ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Την 25ετια του γιορτάζει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

0

ΜΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ

Τα 25 χρόνια από την ίδρυση του γιορτάζει φέτος το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Στο πλαίσιο αυτό από την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησε η επετειακή έκθεση με τον τίτλο «Δέκα Κεφάλαια». Πρόκειται για δέκα ενότητες της τέχνης, όπως εκφράζεται σήμερα,  που αντιστοιχούν σε έργα από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου .

Για τα “Δέκα Κεφάλαια” αξιοποιούνται περίπου 200 από τα 650 έργα της μόνιμης συλλογής, που αποτελούν παλαιότερες και πρόσφατες δωρεές, από ιδιώτες, συλλέκτες και κυρίως καλλιτέχνες. Ανάμεσα σ’ αυτές τις δωρεές, η πολύτιμη χειρονομία της αρχαιολόγου δημοσιογράφου Παρασκευής Κατημερτζή, η οποία με διαθήκη της, κληροδότησε έργα της συλλογής της στο Μουσείο.

Για την έκθεση, χρησιμοποιήθηκαν και χώροι εκτός του κεντρικού μουσείου, και συγκεκριμένα το Δίδυμο Κτίριο και η αίθουσα Πυροβολικού στη Φορτέτσα, το Τζαμί Καρά Μουσά Πασά και ο Ενετικός Ναός Αγίας Σοφίας, με την ευγενική συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου. Επίσης, πρόθεση της διοίκησης του μουσείου είναι έργα να εκτεθούν και σε περιφερειακούς χώρους, όπως στη Ρωμαϊκή Βίλλα στο χωριό Χρωμοναστήρι και ο Χαρουπόμυλος  στο χωριό Πάνορμο.

 

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

 

Με αφορμή την επέτειο των 25 ετών από την ίδρυση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι «όλοι πρέπει να κάνουμε μια αναδρομή με το μυαλό μας  και να σκεφτούμε, ότι τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί εάν δεν ήταν η Μαρία Μαραγκού και ο αείμνηστος σύζυγός της Χαράλαμπος Μαραγκός που είχαν τη γενναιοδωρία να ξεκινήσουν δωρίζοντας τα έργα της συλλογής Κανακάκη. Ξέρετε πάντα, η κινητήριος δύναμη σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας είναι ο άνθρωπος. Όταν συμπέσει και βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη εποχή  μπορούν να γίνουν πάρα πολλά πράγματα. Αυτό λοιπόν έγινε και τότε. Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες σε εκείνους που σκέφτηκαν να είναι τόσο γενναιόδωροι με τον τόπο τους.»

Επιπλέον, ο Δήμαρχος δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «Πολλά πράγματα έχουν να γίνουν ακόμα σε αυτό το μουσείο, το οποίο με μεγάλες προσπάθειες έχει μεγαλώσει - δεν είναι τα δύο δωμάτια τα αρχικά - και αυτή τη στιγμή είναι η δεύτερη σε επιφάνεια συλλογή στην πατρίδα μας μετά το μουσείο Μπενάκη. Η καλλιτεχνική του αξία είναι πάρα πολύ υψηλή. Οι ανταλλαγές και οι παρουσίες του μουσείο μας σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό είναι διαρκείς και θεωρώ, ότι έχουμε δημιουργήσει μια κοιτίδα πολιτισμού που είναι σεβαστή από  όλους, έχει δυναμική,  η οποία ξεπερνά τις βιολογικές μας δυνάμεις και παρουσίες και εύχομαι και ελπίζω αυτό το μουσείο να έχει πάντα τη δύναμη να εξελίσσεται, να μεγαλώνει και κυρίως να εμπνέει τους καλλιτέχνες αλλά και τους επισκέπτες, οι οποίοι μέσα από την τέχνη λαμβάνουν μηνύματα που χρειάζονται σήμερα στην ζωή μας η οποία έχει γίνει πολύ ρηχή, πολύ πεζή και κυρίως  μη πνευματική.»

Η διευθύντρια του μουσείου κ. Μαρία Μαραγκού δήλωσε από την πλευρά της, ότι «Κάποτε ξεκινήσαμε εδώ μέσα ,σε δύο δωμάτια, το 1992 και με  κάπου 100 έργα τα οποία δεν είχαν χωρέσει κιόλας. Πέρασαν 25 χρόνια από τότε, έχουμε ένα μουσείο, μια μεγάλη κληρονομιά για τον τόπο μας και έχουμε μια συλλογή από 650 έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών από το ’50 μέχρι σήμερα. Είναι μια συλλογή πολύτιμη η οποία, δεν θέλω να μιλάω με χρηματιστηριακές αξίες γιατί η τέχνη δεν έχει να κάνει μ χρηματιστήριο, αλλά είναι πραγματικά πολύτιμη αυτή η συλλογή και ανήκει στην πόλη μας και η πόλη δεν έχει χρεωθεί για αυτά τα έργα ούτε ένα ευρώ.»

Τέλος, η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ κ. Πέπη Μπιρλιράκη, είπε μεταξύ άλλων από την πλευρά της, ότι «Στην προσπάθεια του Δήμου να δώσει στον κόσμο αυτήν την παραγωγή πολιτισμού, που γίνεται στο τόπο, σε κάθε επίπεδο, νομίζω, πως το μουσείο είναι η κορωνίδα όλων. Είναι τιμή μας και χαρά μας να συνεργαζόμαστε με  ανθρώπους , είτε με την κυρία Μαραγκού, την καλλιτεχνική μας διευθύντρια,  είτε τους επιμελητές των εικαστικών εργαστηρίων που δίνουν τόσα πολλά στα παιδιά και στους μεγάλους στον τόπο και να είμαστε δίπλα τους ως αρωγοί προσπαθώντας να ακολουθήσουμε τον βηματισμό αυτό που παράγει τέχνες αλλά και που δείχνει τον σύγχρονο πολιτισμό στα παιδιά μας και σε όλους εμάς. Για αυτό είμαστε πολύ περήφανοι να εγκαινιάζουμε αυτήν την έκθεση που είναι η δήλωση του Ρεθύμνου ως πόλη των γραμμάτων και των τεχνών σήμερα και που ευτυχώς για εμάς είμαστε παρόντες για να απολαύσουμε την ιστορία και το μέλλον, όλα αυτά που δηλώνει η έκθεση.»

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΤΖΗΘΕΟΧΑΡΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ