Θεσσαλονίκη

59ο ΦΚΘ: Οι ταινίες που δεν θες να χάσεις στο πρώτο Σαββατοκύριακο (3-4/11)

14 προτεινόμενες ταινίες του 59ου ΦΚΘ, για να διαλέξεις όποια ταιριάζει περισσότερο στα γούστα σου.

Parallaxi
59ο-φκθ-οι-ταινίες-που-δεν-θες-να-χάσεις-σ-374833
Parallaxi
Εικόνα: Motion Team

Τo 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, είναι και πάλι εδώ, με άπειρες ταινίες για να δει κανείς. Εμείς επιλέξαμε κάποιες από αυτές που θα προβληθούν το πρώτο Σαββατοκύριακο του Φεστιβάλ. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να διαλέξεις αυτή που σου γεμίζει το μάτι.

Δείτε επίσης: MUST: Ο απόλυτος οδηγός για το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου!

Παρισινή εκπαίδευση

Ένας νέος από τη γαλλική επαρχία καταφθάνει στο Παρίσι για να σπουδάσει Κινηματογράφο και, φυσικά, εκπαιδεύεται σε όλες τις δοκιμασίες της τέχνης, της φιλίας, του έρωτα, του πολιτικού ιδεαλισμού. Μια αυτομυθοπλαστική –και όχι αυτοβιογραφική– ταινία φτιαγμένη από έναν έμπειρο σκηνοθέτη (αλλά και καθηγητή Σκηνοθεσίας) με την ορμή της «πρώτης φοράς» και στοχαστική νοσταλγία, ως φόρος τιμής στη Μέκκα της κινηματογραφικής μυθολογίας στην Ευρώπη.

*Σκηνοθεσία:Jean Paul Civeyrac| ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ 03 Νοεμβρίου 2018 13:00, ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ 04 Νοεμβρίου 2018 12:00

Στο νεφέλωμα του νεκρού αλόγου

Όταν ο Χάι ήταν επτά χρονών, βρήκε σ’ ένα χωράφι ένα ψόφιο άλογο και είδε τον πατέρα του κι άλλους ενηλίκους να παλεύουν να το ξεφορτωθούν. Χωρίς να είναι σίγουρος γι’ αυτή του την ανάμνηση, είναι σε κάθε περίπτωση βαθιά επηρεασμένος από το περιστατικό. Έτσι, όταν τραυματίζεται κατά τη διάρκεια μιας τελετουργικής θυσίας, όλα του ξανάρχονται με μιας. Βήμα προς βήμα, ο Χάι οδηγείται σ’ ένα αναπότρεπτο πνευματικό μονοπάτι, όπου αντιμετωπίζει τη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και στη φύση, την ενότητα της ύλης και του βίου.

*Σκηνοθεσία: Tarık Aktaş| ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ 02 Νοεμβρίου 2018 18:00, ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ 03 Νοεμβρίου 2018 14:00

Όμορφη νιότη

Η Ναταλία και ο Κάρλος είναι δύο ερωτευμένοι εικοσάρηδες που προσπαθούν να επιβιώσουν στην Ισπανία του σήμερα, κρατώντας τις φιλοδοξίες τους χαμηλές. Για να κερδίσουν κάποια χρήματα, αποφασίζουν να γυρίσουν μια ερασιτεχνική πορνογραφική ταινία. Ώσπου η γέννηση της κόρης τους θα αλλάξει τον τρόπο ζωής και σκέψης του. Ένα πορτρέτο της πιο όμορφης και σκληρής ηλικίας, δοσμένο με ευρηματικότητα και ευλαβική πίστη στη δύναμη του ρεαλισμoύ.

*Σκηνοθεσία: Jaime Rosales| ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ 03 Νοεμβρίου 2018 16:45

Το μυστικό της Πέτρα

Η Πέτρα μεγάλωσε χωρίς να γνωρίζει την πραγματική ταυτότητα του πατέρα της. Όταν χάνει τη μητέρα της, ξεκινά μια αναζήτηση που θα την οδηγήσει στον Ζάουμε, έναν διάσημο εικαστικό καλλιτέχνη με αψύ χαρακτήρα. Καθώς γνωρίζει τους δορυφόρους αυτού του μυστηριώδους ανθρώπου, δηλαδή τη γυναίκα του και τον γιο του, και χάνεται σ’ έναν λαβύρινθο οικογενειακών μυστικών, η μοίρα παρεμβαίνει για να λυτρώσει αυτές τις βασανισμένες ψυχές. Μια ταινία που, με τα λόγια του δημιουργού της, απηχεί τον Αριστοτέλη: «Τα πάντα πρέπει να είναι αναπάντεχα και απαραίτητα», τόσο στη ζωή όσο και στην απομίμησή της.

*Σκηνοθεσία: Jaime Rosales| ΟΛΥΜΠΙΟΝ 03 Νοεμβρίου 2018 17:30

Μετέωρο και Σκιά

Η άνοδος και η πτώση του Αθηναίου μπον βιβέρ ποιητή Ναπολέοντος Λαπαθιώτη (1888-1944). Ομοφυλόφιλος, ναρκομανής και κομμουνιστής, αποτέλεσε για τη συντηρητική αθηναϊκή κοινωνία της εποχής στην οποία μεσουράνησε, ένα σκάνδαλο με τον τρόπο ζωής και τη βιοθεωρία του.

*Σκηνοθεσία: Τάκης Σπετσιώτης| ΟΛΥΜΠΙΟΝ 02 Νοεμβρίου 2018 17:30, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ 03 Νοεμβρίου 2018 19:00

Καταφύγιο ΙΙ: Το μονοπάτι του πάγου (Διεθνής πρεμιέρα)

Το καταφύγιο. Μέσα στο δάσος, κλειστό εδώ και χρόνια. Οι ντόπιοι λένε ότι κάτι σκοτεινό υπάρχει εκεί. Δεν πλησιάζουν. Mια συμμορία ληστών. Έχουν ακούσει κι αυτοί τις ιστορίες. Mια παρέα νέων καταλήγει εκεί, όταν ο ένας από αυτούς τραυματίζεται. Δεν ξέρουν καμία ιστορία. Μόνο η Κατερίνα αισθάνεται μια σκιά. Ο αγαπημένος μας Χρήστος Νικολέρης στη μεγάλη οθόνη. 

*Σκηνοθεσία: Χρήστος Νικολέρης|ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ 03 Νοεμβρίου 2018 20:00, ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ 05 Νοεμβρίου 2018 12:30

Roma

Η πιο προσωπική δουλειά του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη και σεναριογράφου Αλφόνσο Κουαρόν ακολουθεί τα ίχνη μιας νεαρής οικιακής βοηθού που δουλεύει για μια μεσοαστική οικογένεια στη γειτονιά Ρόμα της Πόλης του Μεξικού. Σ’ αυτόν τον ύμνο αγάπης για τις γυναίκες που τον μεγάλωσαν, ο Κουαρόν αντλεί από τις μνήμες της παιδικής του ηλικίας για φτιάξει ένα ζωντανό, συναισθηματικό πορτρέτο της κοινωνική πυραμίδας στο Μεξικό, με φόντο την ταραχώδη δεκαετία του ’70. Η βράβευση αυτής της παραγωγής του Netflix με το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας άλλαξε μια για πάντα το τοπίο της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

*Σκηνοθεσία: Alfonso Cuarón| ΟΛΥΜΠΙΟΝ 03 Νοεμβρίου 2018 20:30

Πρόβα μικροφώνου

Στον Βόρειο Σιδηροδρομικό Σταθμό του Βουκουρεστίου, μια δημοσιογραφική ομάδα που αποτελείται από δύο ρεπόρτερ, τον Νέλου και τη Λουίζα, κάνουν ένα θέμα για τους ανθρώπους που πιάνονται να ταξιδεύουν χωρίς εισιτήριο. Εκεί, ο Νέλου γνωρίζει την Άνι, μια από τους παραβάτες, και προσπαθεί να την καλύψει κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, επιθυμώντας να βγει ραντεβού μαζί της αργότερα. Η Άνι, που είναι άνεργη, δίχως γονείς και χαρτιά, είναι παγιδευμένη σ’ ένα αδιάκοπο κυνήγι χρημάτων, προκειμένου να συντηρεί τον αλκοολικό αδελφό της. Φαίνεται πως ο Νέλου θα πρέπει να την ξεχάσει, γιατί ετοιμάζεται να παντρευτεί κάποιον άλλο άνδρα για να λύσει τα προβλήματά της…

*Σκηνοθεσία: Mircea Daneliuc|ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ 04 Νοεμβρίου 2018 13:00, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ 07 Νοεμβρίου 2018 21:30, ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ 08 Νοεμβρίου 2018 23:00

Dead Women Walking

Helen (Maya Lynne Robinson) meets her son Troy (Ashton Sanders) for the first time on her last day before execution to say goodbye. From DEAD WOMEN WALKING.

Μια ανθολογία από εννιά σπαρακτικές βινιέτες που αποτυπώνουν τις τελευταίες εβδομάδες, επισκέψεις, στιγμές και επιθυμίες γυναικών καταδικασμένων σε θάνατο, επιχειρεί να ερμηνεύσει με μόνο εργαλείο το ατόφιο συναίσθημα το πώς βλέπει τελικά η δυτική κοινωνία την έμφυλη βία. Διαπλέκοντας με δωρικό ύφος τις μικρές αφηγήσεις των τροφίμων και των δορυφόρων τους, μια νέα σκηνοθέτις από το Ισραήλ μάς οδηγεί σε μια αχαρτογράφητη περιοχή, υπενθυμίζοντάς μας μια άβολη αλήθεια: ένα 90% των γυναικών που εκτίουν ποινή φυλάκισης είναι θύματα κακοποίησης.

*Σκηνοθεσία: Hagar Ben-Asher|ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ 03 Νοεμβρίου 2018 19:00, ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ 04 Νοεμβρίου 2018 15:00

Η Νύχτα τ’Άγι’Αντώνη [Μακρόνησος Β11]

Ένα βράδυ ο Αντώνης, απόστρατος αξιωματικός, ξεμένει στη Μακρόνησο. Συναντά τον Περικλή και τη Σάρα, κι ο χορός του θανάτου αρχίζει. Η νύχτα θα αποκαλύψει τα κρυμμένα μυστικά που τους συνδέουν και θα λύσει τον γόρδιο δεσμό που τους κρατάει δεμένους από παλιά. Τραγικά λυτρωτικό το ξόδι και για τους τρεις τους.

*Σκηνοθεσία: Θανάσης Σκρουμπέλος|ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ 04 Νοεμβρίου 2018 17:00, ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ 05 Νοεμβρίου 2018 15:00

Σιμπέλ

Η 25χρονη Σιμπέλ ζει με τον πατέρα και την αδελφή της σ’ ένα απομονωμένο χωριό στα βουνά της Τουρκίας, στην περιοχή γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα. Η Σιμπέλ δεν μπορεί να μιλήσει, αλλά έχει μάθει να επικοινωνεί με τη σφυριχτή γλώσσα των προγόνων της, που ακόμα ακούγεται στην περιοχή. Καθώς είναι απομονωμένη από τους συγχωριανούς της, έχει βγει σ’ ένα ανελέητο κυνήγι ενός λύκου που λέγεται πως περιφέρεται στο κοντινό δάσος κι έχει ξυπνήσει τον φόβο και τη φαντασία των γυναικών του χωριού. Τότε είναι που διασταυρώνεται μ’ έναν φυγά. Τραυματισμένος, απειλητικός κι ευαίσθητος, είναι ο πρώτος που θα τη δει διαφορετικά.

*Σκηνοθεσία: Çağla Zencirci, Guillaume Giovanetti| ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ 03 Νοεμβρίου 2018 20:30,ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ 04 Νοεμβρίου 2018 18:00

Ελεύθερο θέμα (Παγκόσμια πρεμιέρα)

Η Ιρις, καθηγήτρια σε Σχολή Καλών Τεχνών, δίνει στους φοιτητές της μια άσκηση με «ελεύθερο θέμα», με σκοπό τη βαθύτερη ωρίμανσή τους σε μια περίοδο κρίσης. Οι φοιτητές δημιουργούν ένα εργαστήριο παράλογων ιστοριών με ρεαλιστική υπόσταση, εμπνευσμένων από την περίοδο που βιώνουν και τους ανθρώπους που αγαπούν. Την αρχή του «ελεύθερου θέματος» κάνει ένας από τους φοιτητές, ο Γιώργος, που βρήκε τυχαία το κινητό τηλέφωνο της Ιριδας και μυθοπλαστικά «αντέγραψε» στοιχεία από τη ζωή της.

*Σκηνοθεσία: Στέλλα Θεοδωράκη|ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ 04 Νοεμβρίου 2018 19:00,ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ 06 Νοεμβρίου 2018 14:00

«Αδιαφορώ αν καταγραφούμε στην Ιστορία ως βάρβαροι»

«Αδιαφορώ αν καταγραφούμε στην Ιστορία ως βάρβαροι». Αυτές ήταν οι λέξεις που ακούστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο της Ρουμανίας το καλοκαίρι του 1941, σηματοδοτώντας την αρχή της εθνοκάθαρσης στο Ανατολικό Μέτωπο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ταινία αυτή επιχειρεί να σχολιάσει αυτή τη δήλωση.

*Σκηνοθεσία: Radu Jude| ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ 04 Νοεμβρίου 2018 20:15, ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ 09 Νοεμβρίου 2018 20:30

Vortex ή To πρόσωπο της Μέδουσας

Από τη μισάνοιχτη πόρτα της κάμαράς του, ο Φίλιππος βλέπει το κορίτσι του στην αγκαλιά του μικρότερου αδελφού του. Δεν λέει τίποτα και φεύγει αθόρυβα, χωρίς να τον καταλάβουν. Λίγες μέρες αργότερα, σε μια εκδρομή στα ελληνικά νησιά, ο μικρότερος αδελφός του εξαφανίζεται. Όλοι υποπτεύονται τον Φίλιππο. Ο Αλέξης, ομοφυλόφιλος και ερωτευμένος μαζί του, τον προκαλεί να μιλήσει ή αλλιώς θα καταγγείλει την εξαφάνιση στην αστυνομία. Η κοπέλα υποψιάζεται ποιος είναι ο δολοφόνος, όμως σωπαίνει. Ο Φίλιππος νιώθει τον κίνδυνο, αλλά θα παίξει το παιχνίδι μέχρι το τέλος.

*Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος| ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ 04 Νοεμβρίου 2018 22:00

Δείτε επίσης: Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα