tetartopress

Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης ’19: Η ήττα της Χρυσής Αυγής και η μάχη ενάντια στην ακροδεξιά

2019-09-18


Η ΟΡγάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού με αφορμή τα έξι χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα διοργανώνει Εκδήλωση – Συζήτηση στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά την Παρασκευή 13/9 και καλεί στη Συγκέντρωση – Διαδήλωση στο μνημείο Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, την Τετάρτη 18/9.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή της: «Οι φετινές επετειακές κινητοποιήσεις διατηρούν την επιτακτικότητα τους και αποκτούν σαφή στόχευση απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια “ξεπλύματος” και πολιτικής επιβίωσης των ναζί. Αποτελούν το καλύτερο τρόπο, ώστε όλοι οι αγωνιστές ενωμένοι μαζικά να “υποδεχτούν” την νέα κυβέρνηση της ΝΔ στο δρόμο…»

Αναλυτικά η ανακοίνωση – κάλεσμα:

Τον Σεπτέμβρη του 2019 κλείνουν έξι χρόνια από την φασιστική δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο φετινός Σεπτέμβρης όμως αποκτά τον πανηγυρικό χαρακτήρα της Αντιφασιστικής Νίκης που πέτυχε το ταξικό κίνημα. Η οργανωτική και πολιτική συντριβή της ναζιστικής Χρυσής Αυγής αποτελεί το σπουδαιότερο κατόρθωμα του κινήματος ως αποτέλεσμα μιας σειράς αντιφασιστικών μαχών. Ο μαχητικός αντιφασισμός και η αντιφασιστική αντεπίθεση μετά το ’13, αποτέλεσαν ανάχωμα στην πολιτική προσαρμογή της ΧΑ και ανυπέρβλητο εμπόδιο για ακροδεξιά αντιπολίτευση. Αυτήν ακριβώς την ταξική νίκη πρέπει να οπλιστούμε και να μας εμπνεύσει για την επερχόμενη μάχη απέναντι στην ακροδεξιά πολιτική της ΝΔ.

Πριν από έξι χρόνια, η δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου πυροδότησε μια μεγαλειώδη αντιφασιστική διαδήλωση (18/9/2013) στο Κερατσίνι που χτυπήθηκε από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ πραγματοποιώντας σχεδόν 150 προσαγωγές και συλλήψεις. Η πρώτη αντίδραση εκείνων των ημερών κορυφώθηκε με τη μεγαλύτερη αντιφασιστική διαδήλωση (25/9/13) που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατευθύνθηκε στα γραφεία της ΧΑ προσεγγίζοντας τους 50.000 αγωνιστών. Μετά από αυτά τα γεγονότα, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ αναγκάστηκε να πάψει να καλύπτει τα Τάγματα Εφόδου, που τρομοκρατούσαν τις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, και να οδηγήσει την ηγεσία της ΧΑ σε δίκη. Σήμερα, η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης οδεύει προς την τελική ευθεία της με τις απολογίες των ναζί και τέλος την απόδοση ποινών από ένα αστικό δικαστήριο που συμπλέει με το πολιτικό καθεστώς. Ήδη η τελευταία αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα και η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρόσφεραν σαφή δείγματα “ξεπλύματος” των ναζί. Παρά την υπαρξιακή κρίση που περνάει το ναζιστικό κόμμα, η συνδιαλλαγή της ηγεσίας με την ΝΔ και το δικαστικό σύστημα παραμένει. Δεν ξεχνάμε άλλωστε τους ιστορικούς δεσμούς των ναζί με Μπαλτάκο, Βορίδη, Γεωργιάδη σε προηγούμενο διάστημα.

Οι φετινές επετειακές κινητοποιήσεις διατηρούν την επιτακτικότητα τους και αποκτούν σαφή στόχευση απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια “ξεπλύματος” και πολιτικής επιβίωσης των ναζί. Αποτελούν το καλύτερο τρόπο, ώστε όλοι οι αγωνιστές ενωμένοι μαζικά να “υποδεχτούν” την νέα κυβέρνηση της ΝΔ στο δρόμο. Οφείλουμε να ξεπεράσουμε την εσωστρέφεια του κινήματος και την αμηχανία λόγω αλλαγής κυβέρνησης. Οι οργανώσεις πρέπει να αποδείξουν το εφικτό και υπαρκτό μιας στρατηγικής πρότασης έξω από τον συμβιβασμό, τον δρόμο του αντιφασιστικού, αντιεθνικιστικού, αντικαπιταλιστικού αγώνα.

Η ΟΡ.Μ.Α. διοργανώνει, την Παρασκευή 13/9, πολιτική εκδήλωση – συζήτηση στο κέντρο του Πειραιά, πλατεία Κοραή στις 7μμ. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την αντιφασιστική νίκη, αναλύοντας το χρονολόγιο του αντιφασιστικού κινήματος μέχρι σήμερα. Επίσης, οφείλουμε να καταθέσουμε την στρατηγική μας πρόταση και προετοιμασία του ταξικού κινήματος για τα διακυβεύματα της νέας περιόδου, την ανασυγκρότηση της εργατικής τάξης απέναντι στις ακροδεξιές πολιτικές της νέας κυβέρνησης.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία μαζικά σε μια ενωτική μαχητική πανηγυρική διαδήλωση στο Κερατσίνι την Τετάρτη 18/9, στο μνημείο Παύλου Φύσσα στις 6μμ.

Εκδήλωση – Συζήτηση στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά, την Παρασκευή 13/9 στις 7μμ.

Συγκέντρωση – Διαδήλωση στο μνημείο αντιφασίστα Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, την Τετάρτη 18/9 στις 6μμ.

2019-09-18b

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13876 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top