Οι Διευθυντές της Σχολής Saheti από το Γιοχάνεσμπουργκ στα Εκπαιδευτήρια «Παναγία Προυσιώτισσα» για την τελετή αδελφοποίησης των δύο σχολείων

Προσκεκλημένοι των Εκπαιδευτηρίων «Παναγία Προυσιώτισσα», ήρθαν στο Αγρίνιο και συμμετείχαν στη συγκινητική τελετή αδελφοποίησης των δύο σχολείων, ο Γενικός Διευθυντής της Σχολής Saheti,  κ. WarwickTaylor,…

panagia prousiotissa (4)

Προσκεκλημένοι των Εκπαιδευτηρίων «Παναγία Προυσιώτισσα», ήρθαν στο Αγρίνιο και συμμετείχαν στη συγκινητική τελετή αδελφοποίησης των δύο σχολείων, ο Γενικός Διευθυντής της Σχολής Saheti,  κ. WarwickTaylor, η Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος, κα Τώνια Παπάζογλου και η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου της Σχολής, κα Στέλλα Καραγιάννη. Παρών στην εκδήλωση και ο Αγρινιώτης συμπολίτης μας κ. Γεώργιος Βλάχος, Συντονιστής Εκπαίδευσης, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Σπύρος Φλώρος, αντιδήμαρχος Αγρινίου, ο κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αιτ/νίας, οι Συντονιστές Εκπ/κού Έργου ΠΕΚΕΣ Δυτ. Ελλάδος κ.κ. Απόστολος Βετσόπουλος και Κων/νος Νάκος, ο κ. Θεόδωρος Τσιλίκας, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Αιτ/νίας,  Διευθυντές σχολείων,  γονείς και προσκεκλημένοι.

Η Σχολή SAHETI ιδρύθηκε το 1974 από τον Γεώργιο Μπίζο, τον Έλληνα δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα.  Και από  εκείνη την εποχή, που επικρατούσε ακόμη το Απαρτχάιντ, είχε ανοιχτές τις πόρτες της σε όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως φυλής και χρώματος.

Η Σχολή SAHETI είναι χτισμένη σε έκταση 290 στρεμμάτων, διαθέτει Βρεφονηπιακό Σταθμό, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο. Φοιτούν σε αυτή 1.300 μαθητές, εκ των οποίων το 60% είναι Έλληνες και οι υπόλοιποι 36 διαφορετικών εθνικοτήτων. Απασχολεί 130 εκπαιδευτικούς και το προσωπικό της ανέρχεται συνολικά σε 370 άτομα. Σύμφωνα με το καταστατικό της, σκοπός της είναι η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας , της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού σε όλους τους μαθητές της. Τα Ελληνικά διδάσκονται υποχρεωτικά σε όλα τα παιδιά.

Παραθέτουμε απόσπασμα από τον χαιρετισμό της κας Μπαλαούρα Ευφροσύνης.

«Η σημερινή ημέρα στα Εκπαιδευτήρια «Παναγία Προυσιώτισσα» είναι μια γιορτή. Υποδεχτήκαμε με χαρά τον Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπως και τον Γενικό Διευθυντή και τις Διευθύντριες της Σχολής SAHETI, ενός σχολείου συγγενικού ως προς το αξιακό του σύστημα με το δικό μας. Ενός σχολείου με μεγάλη προσφορά στην παιδεία των ομογενών μας και όχι μόνο, ενός σχολείου που δεν επαναπαύεται και επαγρυπνά. Με τη Σχολή SAHETI έχουμε κοινή την επιθυμία της αδελφοποίησης και ενεργούμε προς αυτή την κατεύθυνση προς όφελος των μαθητών μας.

Η παρουσία στα Εκπαιδευτήριά μας αξιόλογων μελών της σχολικής κοινότητας μάς τιμά ιδιαίτερα και μας χαροποιεί το γεγονός ότι μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις, ανησυχίες, σχέδια και να εκφράσουμε την εκπαιδευτική θέση και προοπτική μας.

Γιατί και τα δύο σχολεία ξεκίνησαν από ένα όραμα. Οι ιδρυτές τους έκαναν αυτό το μεγάλο βήμα, που αναμφίβολα δείχνει τόλμη, δύναμη ψυχής και όραμα.

Και πάλι από τη θέση αυτή να καλωσορίσω τη Σχολή SAHETI στα Εκπαιδευτήρια «Παναγία Προυσιώτισσα» και όλους σας όσοι βρίσκεστε σήμερα κοντά μας και να ευχηθώ εκπλήρωση των προσδοκιών μας, κυρίως ως προς το ήθος και την προκοπή των μαθητών μας».

Η Φιλαρμονική τα «έψαλλε» στον Δήμαρχο Αγρινίου (ΦΩΤΟ)