22 Απρ 2018

Το υπό κατάρτιση αναπτυξιακό σχέδιο θα είναι το πρώτο πολιτικό σχέδιο "ιδιοκτησίας" ΣΥΡΙΖΑ

Στο περιεχόμενό του θα κριθεί και το περίφημο πρόσημο της αριστερής διακυβέρνησης


   Με την αποσαφήνιση των ρυθμίσεων για την απομείωση του χρέους και τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση των δημοσιονομικών μεγεθών, καθώς και με τη δημοσιοποίηση τις προσεχείς ημέρες του αναπτυξιακού προγράμματος για τα επόμενα χρόνια, θα γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η χώρα μας, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.
   Για τα δύο πρώτα, κρίσιμες ήταν οι συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών στην Ουάσιγκτον τις δύο τελευταίες ημέρες, ενώ οι κατευθύνσεις του αναπτυξιακού σχεδίου συζητούνται αύριο στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
   Αμφότερα τα ζητήματα θεωρούνται θεμελιώδη για το οικοδόμημα της επόμενης ημέρας, αλλά, σε ό,τι αφορά το λεγόμενο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, υπάρχει και κομβικό ζήτημα τόσο για τη χώρα όσο και για την κυβέρνηση της Αριστεράς.
   Το περίφημο ζήτημα της «ιδιοκτησίας» του προγράμματος, τη σημασία του οποίου επισήμαναν την Παρασκευή, καθένας με τον τρόπο του και την οπτική του, τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Μ. Σεντένο όσο και οι «53+» του ΣΥΡΙΖΑ.
   Σημειώνει ο Σεντένο: «Νομίζω ότι τα τεχνικά ζητήματα έχουν λίγο - πολύ διευθετηθεί. Τώρα πρόκειται να ασχοληθούμε με την πολιτική διάσταση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ελληνική κοινωνία να αναλάβει πλήρως την ιδιοκτησία της όλης διαδικασίας. Το σημαντικό συστατικό της επιτυχίας, έχοντας υπόψη μου το παράδειγμα της Πορτογαλίας, είναι να μπορεί η διαδικασία αυτή να επιβεβαιώνεται στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους».
   Και οι «53+» επισημαίνουν: "Η συζήτηση για το 'μετά' έχει ήδη αρχίσει και πράγματι έχει σχέση με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς, με τις υπαρκτές δυνατότητες, δεσμεύσεις και δυσκολίες, με την αποφασιστικότητα που χρειάζεται να δείξει η κυβέρνηση, όπως και οι δυνάμεις της Αριστεράς, της οικολογίας, το κίνημα συνολικά.
   Το 'μετά', λοιπόν, ως δρόμος και όχι ως μια στιγμή, προϋποθέτει διεξοδική συζήτηση εντός του κόμματος, δημόσιο διάλογο, όραμα και αξίες, αφετηριακό σημείο στο έδαφος της Αριστεράς.
   Η έξοδος από το 'πρόγραμμα', το οποίο ασφαλώς δεν ήταν ούτε για μια στιγμή ιδιοκτησία της Αριστεράς, αποτελεί σε συμβολικό και πραγματικό επίπεδο μια σημαντική τομή".
   Εν κατακλείδι, δεδομένων των διεθνών συνθηκών νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας και της δυσμενούς πραγματικότητας που έχουν διαμορφώσει τα Μνημόνια, το υπό κατάρτιση αναπτυξιακό σχέδιο θα είναι το πρώτο πολιτικό σχέδιο «ιδιοκτησίας» ΣΥΡΙΖΑ. Στο περιεχόμενό του θα κριθεί και το περίφημο πρόσημο της αριστερής διακυβέρνησης.
το Κύριο Άρθρο στην Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.