδίκηση πολιτικών και των κατάλληλων χρηματοδοτήσεων τους, ώστε να μπορεί νε επέμβει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της Περιφέρειας και της κοινωνικής της εξέλιξης που επιβαρύνεται από την κρίση και τον κίνδυνο να ξεσπάσει τσουνάμι ανεργίας . 

Με την ερώτηση μας σχετικά με την αποβιομηχάνιση της Περιφέρειας μας που φαίνεται με το κλείσιμο μιας σειράς εργοστασίων κατακρίνουμε τις πρακτικές και ζητήσαμε όχι μόνο την ουσιαστική και δυναμική παρέμβαση της Περιφέρειας για την στήριξη των εργαζόμενων αλλά και σχέδιο πολιτικών και χρηματοδοτήσεων που θα τους στηρίξουν και σε περιφερειακό επίπεδο. 

2. ΟΠΑΣΤΕ -Οργανισμός Πολιτικής Ανάπτυξης-Αδιαφάνεια 

Καταγγέλουμε κάθε πολιτική της Περιφέρειας μας που κατανέμει πόρους της σε Οργανισμούς όπως του ΟΠΑΣΤΕ που και με την ενημέρωση που είχαμε στο ΠΣ αποδείχτηκε η αδιαφάνεια της λειτουργίας του-προσλήψεις, ισολογισμός, Διαύγεια- και η σκοπιμότητα της σύσταση του. Η πολιτιστική δραστηριότητα των φορέων στην Περιφέρεια μας θα μπορούσε να χρηματοδοτείται βάση κριτηρίων και ειδικού προγράμματος και να υπάρχει λογοδοσία στο ΠΣ και την ΟΕ, υποχρέωση που δεν έχει ο ΟΠΑΣΤΕ.Η παράταξη μας θα συνεχίσει την προσπάθεια της για λύση του Οργανισμού αυτού που δαπανά περίπου 900.000(2019) χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. 

3. ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ-Εξαρτημένη από τις χρηματοδοτήσεις των έκτακτων αναγκών για έργα 

Κατακρίνουμε την κεντρική Διοίκηση που μείωσε τους πόρους στην Αυτοδιοίκηση και στους Δήμους, με αποτέλεσμα να μην έχουν την αυτονομία τους και την δυνατότητα να εκτελέσουν έργα υποδομών για την ασφάλεια και των πολιτών τους. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την πολιτική αυτή απαξίωση της αυτοδιοίκησης και την «εξάρτηση τους» από… τα έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία και διακρίσεις δημιουργούν και προδιαθέτουν διαχείριση των έργων με διευκολύνσεις. 

 Άλλωστε η επιλογή των προτεινόμενων στο ΠΣ δημοτικών έργων έχει γίνει από την ΠΑ και προτάσεων Δήμων ,ορισμένοι εκ των οποίων εμφανίζουν κατ’ επανάληψη ανάγκες που προκύπτουν από έντονες καιρικές συνθήκες… Δεν είμαστε εδώ για ανακοινώσεις που μοιράζουμε λεφτά! Με την θέση μας επί των θεμάτων αυτών στο ΠΣ δηλώσαμε την αναγκαιότητα των έργων στους Δήμους αλλά επιφυλακτήκαμε για την διαδικασία επιλογής τους και την διαχείριση των έργων αυτών. 

4. ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ-Δομή Υποδοχής Προσφύγων Θερμοπυλών 

Η Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού θα πρέπει και διάμεσου των κεντρικών οργάνων τους, ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, να διεκδικήσουν θεσμοθετημένες και διευρυμένες αρμοδιότητες στην μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική και να μην είναι ουραγοί αποφάσεων και τετελεσμένων γεγονότων που προσβάλλουν τον θεσμό άλλα πάνω από προκαλούν την κοινωνία και εξοβελίζουν τον ρόλο της σε θέματα αποφάσεων που αφορούν τον τόπο τους. 

Προς στην κατεύθυνση αυτή η Περιφέρεια μας πρέπει να ξεκαθαρίσει με την κεντρική Διοίκηση το νέο καθεστώς των Δομών Υποδοχής ανά την Επικράτεια, να μην απεμπολήσει τον ρόλο της και μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση δεν είναι σκόπιμο να προβεί σε Προγραμματική Συμφωνία με τον Δήμο Λαμιέων, λόγο της ιδιομορφίας ης Δομής Θερμοπυλών. 

5. ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ στην ΕΥΤΥΤΑΝΙΑ-Χωρίς διαβούλευση σε Νομό Natura : 

Ζητήσαμε να μας δοθούν εξηγήσεις γιατί δεν υπάρχει εισήγηση των Υπηρεσιών και εκθέσεις από την διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και Δήμους για νέα λατομική ζώνη στον Νομό Ευρυτανίας που έχει μάλιστα χαρακτηρισθεί σε μεγάλο βαθμό και ως Natura.Δύο μέτρα δύο σταθμά; Γιατί; 

6. ΟΠΕΚΕΠΕ-Ανθήλη 

Όμως πέρα των θεμάτων αυτών τονίσαμε και με ερώτηση μας το θέμα της αδικίας για τους παραγωγούς της Ανθήλης που λόγο του συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ πολλοί έχουν εξαιρεθεί από επιδοτήσεις ή λαμβάνουν μειωμένες .Το σύστημα ΟΣΔΕ πρέπει να αλλάξει ώστε να υπάρχει αντικειμενικότητα, έλεγχος και σωστή κάλυψη των αγροτεμαχίων. Οι αγρότες μας δεν μπορεί να φορτωθούν και λάθη των συστημάτων .Φορτωθήκαν την κρίση και την εξαίρεση τους ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας επί κορονοϊού. 

Δηλώνουμε ότι 

Θα είμαστε πάντα δίπλα στην αυτοδιοίκηση που θα αξίζει τον σεβασμό των συμπολιτών μας 

Κατερίνα Μπατζελή, επικεφαλής και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι: 
Νίκος Μπέτσιος, Μάνος Γέμελος, Κώστας Σωτηρόπουλος, Μπάμπης Φάκος, Τάσος Βελλησαρίου. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...