ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

«Μπουρλότο» στη τσικουδιά - Στο απυρόβλητο οι παράνομοι καζανάρηδες

0

Στην υγειά του... υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου θα μπορούν να... πίνουν οι παράνομοι καζανάρηδες και “τσιπουράδες” της υπόλοιπης Ελλάδας, όπως και οι ποτοποιοί, αν τελικά περάσει η φορολογία του 6% σε βάρος των... νόμιμων καζανάρηδων...

Και με το φόρο αυτό θα επέλθει αναπόφευκτα η εξόντωση των παραγωγών και των νόμιμων καζανάρηδων, ενώ στη συνέχεια με τη μεταφορά τού συνόλου της παραγωγής των σταφυλιών στα οινοποιεία θα έχουμε μεγάλη επιβάρυνση της διαδικασίας οινοποίησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τομέα του κρασιού!

Τη θέση αυτή εκφράζουν προς τη “Νέα Κρήτη” οι εκπρόσωποι της κρητικής τσικουδιάς, σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την εκ νέου “ατυχή” δήλωση Αποστόλου, που επικαλείται, μεταξύ άλλων, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για να δικαιολογήσει την υποτιθέμενη αναγκαιότητα στην επιβολή του καταστροφικού φόρου. Έχει δηλώσει μάλιστα ότι θα πάρει τον φόρο από το κρασί και θα τον μεταφέρει στο τσίπουρο και την τσικουδιά, ενώ την ίδια ώρα δεν υπάρχει κανενός είδους “ενδιαφέρον” για τους παράνομους καζανάρηδες, που μένουν στο απυρόβλητο, αλλά στο όνομα της δικής τους παρανομίας επιδιώκει η κυβέρνηση να “χτυπήσει” τα συμφέροντα των... νόμιμων αποσταγματοποιών και παραγωγών!

«Καταρχήν αναφέρει ότι θα αφαιρέσει τον φόρο του κρασιού και θα τον βάλει στη ρακή. Και σε δεύτερη δήλωση λέει ότι εγκαλείται η χώρα μας από τον ΟΟΣΑ για να μπει η φορολογία», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αμπελουργών και Αμβυκούχων Τάσος Βρέντζος.

«Στην πραγματικότητα, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αναφέρει από τον Αύγουστο του 2017 ότι οι διήμεροι παραγωγοί τσίπουρου και ρακής θα πρέπει να τηρούν την έκδοση τιμολογίων. Κι αυτό ανεξάρτητα από το αν έχουν εισόδημα κάτω από τα 5.000 ευρώ»...

Ο Τάσος Βρέντζος στο σημείο αυτό τονίζει ότι «αυτό που έλεγε η εργαλειοθήκη εμείς το εφαρμόσαμε. Και εναρμονιστήκαμε με την οδηγία αυτή. Τώρα ο υπουργός έρχεται και ισχυρίζεται ότι ο ΟΟΣΑ λέει ότι γίνεται μεγάλη φοροδιαφυγή στους διήμερους, και θα πρέπει ή να τους κλείσουμε ή να τους φορολογήσουμε. Και λέω τώρα εγώ: Πώς γίνεται το κράτος να θέλει να τιμωρήσει κάποιον, και να τιμωρεί τον νόμιμο αμπελουργό που παράγει ρακή και τον παράνομο δεν τον γνωρίζει. Μπορεί να μην είναι καν αμπελουργός. Τιμωρώντας δηλαδή τον νόμιμο, τιμωρείς και τον παράνομο; Αυτό δεν μπόρεσα ποτέ να το καταλάβω»...

Ο συνδικαλιστής στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αλήθεια, ποια είναι η προστασία του κράτους απέναντι στους νόμιμους παραγωγούς; Να τους υπερφορολογούν για να καλύψουν τα κενά της φοροδιαφυγής;», διερωτάται χαρακτηριστικά ο κ. Βρέντζος.

Φορολογία: Ταφόπλακα για τους καζανάρηδες

Έτσι, όπως ξεκαθαρίζει ο συνδικαλιστής, αν η φορολογία από το 0,56 που ισχύει σήμερα πάει στα 6 ευρώ το λίτρο, θα χαθεί εντελώς το προϊόν για τους καζανάρηδες και τους παραγωγούς.

«Δεν μπορεί ο παραγωγός να εναρμονιστεί με τα 6 ευρώ. Να καλλιεργεί έναν ολόκληρο χρόνο για να παράγει. Θα ζορίσει το κρασί όλη αυτή η διαδικασία, γιατί όλα αυτά τα σταφύλια θα οδηγηθούν στο κρασί. Τα σταφύλια που πήγαιναν στα καζάνια ήταν ένα εργαλείο αποσυμφώρησης των οινοσταφύλων. Όταν οδηγείται ένα μέρος στην απόσταξη και άλλο πάει στο κρασί, αυτό σημαίνει ότι το προϊόν έχει μια ζήτηση. Και θα φύγει έτσι άλλο ένα εργαλείο από τα χέρια του αμπελουργού»...

Καταλήγοντας, ο Τάσος Βρέντζος επισημαίνει ότι, ενώ οι αμπελουργοί βιώνουν κάθε χρόνο δύσκολες καταστάσεις, «αντί να προστατευτούμε ακούμε δηλώσεις τέτοιου είδους. Δεν το έχει μελετήσει σωστά ο υπουργός. Δεν είναι έτσι όπως τα αναφέρει. Εμείς εναρμονιστήκαμε με τη νομοθεσία όπως τη ζητούσε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Αυτή είναι η αλήθεια», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αμπελουργών και Αμβυκούχων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ