Ελλάδα

Εικόνες και αρχαία νομίσματα εντοπίστηκαν σε αστυνομικό μπλόκο στα Ιωάννινα

Ζευγάρι κατηγορείται για αρχαιοκαπηλία.

Parallaxi
εικόνες-και-αρχαία-νομίσματα-εντοπίσ-360940
Parallaxi

Eικόνες, νομίσματα και άλλα αντικείμενα, μέρος των οποίων εμπίπτει σε προστατευτικές διατάξεις, εντόπισαν χθες το πρωί, έπειτα από αιφνιδιαστική επιχείρηση, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, σε αυτοκίνητο και σε σπίτια, ιδιοκτησίας ενός ζευγαριού, στη Θεσπρωτία.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί σταμάτησαν για έρευνα το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε το ζευγάρι, στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Τύριας, και μετά από έρευνα, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν στο εσωτερικό του οχήματος και κατασχέθηκαν:

Μία εικόνα που απεικονίζει την Αγία Τριάδα, τρεις ξύλινες σφραγίδες, ένα βιβλίο ψαλμών με επίθετο σταυρό που χρονολογούνται στις αρχές του 20ού αιώνα μ.Χ., δύο νομίσματα της βυζαντινής περιόδου, νόμισμα της οθωμανικής περιόδου, νόμισμα της εποχής Καποδίστρια, τέσσερα χάλκινα νομίσματα ελληνιστικών χρόνων, ρωμαϊκό νόμισμα πιθανόν Μάρκου Αυρηλίου και πήλινο λυχνάρι υστερορωμαϊκών χρόνων.

Επίσης, σε έρευνες που ακολούθησαν στα σπίτια του ζευγαριού, σε περιοχές της Θεσπρωτίας, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν χάλκινο νόμισμα ρωμαϊκών χρόνων, αργυρό μεσαιωνικό νόμισμα, καθώς και δύο νομίσματα της οθωμανικής περιόδου.

Σύμφωνα με γνωμάτευση αρμόδιου αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, όλα τα κατασχεθέντα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σημειώνεται, ότι στο το πλαίσιο της επιχείρησης κατασχέθηκαν μεγάλος αριθμός εικόνων, δύο μαχαίρια και τιμαλφή, η προέλευση των οποίων διερευνάται. Το ζευγάρι, ένα άνδρας 55 ετών και η σύζυγός του 50 ετών, συνελήφθη και με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα