Pafos Net

Κωστής Παλαμάς και Πάφος: Γιορτάζονται σήμερα τα 160 χρόνια από τη γέννηση του

title image

Φέτος συμπληρώνονται 160 χρόνια (1859 -2019) από τη γέννηση του εθνικού ποιητή Κωστή Παλαμά. O Φυσιολατρικός Πνευματικός Όμιλος Πάφου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων προς τιμή του σήμερα το μεσημέρι.

Η φετινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους πρωτεργάτες της ίδρυσης του Φυσιολατρικού Ομίλου και στα 60 χρόνια από την ανάληψη των Παλαμικών γιορτών, Γεώργιου Ηλιάδη και Αντώνη Σωτηριάδη. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα είναι η καθιερωμένη Παλαμική Γιορτή η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 το πρωί στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Α’ Λυκείου Πάφου.

Το Πρόγραμμα της Παλαμικής Γιορτής θα περιλαμβάνει καλλιτεχνικό Πρόγραμμα από τη Χορωδία Ορφέας Πάφου υπό τη διεύθυνση του μουσικού Πόλυ Χαραλάμπους, σύντομη αναφορά στη μνήμη και στο έργο των δυο τιμωμένων, Γεώργιου Ηλιάδη και Αντώνη Σωτηριάδη, απαγγελίες ποιημάτων του Κωστή Παλαμά και του Τεύκρου Ανθία και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την απονομή των βραβείων του Παλαμικού διαγωνίσματος.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα γίνει η καθιερωμένη στέψη της προτομής του Κωστή Παλαμά από το Δήμαρχο Πάφου στην ομώνυμη πλατεία.

Οι εορτασμοί πραγματοποιούνται στην Πάφο, αφού η κυπριακή πόλη αποτελεί μοναδική περίπτωση στα χρονικά, μια πόλη να τιμά για δεκαετίες ανελλιπώς τη μνήμη και το έργο ενός πνευματικού ανθρώπου, χωρίς επί της ουσίας αυτός να είχε την παραμικρή σχέση με την πόλη, όπως συνήθως συμβαίνει. Η Πάφος ωστόσο έχει καταγραφεί ως μοναδικό πανελληνίως παράδειγμα πόλης που είναι πια άρρηκτα συνδεδεμένη με τον μεγάλο λόγιο του Έθνους, Κωστή Παλαμά. Οι ετήσιες τριήμερες εκδηλώσεις που οργανώνονται στην πόλη από τον Φυσιολατρικό Πνευματικό Όμιλο Πάφου και τον Δήμο Πάφου τα τελευταία χρόνια, έχουν καταστήσει τη σύνδεση αυτή αντικείμενο θαυμασμού και μελέτης από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στην Ελλάδα και σηματοδοτούν την βαθύτατη πνευματική και πολιτιστική πορεία της Πάφου μέσα στο χρόνο.

Πώς όμως άρχισε η σύνδεση αυτή της κυπριακής πόλης, με ένα πνευματικό γίγαντα όπως ο Παλαμάς, που ωστόσο δεν καταγόταν από την Πάφο, ούτε και είχε πρακτική σχέση μαζί της ή με την Κύπρο γενικότερα;

Διαβάστε το σχετικό αφιέρωμα, στην ενότητα "ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ" του PafosNet.