19 Απρ 2018

Η αλλεργία της ΝΔ στην απλή αναλογική και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, ανεξαρτήτως των ονείρων που κάνει ο επικεφαλής της ΝΔ


   Συνεχίζεται, δια στόματος Μητσοτάκη, η επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην απλή αναλογική, με αφορμή την προαναγγελία Σκουρλέτη. «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική, ώστε να διαλυθεί το βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Θα γίνουν με τον σημερινό εκλογικό νόμο και με κυβέρνηση ΝΔ. Όχι άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς, δεν θα το επιτρέψουμε» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κοινό συνέδριο της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ και επαναλαμβάνοντας την εμμονή του κόμματός του ενάντια στο σύστημα της απλής αναλογικής.
   ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν μπορεί κανείς να στερήσει από κανέναν το δικαίωμα στο όνειρο»
   «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται πως οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση θα διεξαχθούν με άλλη κυβέρνηση από αυτή που υπάρχει τώρα. Δεν μπορεί κανείς να στερήσει από κανέναν το δικαίωμα στο όνειρο, ιδίως ενόψει θέρους», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις παραπάνω δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ περί απλής αναλογικής.
   «Από ‘κει και πέρα, ωστόσο, όπως αναφέρει η Κουμουνδούρου, «υπάρχει και το αίτημα των τοπικών κοινωνιών να εκπροσωπούνται με αυθεντικό τρόπο στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αίτημα που μόνο το σύστημα της απλής αναλογικής μπορεί να εκφράσει. Η ανάγκη περάσματος σε ένα μοντέλο που θα διευκολύνει τη δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων για την αντιμετώπιση των τοπικών ζητημάτων είναι μια υπόθεση που θα διευρύνει τη δημοκρατία και θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών»
   «Στο πλαίσιο αυτό, η θέσπιση της απλής αναλογικής αποτελεί ένα αναγκαίο βήμα για τον εκδημοκρατισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επομένως, είναι απαραίτητη η άμεση αλλαγή της νομοθεσίας ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 να διεξαχθούν με αυτό το σύστημα, ανεξαρτήτως των ονείρων που κάνει ο επικεφαλής της ΝΔ», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
   Το υπουργείο Εσωτερικών σχολιάζει τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ως εξής:
   Από το βήμα του κοινού Συνεδρίου ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε τον βαθιά αντιμεταρρυθμιστικό χαρακτήρα του κόμματός του, «επικηρύσσοντας» την απλή αναλογική, το εκλογικό σύστημα που μπορεί να εκφράσει με τον πιο γνήσιο τρόπο την λαϊκή ετυμηγορία. Και κάνοντάς το αυτό, εχθρεύεται κάθε έννοια σύνθεσης, συνεργασίας και συνυπευθυνότητας, διεκδικώντας τον ρόλο του κύριου εκφραστή μιας αυστηρά μονοπαραταξιακής λογικής, η οποία αντιμετωπίζει τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια ως το «μακρύ χέρι» κομμάτων και κυβερνήσεων στις τοπικές κοινωνίες.
   Η «επίθεση φιλίας» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει, εκτός από τα λόγια και μια έμπρακτη πτυχή σε ό,τι αφορά τον κ. Μητσοτάκη: τη διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας επί των ημερών του, τις απολύσεις των σχολικών φυλάκων και, πρόσφατα, την άποψη ότι πρέπει να παραμείνει η σχέση 1 – 5 στις προσλήψεις/αποχωρήσεις στο Δημόσιο. Με αυτή την πολιτική «προίκα» η Νέα Δημοκρατία θέλει, υποτίθεται, να ισχυροποιήσει την υποστελεχωμένη Αυτοδιοίκηση και να πετύχει, δήθεν, την αποκέντρωση.
   Αποκέντρωση και αναπροσδιορισμός αρμοδιοτήτων στις καλένδες είναι η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, με απόδειξη την άρνησή της να ανοίξει το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, που είναι αναγκαία προϋπόθεση προόδου σε αυτά τα ζητήματα.
   Βασική αγωνία της τοποθέτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν, τελικά, η προώθηση των συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα από θέση αρχής και η αποκομιδή των απορριμμάτων από ιδιώτες, η οποία συνδυάστηκε με μια - προσβλητική για την έννοια της αλήθειας – ευθεία επίθεση στη διαδικασία του ΑΣΕΠ για τις χιλιάδες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων. Μια επίθεση που στρέφεται κυρίως εναντίον των περίπου 130 χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και των εργαζομένων στους δήμους.
   Με αυτή την ακραία και αγοραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη ούτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ελπίδα, ούτε η χώρα συνολικά. Ο «φάρος» του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας οδηγεί, τελικά, το καράβι της Αυτοδιοίκησης στα βράχια της ξεπερασμένης διακυβέρνησης των προηγούμενων δεκαετιών με τη διαπλεκόμενη μοιρασιά μεταξύ εκείνων που «ξέρουν καλύτερα»
  «Συγκεντρωτική η αντίληψη της ΝΔ για το Κράτος»
   Η παραπάνω «γραμμή» της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ξεκαθαριστεί και στις αρχές της εβδομάδας από τον πρόεδρο της ΝΔ:
   «Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος, είτε πρόκειται για την αυτοδιοίκηση. Δεσμεύομαι ότι αυτός ο νόμος θα αλλάξει και καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις εθνικές εκλογές, ο δήμαρχος θα μπορεί να λαμβάνει τις αποφάσεις του με βάση την εντολή που έλαβε από τους πολίτες».
   Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, από το βήμα του συνεδρίου ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, επανέλαβε την Τετάρτη ότι «ως εκλογικό σύστημα» για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, (σ.σ. οι επόμενες θα διενεργηθούν τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου 2019) καθιερώνεται η απλή αναλογική, «όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης με τις διάφορες εκδοχές του εκλογικού συστήματος». Με αυτό το σύστημα, ξεκαθάρισε ο υπουργός, «δεν πρόκειται να υπάρξουν δικτατορίες των μειοψηφιών και δεν υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης να αλώσει τους δήμους, όπως μας κατηγορούν».
   Ο ίδιος, απαντώντας την περασμένη Δευτέρα στον Κυρ. Μητσοτάκη, είχε αναφέρει τα εξής:
   «Η νέα επίθεση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην απλή αναλογική καταδεικνύει απλώς την εμμονή του ίδιου και του κόμματός του στη διαιώνιση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος που, σε ό,τι αφορά στην Αυτοδιοίκηση, αλλοιώνει τους τοπικούς συσχετισμούς και φιμώνει αυτοδιοικητικές δυνάμεις, το εκλογικό μέγεθος των οποίων περιορίζεται δυσανάλογα με την κοινωνική αποδοχή τους.
   Το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών εξασφαλίζει στον πρώτο συνδυασμό το 60% των εδρών, ανεξαρτήτως του ποσοστού που λαμβάνει. Εάν το σύστημα αυτό εφαρμοζόταν στις εθνικές εκλογές, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 180 βουλευτές. Τέτοιο είναι το μέγεθος της αλλοίωσης.
   Παρά τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης για την πρόθεσή του να ενισχύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γεγονός είναι ότι πάντα την εχθρεύονταν, στη βάση μιας συγκεντρωτικής αντίληψης για το Κράτος. Γι’ αυτό και η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας εναντιώθηκε σε όλες τις μεταρρυθμιστικές απόπειρες που προηγήθηκαν. Ο ίδιος προσωπικά, διέλυσε τη Δημοτική Αστυνομία, απέλυσε τους σχολικούς φύλακες και σήμερα εγγυάται την υποστελέχωση των ΟΤΑ, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί στο διηνεκές, ανεξάρτητα από τις πραγματικές ανάγκες, ο κανόνας του 1 προς 5 στη σχέση προσλήψεων/αποχωρήσεων στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
   Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από συνθέσεις και συμφωνίες και όχι από μονοπαραταξιακές λογικές» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.