1 Απρ 2018

Από τη Μάλτα στη Σάμο! – Αφιέρωμα στο Οινοποιείο NOPERA

Με τίτλο «Ένα παραμύθι κρασιού από την Σάμο», η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» με ρεπορτάζ του Κώστα Τσαούση, αναφέρεται στην πραγματικά εντυπωσιακή πορεία του Οινοποιείου NOPERA που ξεκινά από το νησί της Μάλτας και σήμερα έχει την έδρα του στο Καρλόβασι της Σάμου.


"Μια ιστορία σαν ένα παραμύθι από εκείνα που περνούν από τη μια γενιά στην άλλη. Μια ιστορία με κρασιά από το νησί της Σάμου.

Η ιστορία που συνδέεται με την φίρμα Nopera – κάτω από την οποία κυκλοφορούν σήμερα 3 κρασιά- ξεκινά στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν η οικογένεια Nopera αφήνει τη Μάλτα και εγκαθίσταται στο νησί της Σάμου που βρίσκεται από το 1834 σε καθεστώς αυτονομίας έναντι της Υψηλής Πύλης (Ηγεμονία Σάμου).

Η οικογένεια μετά από μερικά χρόνια δημιουργεί ένα σαμιώτικο κρασί υψηλής ποιότητας, γλυκό, από την ποικιλία του λευκού μοσχάτου, ενώ στη συνέχεια, η οικογένεια πετυχαίνει να αρχίσει τις εξαγωγές σε φημισμένους πελάτες, όπως στη γαλλική εταιρεία Noilly Pratt της Μασσαλίας, γνωστή μέχρι τις μέρες μας για το βερμούτ μοναδικής ποιότητας που παράγει.

Η οικογένεια –με το επίθετο της να αλλάζει με τα χρόνια σε Ιγγλέσης- είχε το οινοποιείο έως το 1934 όπου με νόμο (60/185) ξεκινά η αναγκαστικότητα για τους αμπελουργούς της Σάμου, να δίνουν τα σταφύλια τους μόνο στον ΕΟΣ.

Οι δεκαετίες περνάνε… Τα πάντα αλλάζουν στο τοπίο αλλά οι κληρονόμοι της οικογενειακής παράδοσης διατηρούν την φλόγα της δημιουργίας.


nopera-3


Το 2004 ο Ευάγγελος Μυτιληναίος – φορέας της κληρονομιάς της οικογένειας Ιγγλέση- μαζί με τον αμπελουργό Ιωάννη Κωστάκη, ιδιοκτήτες αμπελιών και οι δύο, ξεκινούν τη διαδικασία να δημιουργήσουν δικό τους οινοποιείο και να διαθέσουν τα δικά τους σταφύλια προς παραγωγή κρασιού."



Διαβάστε τη συνέχεια πατώντας το εικονίδιο παρακάτω





Ένα παραμύθι κρασιού από την Σάμο

Δύο αμπελουργοί μετά από ένα δικαστικό μαραθώνιο αναβιώνουν την οινοποιητική παράδοση μιας οικογένειας που ξεκίνησε το ταξίδι της στην Μεσόγειο του 19ου αιώνα από το νησί της Μάλτας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required