12 Αυγ 2018

Απόψε βλέπουμε τους Περσείδες, με φόντο τα Τζουμέρκα, στην Σκούπα Άρτας

Στο πέσιμο της αυλαίας του 12ου Φεστιβάλ Αραχθείου θεάτρου, μετά τον «Περίπατο στο Διάστημα» με οδηγό τον Αστρολάβο


   Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια θεατρικών παραστάσεων στη Σκούπα Άρτας, εκ των οποίων 12 στο Αράχθειο Θέατρο από της δημιουργίας του (εγκαίνια του θεάτρου το 2007) και τα τρία προηγούμενα έτη σε ελεύθερο χώρο εκτός θεάτρου.
   Το φετινό 12ο Φεστιβάλ Αραχθείου θεάτρου, πραγματοποιείται από 7 έως 12 Αυγούστου, με ελεύθερη είσοδο και απόψε, Κυριακή 12 Αυγούστου, στις 8:30 το βράδυ, ο Σύλλογος Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας "Αστρολάβος" θα μας μεταφέρει σε ένα ταξίδι στον καλοκαιρινό έναστρο νυχτερινό ουρανό, με θέα τα υπέροχα Τζουμέρκα.
   Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η διακεκριμένη Δόκτωρ Αστροφυσικός κυρία Φιόρι-Αναστασία Μεταλληνού με θέμα «Περίπατος στο Διάστημα». Η κυρία Μεταλληνού, θα παρουσιάσει την Σελήνη με τους κρατήρες της, το Πλανητικό Σύστημα, με την πανέμορφη Αφροδίτη, το γίγαντα Δία, τον Κρόνο με τους δακτυλίους του, τον απόμακρο Πλούτωνα και πολλούς ακόμη αστερισμούς.
   Ο Σύλλογος Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας Αστρολάβος, πριν την ομιλία της διακεκριμένης Αστροφυσικού, θα παρουσιάσει βίντεο που έχουν επιμεληθεί μέλη του συλλόγου, ενώ μετά το πέρας της εκδήλωσης θα έχουν στηθεί τηλεσκόπια ώστε το κοινό να παρατηρήσει τον έναστρο ουρανό και τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.
   Υπενθυμίζεται ότι απόψε έχουμε την πιο θεαματική θερινή -αν όχι ετήσια- βροχή από «πεφταστέρια», τους διάττοντες Περσείδες, που θα κορυφωθούν το βράδυ της Κυριακής 12 Αυγούστου προς τα χαράματα της Δευτέρας, στον νυχτερινό ουρανό της χώρας μας και γενικότερα του βορείου ημισφαιρίου.
   Έτσι, όσοι βρεθούν στη Σκούπα για το πέσιμο της αυλαίας του 12ου Φεστιβάλ Αραχθείου θεάτρου, καλό θα είναι να εκμεταλλευθούν την 'σύμπτωση" και να απολαύσουν τους Περσείδες με φόντο τα Τζουμέρκα.
   Επειδή, μάλιστα, υπάρχει Νέα Σελήνη στις 11 Αυγούστου, δηλαδή το φεγγάρι θα απουσιάζει από τον ουρανό, ο οποίος θα είναι σκοτεινός, θα είναι ευκολότερο να παρατηρήσει κανείς τα φετινά «πεφταστέρια», που θα ανταμείψουν όσους ξενυχτήσουν για να τα δουν (με αναμενόμενο ρυθμό 60 έως 70 την ώρα).
    Οι Περσείδες είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, διαθέτοντας συνήθως μακριές πύρινες «ουρές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.