Pafos Net

ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ by COFFEEBRANDS: Το μακρύ ταξίδι του εγγράφου μέσα στη νύχτα

title image

ΤΟΥ ΑΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ

 

*Το «μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα» φαντάζομαι ότι δεν το έχουν διαβάσει και πολλοί εκ των εκάστοτε κυβερνώντων μας- αμφιβάλω αν ξέρουν καν τον Ευγένιο Ο’ Νιλ και κυρίως αν αυτόν και τους όμοιους του, τους θεωρούν ικανούς να συνεισφέρουν το παραμικρό σε ένα κράτος που έμαθε να ασχολείται μόνο με θεωρητικά φληναφήματα. Η ιστορία ενός ανθρώπου που θυσίασε όλα τα πιστεύω και τις ικανότητες του στο βωμό της εμπορικότητας, είναι μια καλή αναγωγή στα καθ’ ημάς, αν και αδόκιμη: Έχουμε θυσιάσει τα πάντα σε μια νεφελώδη προσπάθεια επίτευξης λύσης ενός προβλήματος το οποίο για τους άλλους απλώς δεν υπάρχει.

*Το παιγνίδι της πολιτικής διεξάγεται μέρες τώρα στη βάση του εγγράφου-φάντασμα της 4ης Ιουλίου, το οποίο ανάθεμα και αν οι εννιά στους δέκα απλούς ανθρώπους του τόπου αυτού γνωρίζουμε σε τι συνίσταται και γιατί έχει αποκτήσει τόσο κομβική διάσταση στην καθημερινότητα μας.

Η ζωτική διάσταση του ζητήματος είναι μια: Άντε και βρεθεί το έγγραφο αυτό. Τι γίνεται παρακάτω; Θα βάλει την ουρά στα σκέλια ο σύντροφος Νταβούτογλου που τώρα ειρωνεύεται ότι ψάχνουμε ένα έγγραφο που δεν υπήρξε και θα μας ζητήσει συγνώμη; Θα επιβάλουν τα Ηνωμένα Έθνη την υλοποίηση του; Θα εκτεθεί η Άγκυρα στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και θα δικαιωθούμε εμείς ως φερέγγυοι συνομιλητές;

Την απάντηση την ξέρουμε άπαντες: Είναι όχι σε όλα. Αλλά, είπαμε, η πολιτική είναι ένα πράμα και η πραγματική ζωή είναι άλλο στη νήσο αυτή.

* Ποια είναι η πραγματική ζωή; Την απάντηση την έδωσαν στους πολιτικούς τα Στροβίλια. Ενώ οι κομματικοί ταγοί προσέδιδαν διαστάσεις αγίου δισκοπότηρου στο χαμένο έγγραφο, τις ίδιες αυτές μέρες οι τούρκοι έκαναν μια ακόμη επίδειξη δυνάμεως καταλαμβάνοντας νέο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εγκλωβίζοντας και άλλους πολίτες στα κατοχικά τους δεδομένα- δεν έχουν σημασία οι αριθμοί και τα μεγέθη, μόνο η πράξη ως τέτοια.

Για να δικαιωθεί η ρήση του Νίκου Κοτζιά ότι προσπάθεια πρέπει να είναι η μετατροπή της Κύπρου σε ένα κανονικό κράτος- διότι τα Στροβίλια του 2019 αποδεικνύουν εκ νέου ότι κανονικό κράτος δεν είμαστε. Σε κανένα κανονικό κράτος δεν ξυπνά μια πρωία κάποια ξένη χώρα και βγαίνει βόλτα προσαρτώντας όσα εδάφη της κάνει κέφι, χωρίς την παραμικρή αντίδραση από κανένα.

*Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα σε αυτό τον τόπο: Η αδυναμία όλων μας να αντιταχθούμε στη βαρβαρότητα του δυνατού- όχι οι διαπληκτισμοί εντός τηλεοπτικών στούντιο για το αν υπήρξε το έγγραφο, αν το ονειρευτήκαμε, αν ήταν στο τραπέζι, αν το βρήκαμε στην τουαλέτα του Κρανς Μοντανά ή αν θα βρούμε τη Γη της Επαγγελίας βρίσκοντας και το περιώνυμο έγγραφο.