16 Οκτ 2017

Εξιχνιάστηκε υπόθεση μεγάλης ηλεκτρονικής απάτης με smartphones

- 15 εμπλεκόμενοι, μεταξύ των οποίων και 3 ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης συσκευών και ειδών κινητής τηλεφωνίας
- Πολύμηνη έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

   Μεγάλης έκτασης ηλεκτρονική απάτη, που στόχευε «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones) συγκεκριμένης εταιρείας, εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
   Από την αστυνομική έρευνα που έχει διενεργηθεί έως τώρα, προέκυψε η εμπλοκή τουλάχιστον δεκαπέντε ατόμων, μεταξύ των οποίων είναι και τρεις ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης συσκευών και ειδών κινητής τηλεφωνίας, στο κέντρο της Αθήνας. Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της παράνομης πρόσβασης σε πληροφοριακό σύστημα, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της απάτης με υπολογιστή.
   Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες πολιτών, σύμφωνα με τις οποίες, αφού είχαν κλαπεί τα κινητά τηλέφωνά τους, εξαπατήθηκαν μέσω απατηλών σύντομων μηνυμάτων (phishing sms), με υποτιθέμενο αποστολέα συγκεκριμένη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων.
   Σύμφωνα με την αστυνομία, οι παθόντες, μετά την κλοπή της συσκευής τους και εφ΄ όσον είχαν ενεργοποιήσει προεγκατεστημένη υπηρεσία της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία ειδοποιούσε τον νέο κάτοχο της κλεμμένης συσκευής να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί της, δέχονταν μήνυμα που τους ενημέρωνε ότι η συσκευή τους έχει εντοπιστεί. Προκειμένου να εμφανιστεί η ακριβής τοποθεσία της συσκευής, το συγκεκεριμένο μήνυμα τους προέτρεπε να εισάγουν σε διαδικτυακό τόπο, που προσομοίαζε με τον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας, τα στοιχεία σύνδεσής τους.
   Τα στοιχεία σύνδεσης υποκλέπτονταν, με αποτέλεσμα την παράκαμψη των μέτρων ασφαλείας της συσκευής και έτσι οι δράστες αποκτούσαν πρόσβαση στα δεδομένα της με αποτέλεσμα η συσκευή να γίνεται λειτουργική και διαθέσιμη προς πώληση σε νέους αγοραστές. Έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίστηκαν οι νέοι κάτοχοι των κλεμμένων συσκευών, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα άτομα που εμπλέκονται. Σημειώνεται, ότι ορισμένα κινητά τηλέφωνα εντοπίστηκαν να διατίθενται προς πώληση μέσω αγγελιών, είτε σε προσωπικούς λογαριασμούς ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, είτε σε ιστοσελίδες αγοραπωλησιών.
   Από την ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών εντοπίστηκαν τρία καταστήματα πώλησης συσκευών κινητής τηλεφωνίας στο κέντρο της Αθήνας και έπειτα από έρευνες σε αυτά, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των ιδιοκτητών τους στην αγοραπωλησία των συσκευών, καθώς και στην υποκλοπή των στοιχείων σύνδεσης. Ταυτόχρονα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δώδεκα επιπλέον «έξυπνες» συσκευές (κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες).
   Επίσης, η αστυνομία διαπίστωσε ότι δύο από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων συνεργάζονταν με δύο Πακιστανούς, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και αναλάμβαναν έναντι χρηματικής αμοιβής το ξεκλείδωμα των κλεμμένων συσκευών, αποστέλλοντας τα απατηλά μηνύματα.
   Από το σύνολο των αστυνομικών ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά δεκαέξι 16 κινητά τηλέφωνα και μία ταμπλέτα, εκ των οποίων μέχρι στιγμής έχουν αποδοθεί τα οκτώ στους νόμιμους κατόχους τους.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.