11 Δεκ 2017

Πρόταση για ανακαίνιση του Μοναστηριού στη Σκουληκαριά, που γεννήθηκε ο Καραϊσκάκης, ετοιμάζει ο Δήμος Γ.Καραϊσκάκη

Αναστήλωση των ιστορικών του κελιών, μέσω Interreg ή ΕΣΠΑ

   Το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται στην Σκουληκαριά. Πρόκειται για ένα ερειπωμένο μοναστήρι, του οποίου ο ναός σώζεται ακέραιος και έχει πλούσια ιστορία.
   Ο μητροπολίτης Σεραφείμ ο Βυζάντιος τοποθετεί την ίδρυσή της αρχικής μονής γύρω στο 13ο αιώνα. Επειδή, στα χρόνια της τουρκοκρατίας, η μονή χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο αγωνιστών της λευτεριάς, καταστράφηκε ολοσχερώς το 1854 - κατά την επανάσταση των Ραδοβυζινών- απ' τους Τούρκους και οικοδομήθηκε ξανά το 1867, όπως μας πληροφορεί ενεπίγραφη πλάκα εντειχισμένη στο τρίλοβο υπέρθυρο της νότιας εισόδου του ναού. Το ερειπωμένο ηγουμενείο κτίστηκε το 1879.
   Εκείνο που έκανε ξακουστό αυτό το μοναστήρι δεν είναι η καλλιτεχνική του αξία, αλλά η ιστορία του: Σ' αυτό έλαχε ο κλήρος να γίνει το λίκνο ενός απ' τους ενδοξότερους ήρωες της επανάστασης του 1821, του "γιου της καλογριάς", του Αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης, Γεωργίου Καραϊσκάκη.
   Σώζεται μισογκρεμισμένο το κελί (ένα καμαροσκέπαστο υπόγειο), όπου η καλογριά Ζωΐτσα Ντιμισκή, πρώτη εξαδέλφη του αρματολού των Ραδοβυζίων Γώγου Μπακόλα, τον γέννησε το 1782 και, για ν' αποφύγει το σκάνδαλο και την οργή των συγγενών της, κατέφυγε με το παιδί της στο Μαυρομάτι της Καρδίτσας, γεγονός που δημιούργησε την λανθασμένη άποψη ότι ο ήρωας γεννήθηκε εκεί. ,
   Ο Δήμος Γ. Καραϊσκάκη προετοιμάζει πρόταση έργου, την οποία θα καταθέσει σε Διασυνοριακό Πρόγραμμα (Interreg) ή σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) και αφορά την ανακαίνιση του Μοναστηριού και την αναστήλωση των ιστορικών του κελιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.