Να «τρέξει» το Υπουργείο τη σύνδεση με Αστακό και Πλατυγιάλι ζητά ο Δήμος Ξηρομέρου

Με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Ξηρομέρου ζητά από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να εντάξει στο τομεακό του πρόγραμμα και να χρηματοδοτήσει το…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Ξηρομέρου ζητά από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να εντάξει στο τομεακό του πρόγραμμα και να χρηματοδοτήσει το δρόμο Αστακός-Πλατυγιάλι, καθώς και να ολοκληρώσει και το εναπομείναν τμήμα από τον Άγιο Δημήτριο μέχρι τον Άγιο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει τον Αστακό με το Πλατυγιάλι και την Ιόνια Οδό.

Το έργο έχει κατατμηθεί και μέχρι σήμερα έχει κατασκευαστεί μόνο το τμήμα Πλατυγιάλι – Αγ. Δημήτριος και μάλιστα με κακοτεχνίες. Απομένουν τα τμήματα τμήμα Αστακός – Πλατυγιάλι και Άγιος Δημήτριος μέχρι τη σήραγγα του Αγ. Ηλία. Από το 2007 είναι σε εξέλιξη η «Μελέτη Σύνδεσης Ιόνιας Οδού με Αστακό. Τμήμα: Γέφυρα Γουριάς – Πλατυγιάλι (χ.θ. 7+200 έως 20+300)», η οποία έχει καθυστερήσει λόγω των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Πράγμα που αποτελεί και τη μοναδική εκκρεμότητα. Ωστόσο σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του τεχνικού αντικειμένου της σύμβασης έχει ολοκληρωθεί. Από το 2010 εξελίσσεται η μελέτη «Υπολειπόμενες Μελέτες Οδικού Άξονα Αστακός-Ιονία Οδός: α. Τμήμα Αστακός – Πλατυγιάλι και β. Τμήμα Νέα Γέφυρα στον Ποταμό Αχελώο μετά των Προσβάσεων». Πλέον σήμερα και τα δύο αυτά υποτμήματα έχουν ωριμάσει και έχουν περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

Ο δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης υπογράμμισε ότι «η λειτουργία του λιμανιού του Πλατυγιαλίου Αστακού είναι πολύ σημαντική τόσο για το Δήμο μας όσο και γενικότερα για την εθνική οικονομία. Η σύνδεση του λιμανιού με ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο με την πόλη του Αστακού και με την Ιόνια οδό είναι απαραίτητη για να διευκολύνει τις μεταφορές από και προς το λιμάνι». Επιπλέον ο Γ. Τριανταφυλλάκης θύμισε ότι «παλαιότερα στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προβλεπόταν η σύνδεση του Αστακού με το Πλατυγιάλι και την Ιόνια οδό. Έχει συνταχθεί και υπάρχει ήδη στο Υπουργείο μελέτη για το τμήμα Πλατυγιάλι-Αστακός στην οποία έχει περιληφθεί και η κατασκευή γέφυρας στον Αχελώο ποταμό, στην θέση Γουριά. Το τμήμα Πλατυγιάλι-Άγιος Δημήτριος έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει παραληφθεί γιατί έχει αρκετές κακοτεχνίες».

Δημήτρης Παπαδάκης - Εφημερίδα "Συνείδηση"

Συγκίνηση στο ΣΕΦ για τα αδικοχαμένα ξαδέρφια από το Νεοχώρι (ΦΩΤΟ)