ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η κρίση στέλνει τους Κρητικούς στα κάμπινγκ

0

Ραγδαία αύξηση στους Έλληνες που επιλέγουν τα κάμπινγκ, οργανωμένα ή όχι, δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ως απόρροια της κρίσης, ενώ από την άλλη σημειώνεται αισθητή μείωση των ξένων επισκεπτών σε αυτά.

Και για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Κίνησης Καταλυμάτων Ξενοδοχειακού Τύπου και Κάμπινγκ που διενεργεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 2015 οι Έλληνες πραγματοποίησαν συνολικά 768.570 διανυκτερεύσεις σε κάμπινγκ όλης της χώρας, έναντι 782.981 που πραγματοποίησαν ξένοι επισκέπτες...

Πράγμα που δείχνει ότι μέχρι πρότινος οι αλλοδαποί ήταν εκείνοι που επέλεγαν αυτό τον τρόπο διακοπών, πραγματοποιώντας περισσότερες διανυκτερεύσεις από τους Έλληνες. Η εικόνα αυτή, όμως, άλλαξε εντελώς το 2016, καθώς οι Έλληνες ξεπέρασαν τους ξένους τουρίστες πραγματοποιώντας συνολικά 810.443 διανυκτερεύσεις, έναντι 770.806 διανυκτερεύσεων των αλλοδαπών.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, περίοδος στην οποία αναφέρονται τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι διανυκτερεύσεις των Ελλήνων ήταν περισσότερες από τις αντίστοιχες των ξένων επισκεπτών στους επτά μήνες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου αιχμής Ιουλίου-Αυγούστου. Οι αλλοδαποί επισκέπτες εμφανίζονται να πραγματοποίησαν περισσότερες διανυκτερεύσεις από τους Έλληνες μόνο το Μάιο και το Σεπτέμβριο.

Ο πιο καλός μήνας των κάμπινγκ, σχετικά με τα έσοδα, εμφανίζεται ο Αύγουστος, κατά τον οποίο πέρυσι οι Έλληνες πραγματοποίησαν 332.856 διανυκτερεύσεις, ενώ οι αλλοδαποί επισκέπτες 267.199. Ακολουθεί ο μήνας Ιούλιος, οπότε επίσης καταγράφηκαν πολλές διανυκτερεύσεις Ελλήνων στα κάμπινγκ. Πιο συγκεκριμένα, οι Έλληνες πραγματοποίησαν συνολικά 257.483 διανυκτερεύσεις, έναντι 231.248 των ξένων τουριστών.

Το 2016 οι Έλληνες που έκαναν διακοπές σε κάμπινγκ ανήλθαν σε 139.342, ενώ οι αλλοδαποί επισκέπτες έφτασαν τους 196.519. Συμπερασματικά λοιπόν η διαφορά στις αφίξεις Ελλήνων και ξένων τουριστών στα κάμπινγκ της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία, δείχνει ότι οι Έλληνες πελάτες αυξήθηκαν κατά 12 χιλιάδες από το 2015 στο 2016, ενώ στο ίδιο διάστημα οι αλλοδαποί πελάτες μειώθηκαν κατά 14 χιλιάδες.

Κρεβάτι ούτε για δείγμα

Την ίδια ώρα, όπως έγραψε και χθες η "Ν.Κ.", τα ξενοδοχεία του νησιού εμφανίζουν πληρότητα 100%, αφού κρεβάτι δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του ΗΑΤΤΑ Λύσανδρο Τσιλίδη, «η χρονιά πηγαίνει πάρα πολύ καλά και αυτό θα συνεχίσει τουλάχιστον μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Φαίνεται πως απέδωσαν και η καλή και συνεχής διαφήμιση, αλλά και η ασταθής κατάσταση που επικρατεί σε γύρω χώρες, όπως π.χ. η Τουρκία».

Όπως τονίζει ο κ. Τσιλίδης, στην παρούσα φάση και μέχρι σχεδόν τα τέλη Αυγούστου, το 100% των ξενοδοχείων είναι κλεισμένα, τόσο σε νησιωτικούς όσο και σε ηπειρωτικούς προορισμούς.

Πρωταγωνίστρια αναδεικνύεται η Πάρος, αλλά και προορισμοί όπως Μύκονος, Σαντορίνη και Κρήτη, ενώ από ηπειρωτικούς προορισμούς η Πελοπόννησος και η Χαλκιδική.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ