6 Ιουν 2017

Βελτιώνοντας το περιβάλλον - Οι δυνατότητες της αμπέλοψης

Αμπέλοψη το φθινόπωρο στο Κοκκάρι

Με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση στο Δημαρχιακό Μέγαρο, παρουσία του γεωπόνου κ. Γιακουμή Αμυρσώνη, που μίλησε σε μαθητές δημοτικών σχολείων για την αμπέλοψη ενώ μοίρασε και σπόρους στα παιδιά που παρακολούθησαν την ομιλία του, δημοσιεύουμε σήμερα ένα πλήρες δικό του κείμενο που δίνει με κάθε λεπτομέρεια τις δυνατότητες του συγκεκριμένου αναρριχώμενου φυτού και πως θα μπορούσε να βελτιώσει το βιότοπο του λεκανοπεδίου της Αττικής και όχι μόνο.









Τα δύο φυτά της οικογένειας αμπέλοψις που θα βελτιώσουν το βιότοπο του λεκανοπεδίου της Αττικής


1. ΓΕΝΙΚΑ

Μπορεί να τέλειωσε η περίοδος δενδροφυτεύσεων σε καμένες και αναδασωτέες περιοχές, όμως τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε να φυτεύουμε σπόρους που θα βλαστήσουν και μοσχεύματα που θα ριζώσουν, δημιουργώντας φυτά που θα πρασινίσουν θα ομορφύνουν και θα βελτιώσουν τον προβληματικό βιότοπο του μισού πληθυσμού της Ελλάδας που κατοικεί στο λεκανοπέδιο της Αθήνας. Ήδη μπήκαμε στο δεύτερο μήνα της Ανοίξεως και ο καλός καιρός επέτρεψε στους πρώτους λουόμενους να βρεθούν στις παραλίες, παράλληλα δε οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου να ζητούν ένα δροσερό πάρκο, μια σκιά ενός δένδρου για να ξαποστάσουν. Οι πρώιμες καλοκαιρινές μέρες μας έφεραν παράλληλα στο νου τις περσινές αρνητικές εμπειρίες, που ο υδράργυρος όλο και σκαρφαλώνει σε πιο ψηλά βαθμολογικά σημεία, αντίθετα με τις οικονομίες μας που όλο και κατεβαίνουν. Όμως εμείς πρέπει αμφότερα να τα αντιμετωπίσουμε γιατί πρέπει να επιβιώσουμε. Οι περσινές καλοκαιρινές θερμοκρασίες με πολλές ημέρες να φτάνουν μεταξύ 30 και 34 βαθμών Κελσίου και ελάχιστες στις ακραίες πέριξ των 40 βαθμών υπό σκιά, θα πρέπει να μας προβληματίσουν γιατί όπως λένε οι ειδήμονες η θερμοκρασία όλο και θα ανεβαίνει εξ αιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου. Την ιδέα αυτή την έχω ξεκινήσει από χρόνια, δίδοντας σπόρους των δυο φυτών αμπέλοψις κατά την περίοδο των ανθοκομικών εκθέσεων, όμως βλέποντας τα πολλαπλά και μεγάλα οφέλη σε πολλούς και ποικίλους τομείς, πήρα την απόφαση να επιταχύνω το ρυθμό προώθησής των.


Αμπέλοψη το χειμώνα στο Κοκκάρι


Αν λάβουμε υπόψη, που πρέπει να τη λάβουμε, διότι πρόκειται περί μελέτης από πρώην στέλεχος της ΝΑΣΑ τον κ. Τζέιμς Χάνσεν (εφημ. “δημοκρατία” 6-10-2016) ότι η περσινή χρονιά 2016 με τη μικρή αλλά συνεχή αύξηση (0,18ο C ανά δεκαετία΄) τα τελευταία 45 χρόνια, έφτασε να είναι η υψηλότερη θερμοκρασία τα τελευταία... 115.000 έτη. Αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα μείωσης της θερμοκρασίας, τουλάχιστον στα μέρη που ζούμε και είναι εφικτό με τα πλέον κατάλληλα φθηνά και φυσικά μέτρα.

Ίσως θεωρηθεί ακόμα πιο αναγκαία η πράξη αυτή, εάν λάβουμε υπόψη τα στοιχεία του παγκόσμιου οργανισμού υγείας (Π.Ο.Υ.) που λέει (εφημ. “δημοκρατία” στις 28-9-2016) ότι μολυσμένος αέρας για το 90% των ανθρώπων και αποδίδουν 3.000.000 θανάτους ετησίως από ρύπανση, πέρα των εκατομμυρίων ασθενών από παθήσεις καρδιάς, πνεύμονα και εγκεφαλικών που οφείλονται σε μολυσμένο αέρα.

Αμπέλοψη την άνοιξη στο Κοκκάρι


Ας δούμε το θέμα πιο αναλυτικά:

Έχοντας μια εμπειρία δεκαετιών πάνω σ’ αυτό το φυτό, πήρα τη δύναμη και την απόφαση να γράψω δύο λόγια για τα πολλαπλά χαρίσματα ενός απλού και ταπεινού και μη απαιτητικού φυτού που όμως έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ασφυκτική και αντιαισθητική τσιμεντούπολη που κατοικεί η μισή Ελλάδα. Το πρόβλημα γνωστό Οι αθλιότητες που έχουν γεννηθεί στον άλλοτε εξαίρετο αυτόν βιότοπο ιδίως τα τελευταία 40 χρόνια, σίγουρα και δεν πρέπει να συνεχιστούν διότι θα έχουμε φτιάξει ένα καμίνι με δηλητηριώδη αέρια που η ζωή θα είναι αβίωτη. Το διογκωμένο θέμα γνωστότατο στους κατοικούντες στο λεκανοπέδιο άρχισε να προβληματίζει τους διοικούντες αυτού του τόπου εννοώ υπουργεία, δήμους περισσότερο δε τους απλούς πολίτες. Όλα αυτά τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια, πολλά ακούστηκαν, πολλά γράφτηκαν πλην όμως δεν ήταν τίποτε άλλο από απλά πολιτικά βεγγαλικά. Κρίμα παρέμειναν υποσχέσεις και κάποιες μικρές προσπάθειες διατηρούν ένα πενιχρό φως ελπίδας. Η παρούσα προσπάθεια έγκειται στην προώθηση δύο φυτών της οικογενείας «αμπέλοψις». Περιληπτικά το ένα είναι η αμπέλοψις η τρίφυλλος και το άλλο η αμπέλοψις η πεντάφυλλος. Είναι όπως θα λέγαμε αδέλφια και είναι φυσικό να έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τα δικά μας άγρια κλίματα που εμβολιάζονται με διάφορες ποικιλίες του αμπελιού. Ανήκουν στην οικογένεια «αμπελίδες». Είναι φυτά φυλλοβόλα, αναπτύσσονται γρήγορα και εύκολα, χωρίς απαιτήσεις εδαφικές και χωρίς ασθένειες που να απαιτούν χημικές επεμβάσεις επιβαρύνοντας περισσότερο το βεβαρημένο αττικό περιβάλλον, είναι φυτά πολυετή και μελισσοκομικά. Κατά την ολιγοήμερη διάρκεια της ανθοφορίας (τέλος Ιουνίου αρχάς Ιουλίου) διαχέουν ένα απλό, ωραίο άρωμα. Πολλαπλασιάζονται εύκολα με σπόρους και μοσχεύματα. Η ανάπτυξη των φυτών είναι ανάλογη με την ύπαρξη νερού και χώματος. Πολύ χώμα, νερό και τροφή, μεγάλη ανάπτυξη, περιορισμένο χώμα νερό και τροφή, περιορισμένη ανάπτυξη. Δεν συγκαταλέγεται στα αλλεργιογόνα και το βασικότατο δεν πιάνει φωτιά. Τα οφέλη των φυτών αυτών είναι πολλά. Τα σπουδαιότερα όμως εφτά:


Οι 2 φωτογραφίες με αμπέλοψη στο Ελσίνκι της Φιλανδίας



1. Αυξάνει το οξυγόνο.

2. Μειώνει το άφθονο αλλά καταστροφικό CO2 που συμμετέχει στην αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

3. Αυξάνει την υγρασία κατά την περίοδο της ανάπτυξης.

4. Μειώνει κατά πολύ τους ήχους.

5. Μειώνει την θερμοκρασία.

6. Αλλάζει την νεκρή μορφή των τοίχων και την ψυχολογία των περιοίκων.

7. Δημιουργεί πολύχρωμο φθινοπωρινό τοπίο.



Όταν η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Μέρκελ υποδέχεται τους ξένους

αξιωματούχους περπατώντας στο κόκκινο χαλί, με την προεδρική φρουρά να

παρουσιάζει όπλα, εκεί ο περιβάλλον χώρος διακοσμείται με την τρίφυλλος

αμπέλοψις.


Ας πάρουμε τις ιδιαιτερότητες των δύο φυτών.

2. Αμπέλοψις τρίφυλλος. Αυτή είναι η επιστημονική του ονομασία. Φυτό αυτοφυές της Ιαπωνίας, το οποίο ήρθε στην Ευρώπη το 1868. Φυτό το οποίο έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να αναρριχάται σε πάσης φύσεως τοίχους (τσιμεντένιους, πέτρινους, σοβατισμένους έως και βαμμένους) με ευκολία χωρίς υποστυλώσεις και βοηθήματα. Είναι εφοδιασμένο από τη φύση του, τον Δημιουργό του με ειδικά μικρά όργανα που να άπτεται, να προσκολλάται στον τοίχο ένα όργανο σαν βεντούζα, χωρίς να το παρασύρει ο άνεμος. Είναι φυτό που μπορεί να φυτεύεται στο χώμα του οικοπέδου και να λάβει μεγάλες διαστάσεις καλύπτοντας δεκάδες μέτρα επιφάνειας και να αναρριχηθεί έως και μερικές δεκάδες μέτρα στο ύψος. Όμως μπορεί και να φυτευτεί σε γλάστρες μικρές ή σε ζαρντινιέρες και να καλύψει βεράντες ή και ολόκληρους τοίχους ενός διαμερίσματος. Φτιάχνοντας με αυτόν τον τρόπο έναν δικό σου βιότοπο, φτιάχνοντας ένα ζώντα πνεύμονα. Ακόμη μπορεί να καλύψει τις αντιαισθητικές κολώνες των πολυκατοικιών και μέρος της πυλωτής έως ότου του το επιτρέψει η ένταση του φωτός. Καλλιεργώντας το φυτό αυτό δεν διατρέχουμε τον κίνδυνο να κάνει ρίζες στους τοίχους όπως συμβαίνει με τον κισσό. Τον Χειμώνα με το πέσιμο των φύλλων δεν κρατά υγρασία και ο τοίχος μένει εκτεθειμένος στην επίδραση του ήλιου κάτι που δεν επιθυμούμε την καλοκαιρινή περίοδο. Η αμπέλοψις τρίφυλλος συνήθως δεν κλαδεύεται τον χειμώνα. Τα κλαδιά διατηρούνται κολλημένα στον τοίχο δημιουργώντας ένα χειμωνιάτικο τοπίο. Τα νέα φύλλα αρχίζουν να βγαίνουν με την πρώτη εαρινή άνοδο της θερμοκρασίας αρχάς Απριλίου.




Η έπαυλη ενός εκ των μεγάλων ζωγράφων του ιμπρεσιονισμού του 19ου αιώνα

Κλοντ Μονέ, μέσα σε έκταση 10.000 στρεμμάτων, η πρόσοψη της οποίας ήταν

καλυμμένη από την αμπέλοψις τρίφυλλη. Από την Εδέμ του Μονέ, που βρίσκεται 70

χιλιόμετρα από το Παρίσι, στο Giverny της Νορμανδίας, είχαν περάσει

προσωπικότητες όπως ο Βαν Γκογκ, ο Ζορζ Κλεμανσό και πολλές άλλες

προσωπικότητες της τότε εποχής.


3. Αμπέλοψις πεντάφυλλος: φυτό και αυτό αναρριχητικό . προέρχεται από τα μέρη των ΗΠΑ και Καναδά. Αναρριχάται με ευκολία και είναι το πλέον κατάλληλο για να αναπτυχθεί σε σιδερένια κάγκελα διαμερισμάτων των πολυκατοικιών και σε συρμάτινες περιφράξεις. Ιδανικότερη χρήση του όμως είναι στη δημιουργία περγκολών στις πολυκατοικίες, ή πέργολες εδάφους σε σπίτια, σε πάρκα, έως και σε πολλά πεζοδρόμια των Αθηνών, όπου είναι εγκληματική η αδιαφορία να αφήνεις τους συνανθρώπους σου να ζουν και να οδεύουν σε ένα καμινότοπο με 50 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία και 30 βαθμούς υγρασία, ήτοι σε μια τσιμεντένια Σαχάρα. Και τα δυό φυτά αναπτύσσονται καθ΄ όλη την ενεργή περίοδο (Απρίλιος - Οκτώβριος). Η Αμπέλοψις πεντάφυλλος κλαδεύεται το Χειμώνα
με την πτώση των φύλλων όπως και το αμπέλι. Δεν έχει ανάγκη από ειδικές γνώσεις κλαδευτού. Και αν μείνει και καμιά φορά ακλάδευτη δεν είναι πρόβλημα. Αναπτύσσεται ταχύτατα από χώρους πλησίον της θάλασσας έως περιοχές με μεγάλο υψόμετρο 600-700μ και άνω.

4. Οι βασικοί λόγοι που με ανάγκασαν να γράψω αυτό το άρθρο είναι περιληπτικά οι κάτωθι:

1. Η έλλειψη των ονομάτων των δύο προαναφερόμενων φυτών σε ένα καλαίσθητο και μελετημένο φυλλάδιο του δήμου Αθηναίων ,( 2008 ) με φυτά που προτείνονται να βελτιώσουν το πράσινο , την όψη αλλά και την ζωή αυτής.

2. Η πασιφανή αδιαφορία κάλυψης της τοιχοποιίας των νεοδημιουργηθέντων δρόμων της Αττικής οδού με το αναρριχητικό φυτό Αμπέλοψις τρίφυλλος.

3. Οι των τελευταίων προ της κρίσης λανθασμένες προσπάθειες προώθηση μόνο της ανθισμένης πανάκριβης ταράτσας εκ μέρους υπουργείων παραμελώντας την φθηνή πράσινη ταράτσα και τους πράσινους τοίχους.

4. Οι προτάσεις προώθησης ακατάλληλων φυτών από ...ευαίσθητους περιβαλλοντολόγους, ντόπιους και ξένους, αλλά και επώνυμους περιβαντολλόγους.

5. Οι νεότερες προτάσεις από ειδικούς για το αθηναϊκό πράσινο αλλά με πανάκριβες επεμβάσεις.

6. Η πολύχρονη και ολέθρια αδιαφορία των υπευθύνων για να θεσπίσουν τους αναγκαίους νόμους για το πράσινο αυτής της πυρόπληκτης πόλης που αποτελεί και τον βιότοπο του μισού πληθυσμού της Ελλάδας.

7. Για να μην επαναληφθεί το σφάλμα της χαμένης περίπτωσης των ολυμπιακών αγώνων με τους νέους πακτωλούς χρημάτων εθνικούς και ευρωπαϊκούς.





Σπίτι καλυμμένο με αμπέλοψις τρίφυλλος στην Τσαγκαράδα Πηλίου του αρχιτέκτονα

Στέλιου Ποταμίτη


5. Οφέλη από την ανάπτυξη των δύο φυτών

Μείωση του CO2

Οι ανακοινώσεις στην τελευταία διεθνή διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι 30/11/2015 έως 11/12/2015 ανεβάζουν το CO2 να πλησιάζει τα 400 ppm έναντι των 300 ppm που ήταν όταν σπούδαζα το 1970 στο πανεπιστήμιο της Πίζας.

Ως γνωστό το διοξείδιο του άνθρακα βρίσκεται αναμειγνυόμενο στον ατμοσφαιρικό αέρα, και είναι το προϊόν της εκπνοής όλων των οργανισμών φυτικών και ζωικών. Είναι όμως και το προϊόν όλων των καύσεων από ξύλα, κάρβουνα, μέχρι και πριν 2 αιώνες, που τότε προστέθηκαν τα καυσαέρια των μηχανών που καίνε υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο, βενζίνη, μαζούτ και υγραέριο). Έτσι το διοξείδιο του άνθρακα αυξήθηκε κατά πολύ. Όμως διοξείδιο του άνθρακα είναι και η βάση τροφής όλων των οργανισμών φυτικών και μετέπειτα ζωικών. Αυτό το διοξείδιο του άνθρακα, αυτό το ίδιο που εκβάλλεις με την αναπνοή το παίρνει η χλωροφύλλη του φυτού και το μετατρέπει σε φύλλα κλάδους, ρίζες και καρπούς. Στην Αθήνα μας αυτό το ας πούμε φυλλολίπασμα, βρίσκεται σε υπεραφθονία, γιαυτό και τα δέντρα αυξάνονται γρηγορότερα, οι ελιές πάνω στα πεζοδρόμια καρπίζουν και γενικά όταν τα φυτά έχουν και άφθονο νερό, έχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη, χάρις της μεγάλης ποσότητας του διοξειδίου του άνθρακος. Η αύξηση του αερίου αυτού γενικώς στην ατμόσφαιρα αυξάνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου που είναι το αίτιο αύξησης της θερμοκρασίας, με τις αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα, δημιουργώντας ακραία καιρικά φαινόμενα.

6. Αμπέλοψις και καυσαέριο

Τα δυο προτεινόμενα φυτά, όλη αυτή την περίοδο της ανάπτυξής των, απορροφούν και μειώνουν όχι μόνο το CO2, αλλά και πολλά άλλα δηλητηριώδη αέρια για τον άνθρωπο προερχόμενα από τα καυσαέρια διαφόρων κινητήρων, ψεκασμούς, αεροσόλ, τα οποία εναποθηκεύονται στα φύλλα και ξυλώδη μέρη του φυτού και εν συνεχεία θα εξουδετερωθούν αργότερα με τη χουμοποίησή τους. Όσο περισσότερο πράσινο που να βρίσκεται σε συνεχή δράση, προσθέσουμε στον Αττικό
θάλαμο αερίων, τόσο καθαρότερο υγιεινό αέρα θα έχουμε, επεξεργαζόμενο από το
φυτικό φυσικό εργοστάσιο, που εγκαθιστούμε με την καλλιέργεια αυτών των φυτών
στον πέριξ του σπιτιού μας χώρο.


Φθινοπωρινό τοπίο στο Κοκκάρι


7. Μείωση των ήχων:

Στα βασικά του πλεονεκτήματα θα πρέπει να θεωρηθεί η μείωση των ήχων
κάτι δευτερεύον… όπως αποδεικνύεται από τις μέχρι σήμερα ενέργειες των
υπευθύνων και επαϊόντων στην επιβαρυμένη από τους ήχους Αθήνα. Θα έχουμε δει
στο εξωτερικό τα πανάκριβα και αφύσικα μέτρα που λαμβάνουν για να περικόψουν
τους ήχους από τους δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας, βάζοντας διαφανή αντηχητικά
σκληρά φύλλα. Δύστυχος τα πρόσφατα και πανάκριβα έργα της αττικής οδού με τα
εμφανή μπετά κατάλληλα για την αντανάκλαση των ήχων μένουν εκεί σημάδια για να
αποδεικνύουν την προχειρότητα αλλά και την αδιαφορία για την ηχορύπανση των
κατοίκων αλλά και παράλληλα την αδιαφορία των μελετητών και των επιτροπών που
τις ενέκριναν.

8. Μείωση της θερμοκρασίας:

Η προτεινόμενη πράξη έχει ως βασικότερο στόχο να μειώνει την
θερμοκρασία. Και η θερμοκρασία μειώνεται όταν απορροφάται και όχι όταν
αντανακλάται. Και την απορρόφηση της θερμοκρασίας την κάνει μόνο το πράσινο
μέσω της χλωροφύλλης, όπως ανέφερα ανωτέρω, δεσμεύοντας την ηλιακή ενέργεια
και μετατρέποντάς την σε υδατάνθρακες πρωτεΐνες, βιταμίνες και έλαια,
δημιουργώντας το φύλλωμά τους, τους κλάδους τις ρίζες, και γενικώς τους καρπούς.
Η διαφορά θερμοκρασίας ενός τοίχου σπιτιού εκτεθειμένου απευθείας στον ήλιο με
ένα τοίχο καλυπτόμενο από το φυτό αυτό κυμαίνεται από 12-17 βαθμούς Κελσίου.
Τους καλοκαιρινούς μήνες, ταράτσες των σπιτιών και πολυκατοικιών, συσσωρεύουν
θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 55ο C. Έτσι γίνεται αντιληπτό το πόσο αναγκαίο
είναι το να καλυφθούν οι τοίχοι και οι ταράτσες των σπιτιών και των πολυκατοικιών
με το φυτό αυτό, που στην σύγχρονη ορολογία το λέμε και βιοκλιματικό.

9. Αύξηση οξυγόνου υγρασίας και δροσιάς


Από τα σχολικά μας χρόνια μαθαίνουμε ότι ένα φυτό απορροφά το CO2 και
με τη χλωροφύλλη, δεσμεύει ηλιακή ενέργεια και παράγει οξυγόνο νερό και ποικίλη
οργανική ύλη. Δεν ανακαλύπτουμε εμείς… ούτε τον τροχό αλλά ούτε και κομίζουμε
γλαύκες στην Αθήνα. Απλώς υπενθυμίζω ότι η κατανάλωση νερού από τα φυτά
μετατρέπει αυτό σε υγρασία λούζοντας όλη την πολυκατοικία, αντικαθιστώντας τη
δροσιά των δασών που ήταν πέριξ του λεκανοπεδίου, που όμως αυτά δυστυχώς
κάηκαν και η αξιόλογη προσπάθεια αναδασώσεως από άτομα, συλλόγους και το
ΣΚΑΙ θα αργήσουν να επαναφέρουν το εκλιπών οξυγόνο και δροσιά στην Αθήνα
μας. Με τα δύο προτεινόμενα φυτά δημιουργούνται μικροκλίματα σε κάθε περιοχή με
τα καθοδικά ρεύματα της δροσιάς λούζοντας όλο το χώρο, προσθέτοντας και μπόλικο
οξυγόνο, τυλίγοντας τις πολυκατοικίες με πράσινο από τα δυο αυτά φυτά, θα
δημιουργηθούν αόρατοι αλλά αισθητοί χείμαρροι δροσερών αέρινων μαζών.

10. Φθινοπωρινό τοπίο

Σίγουρα από τον Απρίλη έως τον Οκτώβρη με το πράσινο χρώμα χαρίζει ζωή
και ηρεμία. Το φθινόπωρο έχει να χαρίσει αυτό που όλα τα φυτά μας προσφέρουν με
τα ωραία χρώματα των λουλουδιών. Την αποστολή αυτή την αναλαμβάνουν τα ίδια
τα φύλλα που αλλάζοντας… χημεία, παίρνουν διάφορα κιτρινοκόκκινα χρώματα
δίδοντας μια τελευταία ομορφιά στα τόσα προαναφερόμενα οφέλη. Κάνοντας ένα
finish όπως λέμε στο στίβο λες και το φυτό αυτό θέλει να στεφθεί πρωταθλητής
ακόμα και στην ομορφιά, αφήνοντάς μας για πολλούς μήνες στην μνήμη μας το
ωραίο φθινοπωρινό θέαμα, κάτι που έχει λείψει σαν φυσική απόλαυση στα
εκατομμύρια των Αθηναίων.

11. Φθινοπωρινό αξιοθέατο

Πολλές φορές θαυμάζουμε οδούς με ανθισμένα δένδρα, όπως αμυγδαλιές
κερασιές, μανώλια, πικροδάφνες, βοκαμβίλιες, και λέμε τι ωραίο περιβάλλον να ζεις;
Μπορείτε να φανταστείτε την Αθήνα μας για ένα δεκαπενθήμερο ντυμένη μ' αυτά τα
πολύχρωμα πέπλα! Θα αποτελεί παγκόσμια ατραξιόν! Και τι επίπτωση θα έχει στην
τουριστική κίνηση; Δε νομίζω ότι θα αμφιβάλει κανείς ότι μαζί με τους άλλους
πνευματικούς θησαυρούς, θα είναι πραγματικά η Αθήνα μας, όπως λέει ο ποιητής
μας Κωστής Παλαμάς “η διαμαντόπετρα της γης το δαχτυλίδι”;


12. Πτώση των φύλλων και χειμερία νάρκη
Με την πτώση των πολύχρωμων φθινοπωρινών φύλλων δε σημαίνει ότι
έπαψε η ωφελιμότητα των φυτών αυτών. Συνεχίζει για όσους έχουν θέληση και όρεξη
την ενεργή τους δράση. Τα φύλλα και οι βλαστοί του φυτού αμπέλοψις πεντάφυλλου
και μόνο τα φύλλα της τρίεχμου συνεχίζουν τη συγκεντρωμένη ενεργή τους δράση.
Όλη αυτή η ενέργεια που περικλείουν δεν πρέπει να πεταχτεί στις χωματερές ως
άχρηστο υλικό. Άχρηστα υλικά δεν υπάρχουν. Τα φύλλα πρέπει να συγκεντρώνονται
και με μια απλή χουμοποίηση να αποτελούν άριστο χώμα για τα επόμενα ανθοκομικά
ή κηπευτικά μας, όταν με τα χρόνια αυξηθούν οι ποσότητες από τις κλαδεμένες
κληματαριές, τότε σίγουρα θα δημιουργηθούν οργανωμένες επιχειρήσεις και
επεμβάσεις από τους δήμους που θα χουμοποιούν όλους αυτούς τους κλάδους, καθώς
και άλλα είδη φυτών. Πάντως συντόμως θα πρέπει να οργανωθεί μια χωματερή που
θα συγκεντρώνει μόνο φυτικό υλικό προς βιολογική αξιοποίησή του. Δε θα πρέπει να
σταθούμε μόνο στην ανακύκλωση του μετάλλου του γυαλιού και του χαρτιού, αλλά να προχωρήσουμε και στην συγκέντρωση και αξιοποίηση των φυλλωμάτων και των
κλάδων που η χουμοποίηση θα προωθήσει τις βιολογικές καλλιέργειες.

13. Αλλαγή στην ψυχολογία των περιοίκων

Σίγουρα και αλλάζει η ψυχολογία όταν κανείς βρεθεί απέναντι σε ένα ζώντα
πράσινο τοίχο, αντί σε ένα γκρίζο νεκρό τοίχο. Σίγουρα σου γεννάται η εντύπωση ότι
βρίσκεσαι σε ένα φυσικό περιβάλλον. Όταν βλέπεις με το φύσημα του αέρα να
κινούνται τα φύλλα, δίνοντας την εντύπωση των κυματισμών της θάλασσας και όταν
αυτό το πράσινο καλύψει μεγάλες επιφάνειες σίγουρα θα γεννιέται η ιδέα ότι δεν
ζείτε στην τσιμεντούπολη αλλά σε ένα εξοχικό τμήμα ότι ζείτε μέσα στην φύση
ακόμα και μέσα στο δάσος. Μόνο με την εντύπωση βλέποντάς το, ότι βλέπεις έναν
οργανισμό που παράγει ζωή, αναζωογονήσει ψυχολογικά, που αυτή η ευχαρίστηση
σε ικανοποιεί και σε ηρεμεί. Παράλληλα με τη δημιουργία της πέργολας στην
πολυκατοικία γεννιέται ένας χώρος επικοινωνιακός των κατοικούνταν δίνοντας έτσι
την δυνατότητα γνωριμίας και επικοινωνίας, με τους συγκάτοικους δημιουργώντας
ένα περιβάλλον πιο ανθρώπινο και οικείο, μετατρέποντας τον καμινότοπο της
ταράτσας σε ένα ευχάριστο ανθρώπινο βιότοπο.


Καλοκαιρινό τοπίο στο Κοκκάρι, στο γραφικό Μοσχονήσι, ανάμεσα στις δυό θάλασσες


14. ΑΜΠΕΛΟΨΙΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

Οι τελευταίες επιστημονικές παγκόσμιες έρευνες στην Μεσόγειο,
στον Καύκασο, στην Ιαπωνία, καθώς και σε όλο τον ενεργό κόσμο, κατέληξαν στο
συμπέρασμα ότι όχι μόνο η υγιεινή διατροφή και μάλιστα η μεσογειακή μαζί με την
κληρονομικότητα συμβάλλουν στην υγεία και στην μακροζωία των ανθρώπων, αλλά
οι παρατηρήσεις κατέληξαν ότι και το ωραίο περιβάλλον, συμβάλλει στην ευδιαθεσία
των ατόμων, που έχει αντίκτυπο στην υγεία και αυτή στην μακροζωία. Αυτό βέβαια
είναι αντίθετο στις επιθυμίες των πτωχευμένων παγκόσμιων ασφαλιστικών ταμείων,
που θέλουν τους ασφαλιζόμενους νωρίς να αποχαιρετούν τα εγκόσμια. Όμως εμείς
σαν άτομα πρέπει να ενεργήσουμε ανθρωπιστικά, ατομικά και ομαδικά, για να
διαμορφώσουμε τον ατομικό μας και το γειτονικό μας περιβάλλον, που θα δράσει
στην ατομική μας υγεία και μακροημέρευση, αλλά και των γειτόνων συνανθρώπων
μας.

15. Αμπέλοψις και Θρησκεία

Όπως προαναφέραμε τα δύο φυτά αυτά ανήκουν στην οικογένεια που ανήκει
και το αμπέλι, εκ του οποίου παράγεται ο ευλογημένος οίνος που ευφραίνει καρδία
ανθρώπου αλλά και οίνος της Θείας μετάληψης.
Αλήθεια στα Δεσποτικά φωτισμένα λόγια που ακούμε κατά την θεία
λειτουργία « Κύριε Κύριε, επίβλεψον εξ ουρανού και ίδε και επίσκεψαι την άμπελον
ταύτην και κατάρτισαι αυτήν ην εφύτεψεν η δεξιά Σου», μήπως πρέπει πέραν της
συμβολικής σημασίας και πέρα του ότι η θρησκεία μας την περιλαμβάνει στα
ευλογημένα αγαθά «τον σίτον, τον οίνον και το έλαιον», θα πρέπει να της
προσδώσουμε και να της αναγνωρίσουμε και μια άλλη σπουδαία ιδιότητα που της
έχει ανατεθεί, δηλαδή να παίξει ένα βασικό ρόλο στην ισορροπία της θερμοκρασίας
της φύσης, και επί του προκείμενου θέματος να παίξει τον ρόλο ευλογημένο και ως βιοκλιματικό. Ακόμη σ’ αυτή τη θεϊκή παράγραφο και γλώσσα τα αναφερόμενα
φυτά όπως συνηθίζουμε να τα λέμε κλήματα, να μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο
στη διαμόρφωση του κλίματος, τη στιγμή που οι κάτοικοι του πλανήτης γη έχουν
αρχίσει να παραμιλούν από τα πολλαπλά ακραία καιρικά φαινόμενα που αποδίδονται
στο φαινόμενο του θερμοκηπίου;

16. Αμπέλοψις και βιοποικιλότητα

Η προσπάθεια αυτή συμβαδίζει με το προ ετών συνέδριο στην Αθήνα μας για
να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα. Και βιοποικιλότητα εννοούμε διατήρηση και
ανάπτυξη φυτών και ζώων. Με το να προωθήσουμε την ανάπτυξη των δύο αυτών
φυτών της αμπέλοψις, δίδουμε τη δυνατότητα να βιώνουν και μερικά πτερωτά όπως
τα περιστέρια, οι δεκαοχτούρες, τα σπουργίτια καθώς και οι καλογρίτσες και τα
αηδόνια, ενώ πολλά είδη όπως πεταλούδες και ποικίλλα άλλα έντομα θα βρουν
συνθήκες να βιώσουν. Ας υπενθυμίσουμε ότι είναι φυτό μελισσοκομικό και αν με
την βοήθεια όλων μας γίνει μέρος του ελληνικού δάσους και των βραχωδών
τμημάτων θα διευκολύνει την ανάπτυξη της πανίδας πέριξ του λεκανοπεδίου και όχι μόνο.

17. ΑΜΠΕΛΟΨΙΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ

Χρόνια τώρα όταν βρίσκομαι στην Αθήνα και διαβαίνω να πάω στο σπίτι μου
από την στάση του Ηλεκτρικού στα ΄Ανω Πατήσια της Αγίας Βαρβάρας, σκέφτομαι
πως θα περάσω την Οδο Προμπονά. ΄Έχει πεζοδρόμια από 1μ. έως 1,20μ. πλάτος
φυτεμένα στο μέσον ελιές και νεραντζιές που καθιστούν την διαδρομή
δυσκολοπερπάτητη έως και αδιάβατη όταν έχουν παρκάρει αυτοκίνητα (που πάντοτείναι παρκαρισμένα), δυσκολεύονται πολύ περισσότερο οι γονείς που έχουν να
συνοδέψουν μικρά παιδιά στα γειτονικά σχολεία και νηπιαγωγεία. Αναφέρω την οδόαυτή γιατί την γνωρίζω, πιστεύω όμως ότι υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιοι δρόμοι, που
απέχουν της αποστολής που έχουν τα πεζοδρόμια, να επιτρέπουν να διαβαίνει ο
άνθρωπος σίγουρος και προστατευόμενος και ακόμη υπό σκιά, μια που η ηλιόλουστη
Αθήνα μας, για πολλούς μήνες απαιτεί να βρισκόμαστε υπό σκιά. Την λύση σε αυτό
το θέμα πάλι η αμπέλοψις θα μας την δώσει. Αντί για τις ευλογημένες ελιές της θεάς
Αθηνάς και τις εύοσμες και διακοσμητικές νεραντζιές θα πρέπει να φυτέψουμε
αμπέλοψι πεντάφυλλο για τους γνωστούς προαναφερόμενους λόγους, στην άκρη του
πεζοδρομίου κάνοντας να αναρριχηθούν και να αναπτυχθούν πάνω σε μια πέργολα
απελευθερώνοντας τον χώρο και κάνοντάς μας να περπατήσουμε υπό σκιά. Θα μου
πείτε είναι έργο του Δήμου και απαιτεί χρήματα! Ναι, συμφωνώ αλλά και εμείς μέλη
του Δήμου είμαστε και μάλιστα από τους πιο φορολογούμενους πολίτες. Ας γίνει
λοιπόν κάτι με κάποιο μικρό έξοδο αλλά με πολύ μεγάλο ώφελος. Και μια που
βρισκόμαστε στο σημείο των πεζοδρομίων, ας πούμε δυο λόγια και γι αυτά, μια που
τα προτεινόμενα φυτά της αμπέλοψις, όπως και όλα τα άλλα, είναι σε στενή σχέση με
το χώμα υπό του πεζοδρομίου. Μέχρι στιγμής το τσιμέντο ιδίως σε μεγάλες
επιφάνειες καθιστούσε τον χώρο αδρανή, προβληματικό, ως και απαγορευτικό για
την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, αφού καθιστούσε το έδαφος μη
οξυγωνούμενο άρα άζωο. Το ίδιο υλικό, το τσιμέντο υπό τη νέα μορφή αυτό το
χείριστο υλικό, μετετράπη σε βέλτιστο. Οι νέοι κυβόλιθοι πολύμορφοι (τετράγωνοι,
εξάγωνοι, πολύγωνοι) είναι οι πιο κατάλληλοι για πάσης φύσεως πεζοδρόμια, από τα
πιο μικρά έως τα πιο μεγάλα, από τα πιο απόμερα μέρη έως τα πιο πολυσύχναστα,
αφού γίνεται ένα οδόστρωμα που περπατά κανείς άνετα και τα μεταξύ τους κενά
επιτρέπουν και το νερό να διεισδύσει μέσω των μικρών διαστημάτων ποτίζοντας το
κάτω αυτό χώμα, παράλληλα και οξυγονώνοντάς το. Έτσι τα αδρανή χώματα
μετατρέπονται σε δρανοποιημένα και ενεργοποιημένα. Με τις νέες μορφές το
αντιαισθητικό και αντιπαραγωγικό τσιμέντο μετετράπη στο πλέον ωφέλιμο, αφού
είναι και ευκολομεταχείριστο.

18. ΑΜΠΕΛΟΨΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΚΑ ΣΕ ΠΥΚΝΟΚΑΤΟΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Ξεκινώ φέρνοντας στο νου ένα πάρκο περίπου 2 στρεμμάτων σε οποιαδήποτε
περιοχή και να 'ναι. Δεν παύει να είναι με τα φυτά του ένας πνεύμονας παραγωγής
οξυγόνου και ένας χώρος περιπάτου και αναψυχής. Ο χώρος όμως αυτός σε μια
πυκνοκατοικημένη περιοχή, μπορεί να αξιοποιηθεί καταλλήλως, προφέροντας πολλά
περισσότερα οφέλη, χάρις των φυτών αμπέλοψις που έχουν την δυνατότητα όπως
αναφέρομαι να οδηγείται ο κορμός εκεί που θέλουμε σε ύψος έως 20 μέτρα, αλλά και
ευκολότερα σε οριζόντια σημεία σε αποστάσεις 20 – 30 μέτρα και εκεί να
αναπτύσσεται το φύλλωμα του. Αυτόν λοιπόν το χώρο των 2 στρεμμάτων με
διαστάσεις 40μ. επί 50μ, περίπου, που υπάρχουν φυτεμένα, ας πούμε 30 διαφορετικά
φυτά και μας δροσίζουν το καλοκαίρι 20 – 30 χρόνια μετά της φύτεψή των, μπορούμε
να τα αξιοποιήσουμε καταλλήλως, στον χώρο αυτό, μπορούμε να εγκαταστήσουμε
αφού γίνει εκσκαφή ένα έως δύο υπόγεια αξιοποιούμενα ως υπόγεια πάρκινγκ
αυτοκινήτων, ή και ένα υπόγειο ως δεξαμενή νερού από τις πέριξ πολυκατοικίες, για
να χρησιμοποιηθεί για άρδευση των φυτών του πάρκου. Το ισόγειο χώρο πάρκινγκ
για αυτοκίνητα, για ανθρώπους που να απολαύσουν το πάρκο, ή και κάποιοι χώροι
αποκλειστικά για ΑΜΕΑ. Στο χώρο αυτό του οικοπέδου των 40μ. επί 50μ. αφήνουμε
περιμετρικά 2μ. σε όλο το χώρο, με όλο το χώμα, διότι εκεί θα φυτευτούν τα φυτά της
αμπέλοψις που θα οδηγηθούν εν συνεχεία να καλύψουν την επιφάνεια του πάρκου
που θα είναι στον υπερυψωμένο χώρο στον πρώτο όροφο. Ο χώρος αυτός θα
καλυφθεί από την αμπέλοψις πεντάφυλλο, η δε τοιχοποιία του πρώτο ορόφου,
δηλαδή του ισογείου θα καλυφθεί από την αμπέλοψι τρίφυλλη. Στις προσόψεις του
χώρου αυτού, μπορούμε να φυτέψουμε και μερικά άλλα φυτά με διαφορετική
αποστολή και μικρότερη ανάπτυξη, όπως γλιτσίνες, βοκαμβίλιες, προσθέτοντας λίγο
αναγκαίο χρώμα, αναρριχώμενα στον πρώτο όροφο που θα είναι οι πέργκολες του
πάρκου. Μπορεί επίσης ο περιμετρικός χωμάτινος χώρος, των 2 μετρων, να
φιλοξενήσει και άλλα καλλωπιστικά φυτά και θάμνους, όπως είναι το γιασεμί, το
αγιόκλημα, η γαζία, το νυχτολούλουδο, η καμέλια, ο ντάντουρας (δενδρώδης κρίνος),
ευωδιάζοντας τον πέριξ χώρο, δίνοντας μια άλλη πνοή στον χώρο των καυσαερίων.
Οι πέργκολες στο άλσος στον πρώτο όροφο, ας μη θεωρήσουμε ότι θα αναπτυχθούν
σε ένα επίπεδο οριζόντιο μονότονο τοπίο, μπορούν κάποια σημεία να υπερυψωθούν 1
έως 2 μέτρα και μάλιστα να δημιουργηθούν διάφορα ευκλείδεια γεωμετρικά
σχήματα, δίνοντας την εντύπωση από τις περιξ πολυκατοικίες ότι πρόκειται για
κουρεμένα πανάκριβα παρτέρια. Κάποια μέρη του υπέργειου πάρκου μπορούν να
μείνουν ακάλυπτα από πέργολες επιτρέποντας να μπει και ήλιος και σε μερικά
παρτέρια να φυτευτούν εποχιακά ανθοκομικά φυτά μονοετή ή και πολυετή,
καλοκαιρινά ή χειμωνιάτικα υπενθυμίζοντας μας ότι έχουμε γεννηθεί σε ένα χώρο
επιλεκτικό του επίγειου παραδείσου. Το υπερυψωμένο πάρκο αξιοποιώντας τους
κάτω αυτούς χώρους, ας μην το θεωρήσουμε κάτι το υπερφυσικό. Ας θυμηθούμε
τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας ένα από τα επτά αρχαία θαύματα του τότε
κόσμου 27 αιώνες περίπου πριν, απλώς εμείς ας αξιοποιήσουμε τους κάτω αυτούς
χώρους για τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας. Σ’ αυτό το χώρο ένα προστεθεί και
ένα περίπτερο θα έχει να προσφέρει όφελος.


Στο νεότερο κόσμημα της Αττικής Πολιτείας, στο Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", ο
Αρχιτέκτων κ. Ρέντσο Πιάνο με τους συνεργάτες του επέλεξαν να καλύψουν τα τείχη
των κτηρίων με αμπέλοψις τρίφυλλος.


19. ΑΜΠΕΛΟΨΙΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΑΠΟ

ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΡΟΣΙΖΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Η θερμοκρασία δεν παύει να μετριέται όλο τον χρόνο παγκοσμίως από θερμόμετρα
που βρίσκονται υπό σκιά τοποθετημένα μέσα σε ένα ξύλινο κλωβό, με ξύλινες
περσίδες. Όμως ποια είναι η πραγματική θερμοκρασία του περιβάλλοντος που ζει
όλος ο κόσμος ζωικός και φυτικός; Στη θερμοκρασία που αναφέρει η ΕΜΥ (Εθνική
Μετεωρολογική Υπηρεσία ) και όλα τα ΜΜΕ είναι 12 έως 16 βαθμούς ανώτερη το
καλοκαίρι και περίπου 7-10 τον χειμώνα. Έτσι το χειμώνα με ήλιο και αυτό
συμβαίνει συνήθως όταν έχουμε σχεδόν βόρειους ανέμους, με λιγότερα σύννεφα και
χαμηλές θερμοκρασίες ιδίως το βράδυ, την ημέρα έχοντας ηλιοφάνεια μπορούμε να
το αξιοποιήσουμε, να τον εκμεταλλευτούμε με έναν απλό τρόπο. Ήδη η αμπέλοψις
έχει ρίξει τα φύλλα της και ο ήλιος χτυπάει την ταράτσα. Μπορούμε λοιπόν να
σκεπάσουμε την πλάκα της ταράτσας με ένα νάιλον και να αξιοποιήσουμε την ηλιακή
ενέργεια όπως τα ηλιόθερμα που ζεσταίνουν το νερό, όπως όλα τα θερμοκήπια με
τζάμι, ή πλαστικό, που αξιοποιούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, φθάνοντας την
εσωτερική θερμοκρασία πολλές φορές και πάνω από τους 30 βαθμούς που μας
αναγκάζει να ανοίγουμε τα παράθυρα στα θερμοκήπια, γιατί σε κάποια φυτά
σταματά η φωτοσύνθεση και δεν αναπτύσσονται. Εμείς όμως σκεπάζοντας την
ταράτσα με ένα απλό νάιλον, επιτυγχάνουμε η ταράτσα, ο τσιμεντένιος αυτός χώρος
και τσιμεντένιος όγκος να μετατραπεί σε έναν συλλέκτη θερμοκρασίας των 30
βαθμών, μεταφέροντας στο εσωτερικό του σπιτιού την εξωτερική ηλιακή θέρμανση,
όλη την ηλιόλουστη ημέρα, για αρκετές ώρες, διατηρώντας την έως τις νυχτερινές
ώρες. Βεβαίως απαιτείται καλή στήριξη του νάιλον, για να μη το μετακινήσει ο
άνεμος και εξέρχεται του νάιλον ο ζεστός αέρας. Είναι κάτι απλό που δυστυχώς δεν
έχουμε αξιοποιήσει να θερμαίνουμε σπίτια που ο τελευταίος όροφος είναι πλάκα σε
μονοκατοικίες διώροφες, τριώροφες. Έτσι αντί να έχουμε εκτεθειμένη την πλάκα
στον εξωτερικό αέρα που με τον σημερινό τρόπο μεταφέρει την πολυδάπανη
εσωτερική θερμοκρασία στον αέρα, αδειάζοντας την τσέπη του νοικοκύρη,
σκεπάζοντάς την με νάιλον, αξιοποιούμε την ηλιακή θερμοκρασία, ζεσταίνοντας την
πλάκα και αυτή με την σειρά της, τον εσωτερικό χώρο.

20. ΑΜΠΕΛΟΨΙΣ ΑΝΤΙ ΣΚΕΠΗΣ

Η ρήση πριν 27 αιώνες από τον Μικρασιάτη Ίωνα Εφέσιο Ηράκλειτο « τα
πάντα ρει», δηλαδήόλα ρέουν, όλα μεταβάλλονται, μας ακουμπά σε αυτήν την εποχή
που ζούμε και φτάνουμε στον τομέα της οικοδομής, που χάρις το τσιμέντο και το
σίδερο, ανεβαίνουμε σε πολυώροφα κτήρια, έχοντας ως σκεπή(ταβάνι) του
τελευταίου ορόφου άλλη μια πλάκα που ή θα σκεπαστεί με μια κεραμοσκεπή ή θα
μείνει μια τσιμεντένια πλάκα. Προσωπικά πιστεύω ότι η τελευταία πλάκα αυτή είναι
το ωραιότερο τμήμα μιας κατοικίας ή και ενός πολυορόφου κτηρίου. Η θέα είναι
αυτό που αναζητούμε όλοι. Γιατί όμως έχουν μείνει αναξιοποίητες, δημιουργώντας
ένα αντιαισθητικό τοπίο που έχω κατά νου από αμέτρητες φωτογραφίες της ιερής και
πνευματικής πόλης των Αθηνών; Μην το πολυψάχνουμε, αιτία είναι η υπερβολική
θερμοκρασία που αναπτύσσεται, που συσσωρεύεται στην τσιμεντόπλακα,
καθιστώντας την ανυπόφορη έως και αβίωτη, αν και δεν υπάρχει ταράτσα σπιτιού ή
πολυκατοικίας που να μην απολαμβάνεις μια διαφορετική θέα. Εκεί οι καλοκαιρινές
θερμοκρασίες της τσιμεντόπλακας, κατευθείαν στον ήλιο κυμαίνονται από 50 έως 60
βαθμούς και άνω, καθιστώντας την τσιμεντόπλακα ανεπιθύμητη και ανώφελη έως και
απλησίαστη. Τα τελευταία χρόνια προσπάθησαν να προωθήσουν ιδέες με κήπους
ανθοκομικούς, με αρωματικά φυτά αλλά και ποικίλα δέντρα σκιάσεως.

Αντιλήφθηκαν όμως ότι ήταν μια κίνηση πανάκριβη για λόγους μονώσεως, στατικής
συντήρησης, αλλά και για λόγους υγείας, διότι κάποια φυτά πρέπει να προστατευτούν
με κάποια φυτοφάρμακα που βλάπτουν φοβερά την υγεία, αφού αυτά θα
μεταφερθούν στο εγγύς στους κάτωθεν αλλά και μακρόθεν αυτού χώρους που
κατοικούν άνθρωποι. Όμως επιβάλλεται η Αθήνα μας να προστατευθεί από την
πανίσχυρη ηλιακή ακτινοβολία, που αχρηστεύει τον ωραιότερο οικιακό χώρο και εδώ
την λύση θα μας την δώσει το φυτό αμπέλοψις. Μια σιδερένια ή ξύλινη πέργκολα
πάνω στην οποία θα αναπτυχθεί η αμπέλοψις πεντάφυλλος, που αμέσως θα κόψει την
κατευθείαν επικίνδυνη ακτινοβολία, δίδοντας χαμηλές θερμοκρασίες ανθρώπινες και
βιώσιμες, ικανοποιητικές που να καθίσουν οι κατοικούντες, απολαμβάνοντας την
ωραία θέα, είτε ατενίζοντας την Πάρνηθα, τον Υμηττό, τη θάλασσα, έως τους πιο
τυχερούς που ατενίζουν τον ιερό βράχο με τον Παρθενώνα ή ένα Λυκαβηττό.

Στις ημέρες με ακραίες καιρικές συνθήκες καύσωνα και άπνοια, η αμπέλοψις
είναι αυτή που θα ελαττώσει τα δηλητηριώδη στάσιμα αέρια του λεκανοπεδίου.
Στις αναξιοποίητες αυτές λόγω καύσωνα ταράτσες θα φυτευτούν αμπέλοψις
πεντάφυλλος σε πλαστικές μεγάλες γλάστρες, αξιοποιώντας ακόμη και ποικίλα
πλαστικά βαρέλια που υπάρχουν άφθονα στην περιοχή του Ρέντη μετατρέποντάς τα
σε πηγή ζωής.

Και εδώ πάνω αφού φτιάξουμε έναν ανθρώπινο βιότοπο, μπορούμε να
φυτέψουμε και μερικά διάφορα φυτά, που δίνουν χρώμα και άρωμα, όπως
βοκαμβίλιες, ιβίσκους, γεράνια, γιασεμιά, νυχτολούλουδα και όλα αυτά τα πολυετή
και μονοετή θαμνοειδή που δεν προσβάλλονται από έντομα και που ομορφαίνουν
την ζωή, ακόμη και φυτά αυτοφυή της γενέτειρας, για να μας θυμίζουν την καταγωγή
μας και τις ρίζες μας. Τέλος δε ας θυμηθούμε ότι φυτεύοντας μερικά μονοετή φυτά
όπως τον κόσμο και τους κατιφέδες που δημιουργούν σπόρους που έλκουν οδικά
πουλιά.

Σε αυτού του είδους οικοδομές του τελευταίου μισού αιώνα με την εξέλιξη
της υπερβολικής μόλυνσης του περιβάλλοντος, εάν ήμουν νομοθέτης, θα άφηνα
ελεύθερο το θέμα της σκεπής, χωρίς υποχρεωτικούς νόμους, σώνει και καλά να
καλυφθεί από κεραμοσκεπή, ίσως στο μέλλον χρειαστεί ο νόμος να αλλάξει τελείως
και αντί κεραμοσκεπής να επιβάλλει πράσινη σκεπή, σαν κι αυτή που προτείνω, με
όλα τα προαναφερόμενα μικρά οφέλη που μας κάνει τη ζωή πιο ωραία και πιο
οφέλιμη.

Η αμπέλοψη βρίσκεται ακόμη και σε δρομάκια της αιώνιας πόλης, της Ρώμης


21. ΑΜΠΕΛΟΨΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Το αυτοκίνητο σίγουρα είναι ένας μεγάλος συλλέκτης θερμοκρασίας, που το
σίδερο και το γυαλί, που εδώ κι αν λαμβάνει χώρα το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι
θερμοκρασίες που αναπτύσσονται εντός του αυτοκινήτου είναι ασύλληπτες, και οι
πέριξ του πάρκου χώροι λούζονται από αυτή την υπερβολική θερμοκρασία, κάνοντας
τους περιοίκους να παραμιλούν σε συνάρτηση με τα καυσαέρια και τους θορύβους. Η
λύση μία και μοναδική: κάλυψη των χώρων με αμπέλοψις, φυτεύοντας τες στις άκρες
των πάρκων, όπως στα υπερυψωμένα πάρκα, αναπτύσσοντάς της εν συνεχεία πάνω
σε πέργκολες. Έτσι όλα τα αυτοκίνητα θα βρίσκονται υπό σκιά, ήτοι μείον περίπου
20-30 βαθμούς θερμοκρασία, από τους 50-60, που επιφέρουν ζημιές στα χρώματα
των αυτοκινήτων κι όχι μόνο. Σαν κράτος που δε παράγουμε αυτοκίνητα και έχουμε
μεγάλες θερμοκρασίες, τα πράσινα πάρκα ίσως είναι μια πράξη ανάγκης.

22. ΧΩΡΟΣ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗΣ

Αξιοποιώντας τη γρήγορη και εύκολη ανάπτυξη του φυτού αμπέλοψις
πεντάφυλλος, μπορούμε να δημιουργήσουμε σε μεγαλύτερα πάρκα, όπως Πεδίον
Άρεως, Άλσος Φιλαδέλφειας, Εθνικό κήπο κλπ , χώρους με περιφέρεια στίβου
μήκους 200 μ. , 300 μ. , 500 μ. και πλάτος 5μ. έως 8μ. Ο χώρος αυτός θα σκεπαστεί
με σιδερένια πέργολα, πάνω στην οποία θα αναπτυχθούν τα κλαδιά και τα
φυλλώματα των φυτών που θα έχουν φυτευθεί κατά μήκος των άκρων του
σκεπασμένου δρόμου, επιτρέποντας το περπάτημα, την άθληση όλες τι ώρες και
μήνες υπό σκιά το καλοκαίρι, υπό τον ήλιο το χειμώνα, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται
για φυτά φυλοβόλα. Προσθέτοντας σ' αυτλή τη μεταλλική κατασκευή σκληρό
πολυετές πλαστικό, συνεχίζεις την άθληση ακόμη και με βροχερό καιρό, για να μην
αποφεύγει το αναγκαίο περπάτημα κατά τους γιατρούς με τη δικαιολογία ότι μπορεί
να βρέξει. Τα 8 μ. Πλάτος είναι αρκετά ώστε να υποδιαιρεθούν σε περπατητές και
αθλητές και βεβαίως σε διαδρομή μιας κατεύθυνσης. Εάν στο χώρο πέριξ αυτού
εξωτερικώς προστεθούν καλλωπιστικοί και αρωματικοί θάμνοι, σίγουρα θα έχουμε
φτιάξει χώρους περιζήτητους και ίσως χρειαστούν να τοποθετηθούν έξω του χώρου
αυτού παγκάκια ξεκούρασης και απόλαυσης.

23. ΑΜΠΕΛΟΨΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Η πεντάφυλλος αμπέλοψις είναι το φυτό που ενδείκνυται να καλύψει
πέργκολες και σκίαστρα σε παραθαλάσσιες περιοχές, εκεί που τα συνεχή μελτέμια
δυσχεραίνουν και εμποδίζουν την ανάπτυξη άλλων φυτών. Ανθεκτικό στον αέρα και
την αλμύρα της θάλασσας, μπορούν να προσφέρουν την πολυπόθητη σκιά στους
γηγενείς, αλλά και σε τουριστικούς τόπους με ηλιόκαφτα πεζοδρόμια και
ανεμοδαρμένα ακρογιάλια. Όταν υπάρχει συρμάτινη περίφραξη παίζει θαυμάσια το
ρόλο του ανεμοθραύστη.

24. ΑΜΠΕΛΟΨΙΣ ΚΑΙ ΔΑΣΟΣ

Όπως προανέφερα και τα δύο φυτά είναι αυτοφυή, η μεν πεντάφυλλος στα
δάση της Αμερικής και Καναδά ή δε Αμπέλοψις τρίφυλλη στην ανατολική Ασία.
Κάλλιστα μπορεί να προστεθεί και στην δικιά μας δασική οικογένεια, αφού πολλά
ωφέλη έχει να προσφέρει στην ελληνική πανίδα ενισχύοντάς την με το φύλλο, με το
άνθος, με το σπόρο. Μαζί με τον κισσό θα έπρεπε να ήταν τα φυτά που θα έπρεπε να
είχαν φυτευθεί στις καμμένες περιοχές όλα αυτά τα χρόνια που ποτέ δεν είδα να
φυτεύονται. Είναι από τα φυτά που θα συγκρατήσουν με τους επιμήκεις κλάδους το
χώμα, το νερό, τις επιφανειακές γόνιμες γαίες, δημιουργώντας τους πράσινους
ένζωους τοίχους. Έτσι θα διευκολύνει να έρθουν φυτοφάγα άγρια ζώα, όπως λαγοί
και ποικίλα πουλιά, πέρδικες, δεκαοχτούρες, σπίνοι κ. ά. και το μελίσσι στην εποχή
της ανθοφορίας. Έτσι θα μπούνε οι βάσεις για ωφέλιμα δάση, που σίγουρα θα τα
απολαμβάνει κι ο άνθρωπος της πόλεως, είτε το καλοκαίρι με τη δροσιά του, είτε το
φθινόπωρο, απολαμβάνοντας ένα φανταστικό πολύχρωμο τοπίο. Αρκετά έχουμε
προσφέρει στην ανθρωπότητα ως Έλληνες, πνευματικούς και ανθοκομικούς
θησαυρούς (Ας θυμηθούμε ότι οι τουλίπες που καλλιεργούνται εντατικά στην
Ολλανδία ανήκουν στην χλωρίδα της Χίου). Ας απολαύσουμε κι εμείς όπως τις
ξενόφερτες καμέλιες, τις γαρδένιες, τις ορχιδέες και τώρα τις προτεινόμενες
αμπέλοψις.

Συλλογή σπόρου από αμπέλοψη που εφάπτεται του Αιγαιοπελαγίτικου κύματος




25. ΑΜΠΕΛΟΨΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ




Σίγουρα στα πάσης φύσεως σχολεία, αλλά και σε όλα τα άλλα εκτός Αθηνών τα φυτά της αμπέλοψις είναι αναγκαία να αναπτυχθούν για πολλούς λόγους.
Πρωτεύον λόγος είναι η σκίαση μέρους του προαύλιου χώρου και ταρατσών για τους θερμούς σχολικούς μήνες, που οι ηλιακές υπερβολικές θερμοκρασίες δρουν αρνητικά
στην απόδοση του εγκεφάλου των μαθητών από την αμπέλοψις πεντάφυλλο, πάνω σε πέργκολες, αφήνοντας το χειμώνα όλο το χώρο να τον φωτίζουν και να τον θερμαίνουν οι ηλιακές ακτίνες, λόγω του ότι είναι φυλλοβόλα φυτά. Οι επιφάνειες του σχολικού συγκροτήματος θα προφυλαχθούν από την αμπέλοψις τρίφυλλη. Και τα δύο φυτά θα έχουν να παρουσιάσουν ένα πανέμορφο φθινοπωρινό τοπίο χάρη στην πολυχρωμία του. Το σπουδαιότερο όφελος στους σχολικούς χώρους πιστεύω ότι θα επέλθει με το να εμβολιασθεί η παιδική ηλικία με την περιβαλλοντική ευαισθησία.




26. Αμπέλοψις και οικιακά απόβλητα σε περιοχές με χωρίς βιολογικό καθαρισμό


Ευτυχώς σε λίγα μέρη της χώρας μας υπάρχουν οικίες με δίχως βιολογικούς καθαρισμούς, Στους έχοντας απορροφητικούς βόθρους εκεί μπορούν να φυτευθούν.Τα φυτά αυτά, που άλλα μεν να καλύψουν κάποιους τοίχους του σπιτιού, άλλα δε φυτά να δημιουργήσουν μια πέργολα προσφέροντας δροσιά αξιοποιώντας τα πεταμένα οικιακά απόνερα. Το ριζικό σύστημα των φυτών αυτών είναι ανθεκτικό στα χλώρια τα οξέα και τα γενικώς απορρυπαντικά. Όπως τα φύλλα με τους δικούς τους
μηχανισμούς, εξουδετερώνουν πολλά δηλητηριώδη αέρια, το ίδιο και το ριζικό σύστημα απορροφώντας το νερό με ποικίλα διαλύματα, τα εξουδετερώνει προφυλάσσοντας το υπέδαφος από πολλές επιβαρύνσεις, βεβαίως και με τη βοήθεια των μυριάδων αόρατων μικροοργανισμών, που συμμετέχουν στην καταστροφή των δηλητηριωδών ουσιών, προϊόν της σύγχρονης ανθρώπινης... εξέλιξης.




27. ΑΜΠΕΛΟΨΙΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Έχοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω σπουδαία οφέλη στον βιότοπό μας, που μόνο τα δύο αυτά φυτά μας παρέχουν πλουσιοπάροχα, οι αρμόδιοι και οι υπεύθυνοι των δήμων, ιδίως των πέριξ του λεκανοπεδίου της Αττικής, μπορούν να τα προωθήσουν, για να μην πω ότι επιβάλλεται, δίδοντας ένα ταπεινό κίνητρο για το μεγάλο ώφελος, επιδοτώντας μια ποσότητα νερού σύμφωνα με την επιφάνεια πρασίνου που θα δημιουργήσουν με τα δυο ανωτέρω φυτά.
Διαβάζοντας το άρθρο του "Βήματος" της 19/10/2014 με τίτλο: Απαλλαγή φόρου για “πράσινες” δαπάνες σε κατοικίες το χαρακτήρισα ωραιότατο και οι προτάσεις του τότε υπουργού περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, ικανοποιητικές. Μόνο που στις πράσινες δαπάνες δε συμπεριελάμβανε πράσινα φυτά. Τώρα κατάλαβα γιατί φτάσαμε σ' αυτό το σημείο.
Αν και απέχει 1 χιλιόμετρο το Πολυτεχνείο με τη Γεωπονική, δεν υπάρχει συνεργασία και δυστυχώς τα πληρώνει ο λαός. Τουλάχιστον τώρα που μάθατε για τα οφέλη των φυτών της Αμπέλοψις, ας μεριμνήσει το υπουργείο κάποιες απαλλαγές
στους φόρους, όπως π.χ. για τις άδειες στις πέργκολες των πολυκατοικιών όπως προτείνω, που θα επιφέρουν βελτίωση στο βιότοπο των συνανθρώπων μας της μισής Ελλάδας και όχι μόνο.




28. ΑΛΛΕΣ ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΨΙΣ

α) Είναι το ιδανικό φυτό να καλύψει σκέπαστρα σε σύγχρονα και παλαιά
ποιμνιοστάσια και μάλιστα όπως προτείνω με τα ανοιχτά στάδια περιπάτου και
ασκήσεως στις μεγαλουπόλεις. Δηλαδή σκέπαστρο με πλαστικό και κάτω σε πέργκολα ανάπτυξης του πράσινου φυτού. Δεν είναι πολυτέλεια είναι αναγκαιότητα.
Δεν είναι μόνο να βρεθούν τα ζώα σε δροσερό περιβάλλον, ούτως ώστε να γίνουν πιο
παραγωγικά, αλλά για να προστατέψουμε τον υδροφόρο ορίζοντα από τις
επιβαρύνσεις με το ξέπλυμα των κοπράνων και ούρων τόσο από τις καρκινογόνες
χημικές αζωτούχες ουσίες, όσο και από τις οργανικές (κολοβακτηρίδια) που
τροφοδοτούνται πηγές και γεωτρήσεις.

β) Με την πεντάφυλλο μπορούμε και επιβάλλεται να φτιάξουμε σκέπαστρα σε
μελισσοκομεία προστατεύοντας τα από τις θερμικές ακτινοβολίες που διατηρούνται
τουλάχιστον επί 6 μήνες και δρουν αρνητικά στη σοφή κοινωνία του μελισσιού. Με
τη μείωση της εξωτερικής θερμοκρασίας κατά τους ζεστούς μήνες, από την σκίαση
με αμπέλοψις, μειώνεται η εσωτερική εργασία των μελισσών που κάνουν
φτερουγίσματα ως ανεμιστήρες για να επιφέρουν την επιθυμητή θερμοκρασία.
Μειώνοντας αυτή την εργασία αυξάνεται η διάρκεια της ζωής των μελισσών,
αυξάνεται έτσι και η παραγωγή του μελιού.

γ) Εξίσου δυνατή η σκίαση τμημάτων σε ιχθυοκαλλιέργειες γλυκού νερού,
όπως στις πέστροφες.

δ)Επίσης είναι τα πλέον κατάλληλα φυτά για να καλύψουν τα πρανή εδάφη
των πάσης φύσεως διανοίξεων δρόμων, παλαιότερα τσιμεντένια τοιχία, νταμάρια,
βραχώδεις περιοχές όπως του Γαλατσίου, συρμάτινα λιθοδέματα και συρμάτινες
προφυλάξεις, ακόμη και πέτρινες κοίτες χειμάρρων που είναι εκτεθειμένα έτσι και
συνυπογράφουν την ανύπαρκτη περιβαλλοντική ευαισθησία. Όλα τα ανωτέρω
πιστεύω ότι με μια προσπάθεια ευαίσθητων ατόμων, συλλόγων, τοπικής
αυτοδιοίκησης και πυροσβεστικής υπηρεσίας για άρδευση κατά τη θερινή περίοδο,
μπορούν να καλυφτούν κλείνοντας παράλληλα και την γενική επικρατούσα
αδιαφορία.

ε) Τα φυτά αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε πολλές άλλες
περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να γίνει όλων αυτών η αναφορά και η ανάπτυξη.
Εάν δεν υπήρχαν τα φυτά αυτά θα έπρεπε οι γενετιστές να τα είχαν δημιουργήσει. Η
θεία πρόνοια όμως είχε μεριμνήσει και το είχε δημιουργήσει. Εμείς το μόνο που μένει
είναι να το αξιοποιήσουμε.

29. Παλαιότερες παρατηρήσεις με διαχρονική ισχύ




Υ.Γ. 1

Ενώ είχα αρχίσει να γράφω και να προωθώ αυτό το θέμα από το 2008 μέσω
των εκθέσεων με ένα φύλλο ενημερωτικό και προσκολλημένους επ αυτού σπόρους
στις 13-6-2009 ημέρα του περιβάλλοντος, διάβασα τη διακήρυξη του ΥΠΕΧΩΔΕ
μέσω της Εστίας, και βρήκα ότι όλα τα ανωτέρω που έχω γράψει είναι σύμφωνα με
τη φράση σας « κάνε κάτι κι εσύ ενάντια στην κλιματική αλλαγή». Άρα οι απόψεις
του γεωπόνου συμβαδίζουν με τις απόψεις των επαϊόντων του ΥΠΕΧΩΔΕ,
προσθέτοντας το πρασίνισμα σε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα πλαϊνών τοίχων και
ταρατσών, που θα βελτίωναν τη δυσάρεστη τοπική κλιματική κατάσταση του
λεκανοπεδίου των Αθηνών. Θα σταθώ όμως στο σημείο που με εξέπληξε. Το ποσό
των τεσσάρων δις τριών εκατομμυρίων ευρώ ( 4,3 δις €) που θα διατεθούν για το
περιβάλλον την επόμενη περίοδο 2007-2013.

Κύριοι του υπουργείου, πιστεύω ότι αν στους επόμενους πέντε μήνες
συνάψετε σύμβαση με τους συναδέλφους φυτοριούχους της Αττικής με μόνο 25
εκατομμύρια Ευρώ (25.000.000 €) στους επόμενους πέντε μήνες θα έχετε να
προσφέρετε στα πέντε εκατομμύρια κατοίκων του λεκανοπεδίου πέντε εκατομμύρια
φυτάτηςοικογένειας «αμπέλοψις», που σε πέντε χρόνια θα έχουν βελτιώσει το κλίμα
της ξεροθερμικής Αθήνας, θα έχουν μεταμορφώσει τη γκρίζα όψη της
τσιμεντούπολης. Το ώφελος από άποψη εξοικονόμησης ενέργειας είναι πολλαπλάσιο
του κόστους και θα συμμετέχουν στην παγκόσμια προσπάθεια βελτίωσης της
κλιματικής αλλαγής.

Υ.Γ. 2

Αντικατάσταση των παλαιών τύπου κλιματιστικών με νέου τύπου
Δεν είναι άσχημη η προσπάθειά σας κ. υπουργέ. Μόνο που η πράξη σας είναι 70%
καπιταλιστική και 30% περιβαλλοντική. Αναμφίβολα θα έχουμε μια μείωση του
ρεύματος που παράγεται με υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο, μαζούτ, υγραέρια,
κάρβουνο) που μολύνουν την ατμόσφαιρα ποικιλοτρόπως. Όμως ελάχιστη βελτίωση
θα έχουμε στο φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτή θα επέλθει όταν την
ηλιακή ενέργεια δεν την επαναφέρουμε στην ατμόσφαιρα μέσου των κλιματιστικών ή
της ασπρισμένης ταράτσας και πεζοδρομίου, αλλά μέσου φυτών που την δεσμεύουν
μέσου χλωροφύλλης και παράγουν κλάδους, φύλλα, ρίζες, καρπούς και
ελευθερώνουν οξυγόνο και νερό, χωρίς της επαναφοράς θερμότητας στο περιβάλλον.
Ας μη ξεχνούμε και τη επιβάρυνση του περιβάλλοντος μέσου του ψυκτικού υλικού
του R 27 κοινώς λεγόμενου φρέον ή άλλων επιβαρυντικών ουσιών.

Υ.Γ. 3

Λίγο πριν το ΒΗΜΑ 28-05-09 δημοσίευσε ότι ο Αμερικανός υπουργός ενέργειας
Στίβεν Τσου επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα βραβευμένος με Νομπελ Φυσικής,
πρότεινε να βάψουμε λευκές τις ταράτσες όπως γίνεται στα νησιά του Αιγαίου
επιφέροντας μια λύση για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Σωστή παρατήρηση όμως
αφήνει να υπάρχει το πρόβλημα της υπερθέρμανσης, αφού η ακτινοβολία
αντανακλάται και επανέρχεται στο περιβάλλον χωρίς να μειωθεί. Αναφέρει και για τα
πεζοδρόμια να ασπριστούν. Ίσως κάπου ναι. Στην Ελλάδα τη χώρα του άπλετου
φωτός και της ζέστης, δε μας λύνει το πρόβλημα. Φανταστείτε να βαδίζετε επί της
Πανεπιστημίου ή της Σταδίου και να σε χτυπά η κατευθείαν ηλιακή ακτινοβολία που
κυμαίνεται κατά τους θερινούς μήνες συνεχώς μεταξύ 45ο και 53ο C ( διότι δεν
έχουμε σκιά) και την αντανακλώμενη του ασπρισμένου πεζοδρομίου. Σίγουρα θα
ψηνόμαστε όπως το σάντουιτς που σ’ αυτές τις θερμοκρασίες ο εγκέφαλος αποδίδει
ελάχιστα και ο οργανισμός ασφυκτιά. Ίσως για κάποιες πολιτείες ναι για την Αθήνα
μας όχι.




ΥΓ. 4.

Διαβάζω στην εφημερίδα «Καθημερινή» της 12/07/2009 : «Επιδότηση για λίφτινγκ
κτιρίων». Πρόγραμμα για αντικατάσταση κουφωμάτων, καυστήρων, μονώσεων,
τετρακοσίων εκατομμυρίων Ευρώ (400.000.000 €). Θα αφορά κατασκευές πριν από
το 1983 και στην κατηγορία αυτή υπάγεται το 80% του κτιριακού δυναμικού της
χώρας. Το πρόγραμμα αυτό αφορά εξοικονόμηση ενέργειας. Όμως διαβάζοντας το,
διαπιστώνω για άλλη μια φορά καμιά προσπάθεια για προώθηση φυτών που θα
μειώσουν τη θερμοκρασία του σπιτιού του καλοκαιρινούς μήνες μέχρι και 17
βαθμούς, μαζί και τα τόσα άλλα προαναφερόμενα ωφέλη. Ήταν πολυτέλεια η
ανάπτυξη του πράσινου βιοκλιματικού φυτού; Όχι ήταν και είναι αναγκαιότης.

ΥΓ. 5. Εάν τα ανωτέρω προτεινόμενα φυτά ήταν αναγκαία να αναπτυχθούν πριν 3
χρόνια τότε μια φορά, με τη φωτιά στην Πάρνηθα έγινε η αναγκαιότης στο
τετράγωνο. Δυστυχώς με την πρόσφατη ολοκληρωτική καταστροφή των βόριων
περιοχών της τσιμεντούπολης η αναγκαιότης έφτασε στον κύβο.
Εάν η πράξη της δενδροφύτεψης της τσιμεντούπολης ήταν αναγκαία πριν
δεκάδες χρόνια, την σήμερον ημέρα, έφτασε στην κόκκινη γραμμή που συνηθίζεται
να λέγεται, μια που η υπερθέρμανση αυξάνεται, όχι μόνο από το παγκόσμιο
φαινόμενο του θερμοκηπίου και το ΕΛ ΝΙΝΙΟ αλλά και από τα χιλιάδες ( )
ερκοντίσιον που προστέθηκαν και τα οποία επιβαρύνουν δυο φορές το περιβάλλον,
μία από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν για να λειτουργήσουν και η
δεύτερη για τη θέρμανση που επαναφέρουν στο περιβάλλον, αυξάνοντάς την.
Ακόμη και εκείνα τα εγκατελλειμένα προσφυγικά της Λεωφόρου
Αλεξάνδρας, ντυμένα με τα δύο φυτά αμπέλοψις και με μερικές πικροδάφνες και
βοκαμβίλιες, μπορεί να γίνουν περιζήτητα.
Το ώφελος της αμπελόφυτης Αθήνας μη νομίζετε ότι είναι και τόσο μικρό.
Εάν είχε προωθηθεί πριν από μερικές δεκαετίες, οι οικογένειες θα παρέμειναν στις
μισοεγκατελειμένες συνοικίες και δε θα αναγκάζονταν να αναζητήσουν καλύτερους
βιότοπους, πέφτοντας στην παγίδα των εύκολων τραπεζικών δανείων, δημιουργώντας
το σύγχρονο πρόβλημα των δανείων με τις τράπεζες.
Την πρόταση για πράσινη Αθήνα την πιστεύω ακράδαντα, όπως ομοίως
πίστευα πριν από 38 χρόνια, ότι θα καλλιεργούνταν οι ορχιδέες κάτι που θεωρούνταν
ως τότε αδύνατο, από χιλιάδες φιλανθείς Έλληνες στα σπίτια τους, όπως συμβαίνει
σήμερα.




ΥΓ. 6. Στην ανωτέρω προσπάθεια συμμετέχουμε σήμερα, προσφέροντας 50.000
σπόρους της Αμπέλοψις τρίφυλλος και 400.000 σπόρους της αμπέλοψις
πεντάφυλλος. Αυτή τη στιγμή έχουμε και 3.000 άρριζα μοσχεύματα αμπέλοψις
πεντάφυλλο. Τους σπόρους και τα μοσχεύματα μπορείτε να τα παραλαμβάνετε
δωρεάν, από τη διεύθυνση του καταστήματός μας, Προμπονά 38 στα Άνω Πατήσια.
Τηλέφωνο επικοινωνίας 210-2530442 καθώς επίσης και από την υπεύθυνη του
καταστήματος Μαρίνα Αμυρσώνη και ωράριο λειτουργίας καταστήματος 7:00-
15:00 από Δεύτερα έως Σάββατο, ή από άλλες περιοχές, να στέλνετε μία επιστολή
στη διεύθυνση:

Γιακουμή Ι. Αμυρσώνη
Γεωπόνο
Κοκκάρι Σάμου
83100 Σάμος

που να εσωκλείετε μία δεύτερη επιστολή με την διεύθυνσή σας και
γραμματοσημασμένη όπου και θα επιστραφεί περιέχοντας τους επιθυμητούς σπόρους.

Υ.Γ. 7 Ήδη συζητώντας το θέμα με το δήμο Σαμίων, αντιλαμβάνοντας το όφελος
αποφάσισαν με συνεργασία των διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας
Εκπαίδευσης Σάμου, να προσφέρουν στο μαθητόκοσμο την ημέρα του περιβάλλοντος
στις 6 Ιουνίου, 50.000 σπόρους αμπέλοψις, που ήδη έχουν ετοιμάσει σε φακελάκια,
για να πρασινίσουν ακόμα περισσότερο το καταπράσινο νησί της Σάμου και
ενισχύοντας την περιβαλλοντική ευαισθησία των μαθητών.

Υ.Γ.8 Σχέδια αρχιτεκτονικά στα προτεινόμενα δημιουργήματα με τις αμπέλοψις δεν
έκανα διότι στο σχέδιο δεν είμαι καλός. Τα αφήνω να τα σχεδιάσετε με τη δικιά σας
φαντασία.

30. Πολλαπλασιασμός:

Όπως προείπα ο πολ/μος των δύο φυτών γίνεται α)με σπόρο και β) με μοσχεύματα.
α) Ο μικρός σπόρος φυτεύεται σε ένα οποιοδήποτε χώμα, σε βάθος 2 εκ. περίπου.
Το χώμα διατηρείται υγρό και σε διάστημα 10-20 ημερών, λόγω του ότι το περίβλημα
είναι σκληρό, αρχίζει η βλάστηση. Εν συνεχεία σε λίγες μέρες θα δούμε τα δύο
πρώτα φύλλα και εν συνεχεία το τρίτο. Προτιμάμε χώρο όχι κατευθείαν στον ήλιο.
Από το τέταρτο φύλλο και μετά τοποθετείται στη θέση, όπου θα αρχίσει η ανάπτυξή
του και ο σκοπός για τον οποίο προορίζεται, ή να καλύψει τοίχους ή να αναπτυχθεί σε
πέργκολα.




β)Άριζα και ένριζα μοσχεύματα

Είναι τεμάχια από κλαδιά αμπέλοψις πεντάφυλλος. Το κάθε κλαδί θα φυτευθεί σε μια
γλάστρα, σε ένα απλό χώμα. Θα χωθεί περί του 10 έως 15 εκ. και το χώμα θα πιεστεί
ελαφρώς. Πότισμα ελαφρύ μία φορά την εβδομάδα έως να ριζώσει καλά και μετά
περισσοτερη δόση νερού και λίπανση.Το τοποθετούμε σε ένα χώρο ημισκιάς και σε
20 περίπου μέρες, μ' αυτές τις θερμοκρασίες θα δημιουργήσει ρίζες αρκετές και θα
αρχίσει να βγάζει βλαστούς. Έτσι απλά ξεκινάμε τη δενδροφύτευση στο σπίτι μας,
που αυτό το φυτό θα μας προσφέρει όλα τα οφέλη που αναφέραμε στην αρχή.

Επίλογος

Έτσι καταλήγουμε στο απόσταγμα της ανωτέρω επιστολής που απαιτεί να μπει σε
λειτουργία το άλλοτε ανενεργό σλόγκαν του ΠΑΣΟΚ «εδώ και τώρα» καλλιεργώντας
την ευλογημένη «Άμπελον ταύτην και κατάρτισαι αυτήν ην εφύτευσε η δεξιά Σου»
με παναθηναϊκή συνεργασία και ολυμπιακό ιδεώδες λαού και διοικούντων,
στοχεύοντας με ελάχιστα χρήματα στην ισχνή περίοδο που διανύουμε, να
μετατρέψουμε την αβίωτη γκρίζα και καταθλιπτική τσιμεντούπολη, σε μια
περιζήτητη όαση πράσινης και ένζωης πολιτείας, που θα γίνεται ωραιότερη στη δύση
του χρόνου με τις πολύχρωμες αποχρώσεις (από το βαθύ κόκκινο έως το φθινοπωρινό
πολύχρωμο) μέσα σε ένα καταγάλανο αττικό ουρανό, όταν η Ευρώπη μας θα ΄ναι
ντυμένη από το θαμπό ομιχλώδες έως το πολικό λευκό της χειμέριας νάρκης. Και
τότε να είσαστε σίγουροι όταν το πράσινο περιβάλλον αποκατασταθεί μαζί με το
εκλιπών οξυγόνο θα επαναφέρει πολλές λειτουργίες της Αττικής κοινωνίας σε
φυσιολογικούς ρυθμούς με δίχως φάρμακα και ψυχοφάρμακα.

Με την ευχή η επιστολή μου αυτή να αποδώσει καρπούς για καλύτερη ποιότητα ζωής
στην Αθήνα μας.



Γιακουμής Ι. Αμυρσώνης
Γεωπόνος- καλλιεργητής ορχεοειδών
Έδρα
Κοκκάρι κιν. 6974.148706
Κατάστημα Αθηνών τηλ. 210.2530442
Προμπονά 38
Άνω Πατήσια




ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1.ΓΕΝΙΚΑ σελ.1

2.Αμπέλοψις τριφυλλος

3. Αμπέλοψις πενταφυλλος

4. Οι βασικοί λόγοι που με ανάγκασαν να γράψω αυτό το άρθρο είναι περιληπτικά οι

κάτωθι

Οφέλη από την ανάπτυξη των δύο φυτών.

5. Μείωση του CO2.

6. Αμπέλοψις και καυσαέριο

7. Μείωση των ήχων

8.Μέιωση της θερμοκρασίας

9. Αύξηση οξυγόνου υγρασίας και δροσιάς

10. Φθινοπωρινό τοπίο

11. Φθινοπωρινό αξιοθέατο

12. Πτώση των φύλλων και χειμερία νάρκη

13. Αλλαγή στην ψυχολογία των περιοίκων

14. Αμπέλοψις και μακροζωία

15 Αμπέλοψις και θρησκεία

16. Αμπέλοψις και βιοποικιλότητα

17. Αμπέλοψις και πεζοδρόμια

18. Αμπέλοψις και πάρκα σε πυκνοκατοικοιμένες περιοχές.

19. Αμπέλοψις και αύξηση της θερμοκρασίας του Χειμώνα από τον χώρο που μας

δροσίζει το Καλοκαίρι.

20. Αμπέλοψις αντί σκεπής

21. Αμπέλοψις και πάρκινγκ

22. Χώρος περπατήματος άσκησης έως και άθλησης

23. Αμπέλοψις και παραθαλάσσιες περιοχές

24. Αμπέλοψις και δάσος

25. Αμπέλοψις και σχολικοί χώροι

26. Αμπέλοψις και οικιακά απόβλητα σε περιοχές με χωρίς βιολογικό καθαρισμό

27. Αμπέλοψις και τοπική αυτοδιοίκηση

28. Άλλες ωφέλιμες χρήσεις της Αμπέλοψις

29. Παλαιότερες παρατηρήσεις με διαχρονική ισχύ.

30. Πολλαπλασιασμός των φυτών.

31.Επίλογος

32.Φωτογραφίες


Κοκκάρι Σάμου 10 Μαΐου 2008
Μια γενική προσπάθεια για βελτίωση του βιότοπού μας
Έτσι είχαμε ξεκινήσει πριν από 10 Χρόνια

Η ΑΝΘ.Ε.Α. ( Ανθοκομική Επιχείρηση Αμυρσώνη), συμμετέχοντας στη
γενική προσπάθεια για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της Αθήνας,
προσφέρει δωρεάν σπόρους του φυτού Αμπέλοψις ή Παρθενόκισσος τρίαιχμος, που
έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
1) Αναρριχάται μόνο του χάρις στα ειδικά απτικά όργανα ( βεντούζες) που
είναι προικισμένο από το Δημιουργό του.
2) Θεωρείται το πλέον κατάλληλο για να πρασινίσει τους τοίχους από τον
Απρίλιο ως τον Οκτώβριο. Το Φθινόπωρο τα φύλλα παίρνουν ποικίλες αποχρώσεις
μεταξύ κόκκινου, κίτρινου και καφέ και πέφτουν (φυτό φυλλοβόλο).
3) Όλο αυτό το διάστημα προσφέρει:
α) άφθονο οξυγόνο
β) μειώνει το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που προέρχεται από τα καυσαέρια
των αυτοκινήτων
γ) επιφέρει τη δροσιά στον πέριξ αυτού χώρο
δ) μειώνει τους ήχους
ε) μειώνει τη θερμοκρασία
στ) δημιουργεί ένα ευχάριστο ανθρώπινο-βιοτικό περιβάλλον.

Η ταυτότητά του

Κατάγεται από την Ιαπωνία. Υπάγεται στην οικογένεια αμπελίδαι (
ampelidaceae) εξού και το όνομα αμπέλοψις.
Άνθη μικρά μέσα στον Ιούνιο-Ιούλιο ευωδιάζοντας το πέριξ αυτού χώρο.
Είναι φυτό μελισσοκομικό. Χρησιμοποιείται για να καλύψει τοίχους, να διακοσμήσει
προσόψεις σπιτιών, επαύλεων, διαμερισμάτων, μέχρι και πολυκατοικιών και θα ήταν
το ιδανικότερο για να καλύψει τις γκρίζες και νεκρές τσιμεντοτοιχίες της νέας
Αττικής οδού και όχι μόνο. Δεν είναι απαιτητικό φυτό ως προς το είδος του χώματος.
Όσο περισσότερο νερό και τροφή του προσφέρουμε, τόση περισσότερη ανάπτυξη,
τόσα περισσότερα ζωογόνα ωφέλη θα προσφέρει στους κατοίκους των Αθηνών. Είναι
φυτό πολυετές και ένα μόνο φυτό μπορεί να καλύψει αρκετές δεκάδες τετραγωνικά
μέτρα επιφάνειας τοίχου. Οι τρεις σπόροι που σας προσφέρουμε φυτεύονται κανονικά δίπλα στους τοίχους που θέλουμε να καλύψουμε ή σε γλάστρες όταν πρόκειται για βεράντες ή
μπαλκόνια.
Για την προσπάθειά σας, η ΑΝΘ.Ε.Α θα προσφέρει ως έπαθλο σε πέντε
φιλανθείς καλλιεργητές στο τέλος της περιόδου, που θα έχουν επιτύχει τη μεγαλύτερη
κάλυψη επιφάνειας, από ένα φυτό ανθισμένης ορχιδέας, στο πρώτο εικοσαήμερο του
2009. Η ΑΝΘ.Ε.Α. (Προμπονά 38 Αθήνα Άνω Πατήσια, τηλέφωνο 2102530442), η
ανθοκομική επιχείρηση της οικογένειας Αμυρσώνη, που εδώ και δεκαετίες
καλλιεργεί ορχιδέες, αποτελούμενη από τα παρακάτω μέλη:
Γιακουμής Ασημίνα Βασιλεία Μαρίνα
Γεωπόνος Ιατρός Γεωπόνος-Ανθοκόμος Μάνατζερ
σας εύχεται καλή προσπάθεια για βελτίωση του βιότοπού μας που λέγεται Αθήνα και
που δεν εξαρτάται μόνο από τους κυβερνώντες και διοικούντες αυτό τον τόπο, αλλά
κι από εμάς όλους τους πολίτες. Εμείς βάζουμε δωρεάν την αρχή και σεις βάλτε τα υπόλοιπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required