15 Οκτ 2017

Η πετρόκτιστη σκάλα της Βίτσας, στο Ζαγόρι, που ενώνει τη Βίτσα με το Καπέσοβο και το Κουκούλι - ΦΩΤΟ

Κυριακάτικη εξερεύνηση σε ένα από τα πιο όμορφα παλιά μονοπάτια της Ηπείρου

   "Σκάλα" στο Ζαγόρι, ονομάζονται τα πετρόκτιστα μονοπάτια, που ενώνουν τα χωριά μεταξύ τους και κάποτε ήταν ο μόνος δρόμος επικοινωνίας τους.
   Η πετρόκτιστη σκάλα της Βίτσας είναι ένα από τα πιο όμορφα παλιά μονοπάτια στο Ζαγόρι, που ενώνει τη Βίτσα με το Καπέσοβο και το Κουκούλι.
   Στη μέση της διαδρομής μας, λοξοδρομούμε για λίγο και επισκεπτόμαστε το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου για να θαυμάσουμε από εκεί τη θέα της περιοχής.
   Η Σκάλα κατασκευάστηκε το 1868, με χορηγία της Σκαμνελιώτισας ευεργέτιδας Αγγελικής Παπάζογλου και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Αποτελεί δε και το σημείο πρόσβασης της Βίτσας στην χαράδρα του Βίκου.
   Η σκάλα διασχίζει τον ποταμό Βίκο, διασχίζοντας το ποτάμι σε ένα σημείο εκπληκτικής ομορφιάς, όπου και έχει κατασκευαστεί το πέτρινο Γεφύρι του Μίσιου,το οποίο κτίσθηκε το 1748 με δαπάνες της οικογένειας του Αλέξη Μίσιου από το Μονοδέντρι. Είναι αξιοσημείωτο ότι την ίδια χρονιά και πάλι η οικογένεια του Αλέξη Μίσιου έδωσε χρήματα για τη κατασκευή και μιας δεύτερης γέφυρας, στο Ανατολικό Ζαγόρι αυτή τη φορά, της γέφυρας της Βωβούσας.
   Το πέτρινα αυτό γεφύρι είναι κτισμένο στην είσοδο της χαράδρας του Βίκου, πάνω στον ποταμό «Ξεροπόταμο», σ’ ένα σημείο όπου, όπως γράφει ο Ιωάννης Λαμπρίδης, η οικογένεια Μίσιου διατηρούσε υδρόμυλο, ο οποίος λειτουργούσε ως τα τέλη του 19ου αιώνα.












πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.