21 Ιουν 2017

Ο ρόλος της τεχνολογίας στην περιπλάνηση του Οδυσσέα αποκαλύπτεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας

- Ο κατασκευαστής της νέας Γέφυρας Άρτας, έρχεται, μετά από μισό αιώνα στην πόλη μας, να μιλήσει για την τεχνολογία του αρχαίων Ελλήνων
- Η ρομποτική των Φαιάκων και η θανάσιμη έλξη της Σκύλλας και της Χάρυβδης

   Ο Σύλλογος Αστρολάβος, Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας, ο Δήμος Αρταίων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας μάς προσκαλούν την Παρασκευή 23 Ιουνίου στις 21:00 μ.μ., στον αύλειο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου της Άρτας, στην ομιλία του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θεοδοσίου Π. Τάσιου με θέμα: Η τεχνολογία στην περιπλάνηση του Οδυσσέα.
   Ο Θεοδόσης Π. Τάσιος, καθηγητής πολιτικός μηχανικός του Ε.Μ.Π, πριν από πενηνταπέντε χρόνια, κατασκεύασε την νέα γέφυρα της Άρτας, που συντέλεσε στην ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής της Ηπείρου. Με μεγάλη χαρά αποδέχτηκε την πρόσκληση και ανυπομονεί να έρθει, μετά από μισό αιώνα και πλέον, στην πόλη μας να μιλήσει για την τεχνολογία του αρχαίων Ελλήνων.
   Ο Θεοδόσης Τάσιος είναι μια εξέχουσα μορφή της επιστημονικής και επαγγελματικής ζωής της χώρας, υπήρξε δάσκαλος χιλιάδων μηχανικών, δημοσίευσε εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες, ασχολήθηκε όμως ευρύτατα και με θέματα φιλοσοφίας, παιδείας, γλώσσας, ορολογίας, καθώς και με κοινωνικά θέματα ως συντάκτης εφημερίδας στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο.
   Ο Θεοδόσης Π. Τάσιος είναι Καθηγητής του Εθνικού Μ. Πολυτεχνείου, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τουρίνου (Ιταλία), είναι επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Πανεπιστημίου του Νανκίν, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
   Χρημάτισε Πρόεδρος διεθνών επιστημονικών Ενώσεων, Εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είναι επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.
   Έχει δημοσιεύσει 440 επιστημονικές εργασίες και 50 βιβλία σε διάφορες γλώσσες.
   Τον Σεπτέμβριο 2013 του απενεμήθη το International Award of Meritin Structural Engineering από την Διεθνή Ένωση Γεφυρών και Κατασκευών (IASBE) Ζυρίχη.


   Στην ομιλία του, ο καθηγητής θα αναφερθεί στην τεχνολογία που αναπτύχθηκε στα Ομηρικά Έπη.
   Μετά την πτώση της Τροίας, ο Οδυσσέας περιπλανήθηκε, βρήκε όμως τον δρόμο για την αγαπημένη του Πηνελόπη μέσω της επιστήμης της αστρονομίας.


   Θα μας μιλήσει για την ρομποτική των Αρχαίων Φαιάκων, μιας και τα πλοία τους είχαν δυνατότητα να κινούνται αυτόματα.
   Θα συναντήσουμε τον κοιμισμένο Κύκλωπα και το κρασί που του προσέφερε ο γόνος της Ιθακικής γης και θα προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε από τη θανάσιμη έλξη της Σκύλλας και της Χάρυβδης.



   Η μνηστηροφονία στο παλάτι του Οδυσσέα στην Ιθάκη θα ξεδιπλωθεί μπροστά στα μάτια μας, δείχνοντας την οργή του Οδυσσέα σε όσους προσπάθησαν να του κλέψουν τον κόσμο του.


   Μετά το πέρας της ομιλίας, θα ακολουθήσει η καθιερωμένη αστροβραδιά με τηλεσκόπια του Συλλόγου Αστρολάβος, Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας, ώστε να θαυμάσουμε τον Κρόνο με τους δακτυλίους του, τον Δία με τους δορυφόρους του και την πανέμορφη απαστράπτουσα Αφροδίτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.